




✦ Ayak ve Ayak Bileği
• EMOT’taAyak ve ayak bileğinde oluşabilecek hastalıkların tanı, tedavi ve fizik tedavileri için EMOT yanınızda.
Halluks Valgus

Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı
Topallayan Çocuk

Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı
Ayak Kırıkları

Uzm. Dr. Kayra BARUT
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
Ayak Bileği Kırıkları

Uzm. Dr. Kayra BARUT
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
Ayak Bileği Burkulmaları

Uzm. Dr. Kayra BARUT
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
Severe Hastalığı (Çocuklarda Topuk Ağrısı)

Uzm. Dr. Kubilay EROL
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı
Topuk Dikeni (Plantar Fasiit)

Uzm. Dr. Kubilay EROL
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı
Düztabanlık (Taban Çökmesi)

Uzm. Dr. Kubilay EROL
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı
✦ EMOT'ta Ayak ve Ayak Bileği Tedavisi
Halluks Valgus Nedir?
Halluks valgus; başparmak ile birinci tarak kemiği arasındaki eklemde ortaya çıkan ağrılı şişlik olarak tarif edilir. Buradaki ana sorun birinci tarak kemiğinin diğer tarak kemiklerinden uzaklaşması sonucu başparmak ile arasındaki eklemin diziliminin bozulması ve tarak kemiği ucunun ayak yanında kemik çıkıntıya sebep olmasıdır. Başparmağın diğer parmaklara doğru eğilmesi de sık olarak bu bulgulara eşlik eder. Bu çıkıntının ayakkabı giyimine bağlı sürekli basıya maruz kalması, gerek kemikte gerekse kemiği örten yumuşak dokuda kalınlaşmaya sebep olur. Bası altında kalan bölgede oluşan içi sıvı dolu bir kesecik de çıkıntının daha büyük görünmesine sebep olur. Her ne kadar bu sorunun burun kısmı dar ve topuklu ayakkabı giyimi ile oluştuğu söylense de aslında halluks valgusun, ayakkabı giyimi ile ilerlemesi hızlanan, genetik bir yatkınlık olduğu kabul edilir.
Ayakta En Sık Görülen Yaralanmalar Hangileridir?
Tarak kemiği (metatars) kırıkları ayak bölgesinin en sık görülen yaralanmalarındandır. Ayakta her parmak için bir tane olmak üzere 5 adet metatars bulunur. En sık 5. metatars kırılır. Bu kemiğin bazı kırıkları Jones kırığı olarak adlandırılır. Tekli ve kapalı kırıklar genellikle ameliyatsız tedavi edilirken çoklu ve açık kırıklar genellikle cerrahi yolla tedavi edilir.
Ayak Bileği Burkulmaları En Sık Hangi Yaşlarda Olur?
Ayak bileği burkulması genellikle ayağın içe dönmesi sonrası gelişen ağrı ve şişlik ile karakterize bir durumdur. Ayak bileği burkulmalarının yaklaşık %50 ‘si spor aktivitesi sırasında olmakla beraber en sık görüldüğü yaş profili 10-19 yaşları arasındadır.
Ayak bileği burkulmaları bir bağ yaralanması olup, tüm ortopedik aciller arasında en sık görülen yaralanmalar arasındadır. Ayrıca anatomik olarak yeniden zedelenme ihtimali yüksek olduğu için rehabilitasyon süreci çok önemlidir.
Topuk Dikeni (Plantar Fasiit) Nedir?
Ayak tabanında ayağın uzun ekseni boyunca uzanan liflerin (plantar fasya) topuk kemiğine yapıştığı yerde iltihaplanması ve kalınlaşması sonucu plantar fasiit oluşur. Topuk dikeni ise plantar fasyanın topuk kemiğinde oluşturduğu çekmeye bağlı zamanla gelişen kemiksi çıkıntıdır. Topuk dikeni uzun sürede oluştuğu için plantar fasiiti olan herkeste görülmeyebilir. Ayrıca romatizmal hastalıklarda plantar fasiit olmadan topuk dikeni görülebilir.
El Kırıkları
El, parmakların ve el bileğinin hareketini sağlayan kasların içinde olduğu, birçok sayıda küçük kemiğin oluşturduğu kompleks yapılar bütünüdür.

El Bileği Kırıkları
El ayası açık şekilde el bileği üzerine düşmesi sonucu oluşan kırıklardır. El bileği üzerinde şişlik ve hareketle ya da hareketsiz oluşan ağrılı semptomlardır.

