Başparmak Hipoplazisi

Başparmak Hipoplazisi

24/06/2022

Başparmak hipoplazisi doğumsal olarak başparmağın yokluğunu veya az gelişmiş olmasını ifade eder. Başparmakta sadece zayıflık, kas ve tendon eksikliklerinden başlayarak, aplazi de denilen başparmağın olmamasına kadar uzanan birçok farklı tipi bulunmaktadır. İleri dereceleri rahatlıkla fark edilebilirken hafif zayıflık gösteren hipoplazinin fark edilmesi zor olabilmektedir. Dolayısıyla bebeğiniz bir elini ve başparmağını az kullanıyor ise, kavrama ve kullanma zorluğu varsa, bir el cerrahına muayene ettirilmesi düşünülmelidir.


Nedenleri

Genetik geçiş sebep olabileceği gibi farklı tıbbi sendromların parçası da olabilmektedir. Çoğunlukla sebebi tıbbi olarak saptanamamaktadır. İç organları etkileyen farklı doğumsal anomaliler ile birliktelik gösterebilmektedir.


Tanı süreci

Başparmak hipoplazisi, genellikle bebeğin ilk yenidoğan muayenesinde fark edilir. Çocuğunuzun doktoru, bazen bu durumla ilişkili olan diğer deformiteleri arayacaktır. Bununla birlikte, başparmağın yapısını incelemek için röntgen gerekir. Başka bir durumdan şüphelenirlerse başka testler de gerekebilmektedir.


Başparmak hipoplazisi tedavisi

Başparmak hipoplazisi tedavisi her çocuğun kendisine özeldir. Dolayısıyla el cerrahınız size özel tedaviyi planlayacaktır. Bu süreçte öncelikle anomalinin evresi ve hangi yapılarda eksiklik olduğu saptanır.

Başparmak hipoplazisi ya da aplazisinin tedavi edilip edilmeyeceğine dair karar vermek zor olabilmektedir. Bazı çocuklar bu duruma uyum sağlar ve eksik bir parmakla hareket eder hale gelir. Tedavi edilmediğinde başparmağını kullanmayan çocuklar, orta ve işaret parmaklarını kullanarak nesneleri çimdiklemeyi öğrenebilirler. Ancak, daha büyük nesneleri tutmayı gerektiren aktivitelerin yanı sıra sıkıştırma gücü ile ilgili sorunlar yaşaması söz konusudur. Başparmak hipoplazisi ameliyatları bu sorunlara yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Fizik tedavi uygulamaları

Çocuğunuzda hafif bir başparmak hipoplazisi varsa ve baş parmağı biraz kısa veya zayıfsa, başparmak ve işaret parmağı arasındaki ağ biraz sıkıysa ve hareketliliği engelliyorsa, fizik tedavi uygulamaları uyum sağlamasına yardımcı olacaktır. 

Cerrahi tedavi

Eksik olan kaslara yönelik tendon/kas transferleri, başparmak ve ikinci parmak arasındaki darlıkların açılması ile başparmak kemikleri arasındaki bağların onarılması sıklıkla uygulanan ameliyatlardır. İleri evrelerde eğer başparmak işlevsellikten uzak ve kurtarılamayacak derecede hipoplazik (gelişmemiş) ise polisizasyon adı verilen yeni bir başparmak oluşturma gibi ameliyatlar gündeme gelebilir.

Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK
Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK

Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK 1983 yılında İzmir'de doğdu. Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı olan GÜNTÜRK, 2009 yılından bu yana EMOT Ailesi’nde çalışmalarını sürdürüyor. İngilizce biliyor. Evli ve bir çocuk babası.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?