Brakial Pleksus Yaralanması
Prof. Dr. Murat KAYALAR
Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK
Uzm. Dr. Kubilay EROL
EMERGENCY CARE
+90 232 441 0 1217/24 Acil Sağlık Hizmeti
Randevu Alın

Brakial Pleksus Yaralanması

• EMOT’ta

Brakial pleksus omurilikten omuz, kol ve ele sinyaller gönderen sinir ağı olarak tanımlanır. Bu nedenle yaralanma, kürek kemiği, omuz, el bileği, dirsek, el ve parmakları etkiler. Brakial pleksus yaralanması, sinirler gerildiğinde, sıkıştırıldığında veya şiddetli travma sonucu omurilikten ayrıldığında ya da yırtıldığında meydana gelir. Doğum sırasında oluşan obstetrik tip ve travmatik tip olmak üzere iki ana grup olarak tanımlanır. Hafif yaralanmalarda fizik tedavi tedavi seçenekleri değerlendirilir. Daha ağırlarında ise sinir onarımları, sinir ve kas transferleri gibi cerrahi tedavi yöntemleri ile fonksiyonların geri kazandırılması amaçlanır.

Doktorlar

Brakial Pleksus Yaralanması hakkında merak ettikleriniz

Brakial pleksus yaralanması belirtileri nelerdir?

Brakial pleksus sinirleri gerildiğinde ya da sıkıştığında daha az ciddi yaralanmalar söz konusudur. Semptomlar birkaç saniye ya da birkaç dakika sürebilir. Bazı semptomların daha uzun sürdüğü de görülmektedir.

  • Elektrik çarpması gibi bir his
  • Koldan aşağı doğru inen bir yanma hissi
  • Kolda uyuşma, güçsüzlük

Brakial pleksusun tam yaralanması genellikle hastaların kollarını hissedemedikleri veya hareket edememeleri anlamına gelir. Bunlar, daha şiddetli yaralanmalarla sinirlerin ciddi şekilde zedelendiği hatta yırtıldığı yaralanmalardır. En ciddi brakial pleksus yaralanması ise, sinir kökü omurilikten koptuğunda oluşur.

  • El, kol ve omuzda belirli kasları kullanamama, güçsüzlük
  • El ve omuz da dahil olmak üzere kolun hareket edememesi, his eksikliği
  • Şiddetli acı

Brakial pleksus yaralanması tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi, yaralanmanın ciddiyeti, türü, yaralanmadan bu yana geçen süre ve hastanın tıbbi durumu gibi faktörlere bağlıdır. Sinirlerin gerildiği küçük yaralanmalarda fizik tedavi uygulamaları etkilidir. Sinirlerin ciddi hasar gördüğü brakial pleksus yaralanmasında ise cerrahi tedavi gereklidir. En önemli nokta, ameliyatın yaralanmadan sonraki altı ay içinde yapılmasıdır. Bu sürenin uzaması, cerrahinin başarı oranını etkilemektedir.

Brakial pleksus yaralanması cerrahi tedavi yöntemleri nelerdir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki, ameliyattan önce ve sonra fizik tedavi almak, sürecin çok önemli bir parçasıdır. Sinirler transfer edildiğinde, ameliyattan önce sinirlerin transfer edileceği eklemleri güçlü ve esnek tutmak önemlidir. Ameliyattan sonra fizik tedavi, hastanın omzunu ve kolunu tekrar kullanmayı öğrenmesine yardımcı olacaktır.

Sinir transferi: Sinir kökü omurilikten ayrılmışsa, cerrahlar daha az önemli ve çalışan siniri, önemli ama çalışmayan sinire bağlar. Bu işlem, yeni sinir büyümesi için bağlantı sağlar.

Nöroliz: Bu prosedür, siniri yaralı dokudan kurtarmayı içerir.

Sinir grefti: Brakial pleksusun zedelenmiş kısmı çıkarılarak vücudun diğer bölümlerinden alınan sinir bölümleri ile değiştirilir. Yeni sinir büyümesi için köprü işlevi görür.

Kas transferi: Cerrahlar, vücudun bir bölümünden (genellikle uyluktan) daha az önemli bir kas veya tendonu çıkarır ve kola aktarır. Kası besleyen sinirleri ve kan damarlarını yeniden bağlar.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?