Elde Eklem Kireçlenmesi – El Osteoartriti

Elde Eklem Kireçlenmesi – El Osteoartriti

29/08/2022

Osteoartrit, bilinen adıyla kireçlenme eklemlerdeki kemik yüzeylerini kaplayan kıkırdağının yıpranmaya başladığı dejeneratif bir eklem hastalığıdır. Eklem bu pürüzsüz kıkırdağı kaybettiği zaman, altındaki sert kemik yüzeyler temas etmeye başlar. Bu, eklem yüzeyinin iltihaplanmasına ve ardından ağrıya yol açar. Hastalık, yıllar içinde eklemlerde yaşanan aşınma ve yıpranma sonucu oluşabileceği gibi, bir eklem yaralanmasından sonra da gelişebilir. Osteoartrit elleri etkilediğinde, parmak eklemleri sertleşir ve hareket etmek ağrılı hale gelir. Elde eklem kireçlenmesi, sıklıkla bilekte ve eldeki üç bölgede gelişir.

  • Başparmağın tabanında, başparmak ve bileğin birleştiği yerde
  • Parmak ucuna en yakın uç eklemde
  • Parmağın orta ekleminde

Elde Eklem Kireçlenmesi Belirtileri

En belirgin semptomlar sertlik, şişlik ve ağrıdır. Ayrıca, parmak ekleminde görülen Bouchard nodülleri ile parmağın uç eklemlerindeki Heberden nodülleri elde kireçlenmenin yaygın belirtilerindendir. Hastalar, başparmağın kökünde derinde bir ağrı hisseder. Bununla birlikte, başparmağın bilekle birleştiği yerde şişlik de görülebilir. Kavanozları açmak, anahtarları çevirmek gibi aktivitelerde zorluk yaşarlar. Bilekte kireçlenme söz konusu ise, ağrı, şişlik, setlikle birlikte güç kaybı da belirtiler arasındadır.

Heberden ve Bouchard nodülleri

Heberden nodülleri, parmak ucuna en yakın eklemde meydana gelen küçük, bezelye büyüklüğünde kemik büyümeleridir. İleri el osteoartritinin en yaygın belirtisidir. Parmak uçlarında şişlikler, hareket kaybı ve büyümüş sert parmaklar gibi semptomları vardır. Şişe açmak, düğme iliklemek gibi günlük işlerde zorlanma fark edersiniz.

Bouchard nodülleri de Heberden ile benzer bir semptomdur. Parmakların orta eklemlerinde oluşurlar.

Tanı

Doktorunuz muayene sırasında hangi eklemlerde semptomlar olduğunu kontrol eder, elde kireçlenmenin günlük yaşamınızdaki etkilerini değerlendirir. Bununla birlikte, radyoloji görüntüleri, kireçlenmenin boyutu, nodüllerin yeri ve yapısını anlamaya yarar.

Elde eklem kireçlenmesi tedavisi

Tedavi sürecinin amacı, ağrıyı hafifletmek ve elinizin işlevini geri kazanmaktır. İlaçlar, atel kullanımı, fizik tedavi uygulamaları ve kortizon enjeksiyonu tedavi yöntemlerindendir. Konservatif tedaviler başarılı olduğu sürece cerrahi tedavi bir seçenek değildir.

Cerrahide genellikle füzyon ve eklem rekonstrüksiyonu yöntemleri başarı sağlamaktadır. Eklem füzyonunda cerrahlar dejenere yüzeyi çıkarır, eklemin her iki tarafındaki kemikleri birbirine kaynaştırır. Böylece sorunlu eklemdeki hareket ortadan kalkar. Eklem rekonstrüksiyonunda ise cerrahlar ağrılı, hareketi kısıtlayan, pürüzlü ve düzensiz olan kemik kemiğe teması ortadan kaldırmayı amaçlar. Bu nedenle dejenere olmuş eklem yüzeyini, implant ya da tendon gibi yumuşak bir doku ile değiştirirler. El cerrahınız sizin için en uygun yöntemi belirlerken yaşamınıza ve ihtiyaçlarınıza göre değerlendirme yapacaktır.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?