✦ Bel Fıtığı
Genel Bilgi
Bel bölgesi omurları arasında yer alan disk adlı yapının yer değiştirmesi sonucu ortaya çıkan ağrılı durumların tümü bel fıtığı olarak tanımlanır. Bel fıtığı, disklerin içinde yer alan jöle kıvamındaki maddenin omuriliğe ve/veya sinir köklerine baskı yapmasıdır. Bu baskı sonucu bel ağrısı, bacak ağrısı ve bacakta güçsüzlük gibi bel fıtığı belirtileri ortaya çıkar. İlaç tedavisi ve çeşitli fizik tedavi uygulamaları ile azalmayan ağrılar, his kaybı, idrar veya gaita kaçırma gibi belirtiler söz konusu ise bel fıtığı ameliyatı önerilir.
EMOT Plus Omurga Sağlığı Merkezi‘nde bel fıtığı tanı koyma ve tedavi süreci bütüncül bir yaklaşımla, zaman ve maddi kayıplara yol açmaksızın, tek çatı altında uygulanır.
Nasıl Oluşur?
Omurga “omur” adı verilen bir birine bağlı kemik dizininden oluşur. Disk ise, bir omuru diğerine bağlayan güçlü bağ dokulardan oluşan ve iki omur gövdesinin arasında kauçuk yumuşaklığındaki destek dokulardır. Diskler omurganın her yöne hareketliliğini sağlar. Aynı zamanda her disk bir amortisör gibi gelen darbeleri de emer. Disk omurilik ve sinir köklerinin hemen önünde yerleşmiştir. Bu yerleşim disk hastalıklarındaki belirtilerin ana nedenidir. Disk kauçuk kıvamında bir halka ve içinde jöle kıvamında çekirdekten oluşur. İnsanlara yaş aldıkça diskin merkezi sıvı içeriğini kaybeder. Bu nedenle disk şok emme açısından daha az etkili hale gelir. Bel fıtığı, halkanın kırılarak içindeki jöle kıvamındaki maddenin omuriliğe ve/veya sinir köklerine baskı yapmasına denir.
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Her beş kişiden dördü hayatının bir döneminde bel ağrısı çekmektedir. En yaygın bel fıtığı belirtileri ise;
- Bacaklarda ağrı:
Kalça ortasından başlayan bacağa yayılan, aniden gelen, keskin şiddetli bir siyatik ağrısı. Bu ağrı, fıtığın sinirlere yaptığı bası nedeniyle olur. Ağrı, hapşırma, öksürme ve fazla oturma nedeniyle artar. - Bir bacakta güçsüzlük
- Bazı hareketlerde felç, karıncalanma, batma, uyuşukluk
- İlerlemiş vakalarda idrar tutamama, gaita kontrol kaybı (altına kaçırma) diğer bulgulardır.
Tanı Koyma Süreci
Uzman doktorlar, hastanın şikayetlerini dinler, fiziki muayeneyi gerçekleştirir. Fiziki muayeneden sonra yüksek çözünürlüklü görüntüleme teknolojileri ve tanı cihazlarıyla fıtıktan etkilenen bölge tespit edilir. EMOT ve EMOT Plus Hastaneleri’nde tedavi, Omurga Sağlığı Merkezi‘nde bulunan beyin cerrahisi, ortopedi ve fizik tedavi uzmanlarının ortak görüşü ile belirlenir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
Hastada herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı ve hareket kısıtlılığı yoksa bel fıtığı başlangıç safhasında demektir. Bu durumda doktorlar, bel ağrısı için ilaç tedavisi, yatarak dinlenme ve beli zorlayacak aktivitelerden kaçınmayı önerir. EMOT Plus Omurga Merkezi’nde, alanında uzman fizyoterapistler, fıtıklı bölgenin çevre yapılarını güçlendirecek fizik tedavi yöntemlerini uygular. Gerekli durumlarda, beslenme uzmanları, beden ağırlığı kontrolü için hastaya özel bir beslenme programı önerir. Uzmanların desteğiyle yaşam şeklinde değişiklik yapabilen hastalar genellikle cerrahi yöntemlere gerek kalmadan iyileşebilirler.
Enjeksiyon Uygulaması
Transforaminal enjeksiyon tekniği ince iğneler kullanılarak röntgen cihazları eşliğinde sinir köklerinin omurgadan çıkış deliklerine lokal anestezik ve steroid verilerek yapılan bir tedavi şeklidir. Birden çok bel fıtığı olan hastalarda hangi fıtığın ağrıya sebep olduğunu tespit etmek için yapılabildiği gibi, özellikle bel fıtığına bağlı ağrının azaltılmasında da oldukça etkili bir yöntemdir. İşlemler günü birlik yapılmakta ve hasta bir gün sonra günlük hayatına dönebilmektedir. EMOT Plus Omurga Merkezi’nde ameliyattan önce sıklıkla uygulanan, ağrılı hastaları gülümseten bir tedavi şeklidir.
Bel Fıtığı Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir?
- İlaç tedavisiyle birlikte, fizik tedavi egzersizlerine ve uygulamalarına rağmen ağrılar azalmıyorsa,
- Artan şiddette ağrı varsa,
- Bacakta ve ayakta güç ve his kaybı yaşanıyorsa
- İdrar veya gaita kaçırma varsa cerrahi yöntemlere geçilmesi önerilir.
Bel Fıtığı Cerrahisinde Kullanılan Yöntemler
Cerrahi yöntemlerden bazıları şunlardır;
Unilateral Biportal Endoskopik Diskektomi (UBE) Yöntemi
Bu yöntemde, cerrahlar fıtıklı bölgeye kapalı olarak yaklaşık 3 milimetrelik iki delikten yüksek çözünürlüklü endoskop ve mikro aletler kullanılarak girer ve fıtıklaşmış disk dokusunu çıkarır. Böylece sinir dokusunun üzerindeki baskı giderilir. Görüntü kalitesinin çok iyi olması, kanama miktarının çok az olması, ameliyat sonrası bel ağrısının nerdeyse hiç görülmemesi ve hastaların günlük hayatlarına oldukça kısa sürede dönebilmesi özellikleri ile minimal invaziv bir yöntem olan UBE, mikrodiskektomiye göre oldukça avantajlı konumdadır. EMOT Hastaneleri’nde de bel fıtığı hastalarının hemen hemen tamamı bu yöntemle ameliyat edilmektedir.
Mikrodiskektomi Yöntemi
Bel fıtığı tedavisinde mikrodiskektomi, günümüzün en yaygın tedavi yöntemlerinden biridir. Uzman cerrahlar, küçük bir cilt kesisi yaparak mikroskop yardımı ile diskal yapıyı cerrahi olarak boşaltır. Böylece sinir kökündeki baskı hafifler ve ağrı azalır.
Önlemler
Bel fıtığı rahatsızlığını önlemeye yardımcı bazı öneriler:
- Kasları güçlendirmek için yapılan egzersizler aynı zamanda omurgayı destekler.
- Postürü korumak, özellikle uzun süreli oturuşlarda sırtı düz ve hizada tutmak omurga üzerindeki baskıyı azaltır.
- Ağır eşyaları kaldırırken bacaklarınızdan destek alın. Çünkü yalnızca belinize yüklendiğinizde sakatlanma olasılığını arttırırsınız.
- Kilo dengenizi korumak, omurga ve diskler üzerinde fazla baskı oluşmasını önler.
- Ek olarak, sigara kullanımını bırakmak, disklerin oksijen beslenmesini sağlıklı bir şekilde yapmasını sağlar.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?