El ve El Bileği
El cerrahisi ve mikrocerrahi uzmanlığımız ile yaralanan, ezilen ve hatta kopan parmak ve ellerimizi orijinaline en yakın şekilde kullanmamızı sağlayan tedaviyi uygularız. Kazalar dışında, çok kullanılmaya bağlı olarak oluşan hastalıkların (sinir sıkışmaları, kireçlenme vb.) tedavisini de titizlikle gerçekleştirmekteyiz.

El Yaralanmaları ve İş Kazaları

Uzuv Kopmaları (Amputasyonlar)

Elde Sinir Sıkışmaları

Elde Eklem Kireçlenmeleri

Elde Enfeksiyonlar

Elde Sık Görülen Hastalıklar

Doğumsal El Anomalileri
Doğuştan el anomalileri, hamileliğin erken döneminde, bebeğin üst uzuvlarının ilk oluşmaya başladığı dönemde ortaya çıkar. Bazen, bir ailesel bir hastalığın veya tıbbi bir sendromun parçasıdır.

Kemik Tümörleri
Kemik tümörü olan hastaların en sık yakınması ağrıdır. Ağrı, başlangıçta aktivite ile bağlantılı olabilir fakat kötü huylu kemik tümörü olan hastalar sıklıkla istirahatta ve gece ortaya çıkan ilerleyici ağrıdan şikayetçidir. Kemik tümörleri öncelikle benign( iyi huylu) ve malign(kötü huylu) olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Sık görülen iyi huylu kemik tümörlerinden bahsedecek olursak en başta osteoblastomdan bahsetmek gerekir.

Romatizmal Hastalıklarda Rehabiltasyon
Eklem hareket açıklığını arttırmak, korumak ve kemik yoğunluğunu sağlamlaştırmak için önemlidir.

Hemşirelik Hizmetleri
Hastanelerimizde Hemşirelik Hizmetleri; Sağlıkta Kalite Standartları ve hizmet verimliliğinin ön gördüğü gereksinimler belirlenerek, planlanarak, koordine edilerek yürütülür ve yakından takip edilerek, hastalara ilişkin kayıtlar titizlikle değerlendirilir ve raporlanır.

Sinir Blokları

Polimiyalji Romatika
Belirli kas gruplarında ağrı ve tutukluk yapan bir çeşit romatizmal hastalıktır. Çoğu iltihaplı romatizmal hastalıkların aksine eklemleri değil kasları tutar ve uygun tedaviyle de çok kısa sürede iyileşir.Polimiyalji romatikalı hastaların %10-50’sinde “dev hücreli arterit” adı verilen ve vücutta bazı kan damarlarını tutan klinik bir durum da gözlenebilir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT/CT)
Hastanemizde çok kesitli (çok dedektörlü) BT cihazı bulunmakta olup en sık kemik kırıkları, eklem çıkıkları ve kırıklı çıkıklarını ve kemik tümörlerini değerlendirmekte kullanılmaktadır. Bunun dışında özellikle travma hastalarında kemik kırıklarına eşlik edebilecek damar yaralanmalarını değerlendirmekte ilaçlı BT’den (BT anjiografi) faydalanılmaktadır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)
Hastanemizde 1.5 Tesla manyetik alan gücüne sahip MR cihazı bulunmaktadır. Her türlü ortopedik MR, beyin, omurga-omurilik, karın bölgesi incelemeleri yapılmakta, gerekli durumlarda ilaçlı (kontrastlı) incelemeler de yapılmaktadır.

Renkli Doppler Ultrasonografi (RDUS)
Doppler ultrasonografide ultrasonografideki gibi yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Doppler ultrasonografi iyonize radyasyon içermez. Çocuk ve hamilelere uygulanabilir bir tekniktir. Vücutta gösterilebilmiş, kalıcı zararı yoktur.

Röntgen
Röntgen incelemesi iyonize radyasyon içermektedir. Bu nedenle hamilelerde ancak mutlak gerekli ve acil durumlarda ve karın bölgesi kurşun önlükle kapatıldıktan sonra yapılabilir.

Ultrasonografi
Ultrasonografi uygulaması; Hızlı, pratik, tekrarlanabilir bir yöntem olup anlık görüntü elde edilir ve bu görüntü üzerinden yorumlama gerçekleştirilir.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?