✦ Dirsekte Korkunç Üçlü Yaralanma
Çocukluk çağına özgü dirsekte görülen bir çıkık şeklidir. Genellikle dirsek tam ekstansiyonda (açık pozisyonda) kolun çekilmesi ile ortaya çıkar. Dirsek eklemi, bir kol kemiği ve iki ön kol kemiği arasında yerleşmiş özel bir eklemdir. Humerus ile radius arasındaki eklem, elin sabit bir eksen üzerinde dönmesini sağlayan kısımdır. Radiusun dirsek ile olan eklem yüzü bir mili andırır, bu yapının hareket sırasında yerinde durabilmesi için anüler ligaman adlı bir bağ ile sabitlenmesi gereklidir.
Çocukluk çağında bahsedilen eklem yeterince gelişmemiş olduğundan kolun uzun aksta çekilmesi ile bağ, başın çevresinden kolaylıkla sıyrılarak dirsekte kısmi çıkık oluşmasına engel olamaz. Oluşan çıkık çok ağrılıdır, hastalar genellikle dirsek eklemini hareketsiz, elin sırtı yüze dönük olarak tutmaya çalışırlar. Özellikle el ayasının yüze doğru döndürülmesi ağrıyı belirgin olarak arttırır. Dirsek ekleminde şişlik ve hassasiyet mevcuttur. Yaralanmanın hikayesi sorgulandığında kolun çekilmesi ile aniden ortaya çıkan ağrı ve hareket kaybı tanını konmasında önemli rol oynar.
Dirsek çevresindeki kırıkları atlamamak için herhangi bir girişim öncesi filim çekilmesi önerilir. Tanının konmasının ardından hekim çıkığı özel bir manevra ile yerine yerleştirir. Bunun için anestezi uygulanmasına gerek yoktur. Radius başı yerine oturunca çocuk rahatlar ve kısa bir süre içinde tekrar dirseğini eskisi gibi kullanmaya başlar. Burada önemli olan nokta, ailelerin çocukluk çağında görülen bu çıkıktan haberdar olması ve 6 – 7 yaşına kadar çocuklarını kolundan çekerek asla kaldırmamaları gerektiğini bilmeleridir.
Aksi halde çıkık kolaylıkla tekrarlayabilir. Bu yaralanma, iyi tedavi edildiğinde dirsek ile ilgili herhangi bir kalıcı sakatlık bırakmaz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?