✦ Fleksör Tendon Yaralanmaları
Dirseğimizin iç tarafından başlayan kaslar el bileğine yakın orta bölgede tendonlara dönüşerek parmak kemiklerine yapışırlar. Avuç içimizde yer alan bu tendonlara parmaklara yaptırdıkları hareket nedeniyle kıvırıcı ya da fleksor tendonlar adı verilmektedir. Tendonlar parmaklara gelince kıvırmayı daha iyi yapabilmek için pulley denilen, makaraya benzeyen tünellerle sımsıkı çevrilmiştir. Bu tüneller, tendonun kemikten uzaklaşmasını engeller ve eklemlerin bükülmesine yardımcı olurlar. Fleksör tendon yaralanmaları, önkol, el bileği, avuç içi ve parmaklarda oluşan derin kesiklerde meydana gelir. Yaralanma dışarıdan basit görünse de içeriden çok daha karmaşıktır. Özellikle elde, avuç içinde ve parmaklarda tendon yaralanmalarına sinir ve damar yaralanmaları eşlik eder.

Şekil 1: Fleksör tendon parmak düzeyindeki anatomik görüntüsü
Bulguları nelerdir?
Fleksör tendon yaralanması olan hastalar, parmaklarını bükmekte zorlanır veya bükemez. Bir tendon tıpkı bir lastik bant gibi kesildiğinde, kesik uçları birbirinden gitgide uzaklaştırır. Bu nedenle ameliyatla eski haline getirmek zorlaşır. Tam olmayan tendon kesilerinde hasta parmaklarını bükmekte sorun yaşamasa da zaman geçtikçe incelen tendon bölgelerinden tekrar koptuğu gözlemlenmiştir. Tendonlar tamamen kesildiğinde parmak eklemleri kendi kendine bükülemez.
Cerrahi tedavi
Fleksör tendon yaralanmasında cerrahi müdahale ile kesik tendon uçları uç uca getirilerek sağlam ve özel dikiş teknikleriyle dikilmelidir. Tendonlar dikilmez ise bükülme hareketi tekrar yapılamaz. Parmaklarda tendonların içinden geçtiği pulley denilen tünellerin korunması tendonların iyileşme sonrası işlevlerini yerine getirebilmesi açısından çok önemlidir. Tendon kesisiyle birlikte oluşan damar ve sinir yaralanmalarının mutlaka mikrocerrahi yöntemler kullanılarak ameliyatla onarılması gerekir.
Fleksör tendon yaralanmalarında iyileşme süreci
Doktorunuz cerrahi müdahale sonrası dikilen tendonların korunması amacı ile fizik tedavi programı önerir. Fizik tedavi, parmak düzeyli tendon kesilerinde cerrahinin hemen sonrasında başlar. Diğer bölgelerde ise 3-4 haftadan sonra başlanması uygundur.
Ameliyat sonrası, tendonların tekrar kopmasını engellemek için ön kol, 6 hafta boyunca koruyucu alçıda kalır. Çoğu durumda, yaralanan bölgenin tam ve normal hareketi alçı çıktıktan hemen sonra geri dönmez. Fizik tedavi uygulamaları, tendon iyileşmesi sırasında tendonun çevredeki dokulara yapışıklık oluşturmasını engellemektedir.
Fleksör tendon yaralanmalarında, cerrahinin yerinde ve zamanında yapılması oldukça önemlidir. Bunun yanında, fizik tedavinin bu alanda deneyimli uzmanlarca yapılması iyileşmeyi önemli ölçüde etkilemektedir. Bazen, fizik tedaviye rağmen hareketler yetersiz kalabilir. Bu durumda, yapışıklıklar ameliyatla açılarak hızlı bir şekilde tekrar fizik tedaviye başlanmalıdır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?