✦ Dadı Dirseği
• EMOT’taDadı dirseği, küçük çocuklar çocuklar arasında yaygın bir yaralanmadır. Genellikle dirsek tam ekstansiyondayken (açık pozisyonda) kolun çekilmesi ile ortaya çıkar. Çocuk, hareket ettirmek acı verici olduğu için yaralı kolu kullanmak istemeyecektir. Kolu düz veya dirsekte hafif bir bükülme ile tutacaktır. En kısa sürede doktora başvurmak önemlidir. Çoğu zaman uzun vadeli sorunlara yol açmaz.
✦ Dadı dirseği hakkında merak ettikleriniz
Dadı dirseği neden olur?
Küçük çocukların dirseklerinde biraz gevşek olan bir bağ vardır. Bazen oyun sırasında veya koldan kaldırıldıklarında dirsekteki iki kemik kısa süreliğine biraz ayrılabilir. Bu, bir bağın eklem içine kaymasına ve ardından sıkışmasına neden olur. Çocuklar büyüdükçe bağ sıkılaşır.Bir başka anlatımla, radiusun (önkol kemiğinin) dirsek ile olan eklem yüzü bir mili andırır, bu yapının hareket sırasında yerinde durabilmesi için anüler ligaman adlı bir bağ ile sabitlenmesi gereklidir. Çocukluk çağında bahsedilen eklem yeterince gelişmemiş olduğundan kolun uzun aksta çekilmesi ile bağ, başın çevresinden kolaylıkla sıyrılarak dirsekte kısmi çıkık oluşmasına engel olamaz. Sonuç olarak dadı dirseği meydana gelir.
Belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır?
Dadı dirseğinde, oluşan çıkık çok ağrılıdır. Çocuklar genellikle dirsek eklemini hareketsiz, elin sırtı yüze dönük olarak tutmaya çalışırlar. Özellikle el ayasının yüze doğru döndürülmesi ağrıyı belirgin olarak arttırır. Dirsek ekleminde şişlik ve hassasiyet mevcuttur.
Yaralanmanın hikayesi sorgulandığında kolun çekilmesi ile aniden ortaya çıkan ağrı ve hareket kaybı tanının konmasında önemli rol oynar. Koldan çekme olmamışsa; dirsek çevresindeki kırıkları atlamamak için herhangi bir girişim öncesi röntgen filmi çekilmesi önerilir.
Dadı dirseğinin tedavisi nasıldır?
Tanının konmasının ardından hekim çıkığı özel bir manevra ile yerine yerleştirir. Bu manevraya dadı dirseği redüksiyonu denir. Bunun için anestezi uygulanmasına gerek yoktur. Radius başı (ön kol kemiği) yerine oturunca çocuk rahatlar ve kısa bir süre içinde tekrar dirseğini eskisi gibi kullanmaya başlar.
Önlemler nelerdir?
Ailelerin çocukluk çağında görülen bu çıkıktan haberdar olması ve 6 – 7 yaşına kadar çocuklarını kolundan çekerek asla kaldırmamaları gerektiğini bilmeleri önemlidir. Çocuğunuzu her zaman ellerinden veya kollarından değil koltuk altlarından kaldırın. Aksi halde dadı dirseği kolaylıkla tekrarlayabilir. Bu yaralanma, iyi tedavi edildiğinde dirsek ile ilgili herhangi bir kalıcı sakatlık bırakmaz.
Dupuytren Kontraktürü
Dupuytren kontraktürü ya da Dupuytren hastalığı, sıklıkla el avuç içinde, cildin altındaki ‘fasia’ adı verilen katmanın kalınlaşması ile oluşan hastalıktır. Bu kalınlaşmış alan sert bir yumru veya kalın bir bant haline gelebilir. Zamanla, bir veya daha fazla parmağın kıvrılmasına (büzülmesine) veya yana ya da avuç içine doğru çekilmesine neden olduğu olur. Dupuytren kontraktürü tedavisinde düzenli kontrol ve takip oldukça önemlidir.
De Quervain Tenosinoviti
De Quervain Tenosinoviti, bilekte başparmak tarafındaki tendonlarda oluşan ağrılı bir rahatsızlık durumudur. El bileğinin çevrilmesi ile ya da bir nesneyi kavrama hareketinde ağrı hissedilir. Ağrı kontrolü, enjeksiyon ve cerrahi tedavi seçenekleri için doğru tanı ve takip süreci önemlidir.
Karpal Tünel Sendromu
Bileğin anatomik yapısı, tekrarlayan hareketlerle yıpranma ve çeşitli hastalıklar nedeniyle meydana gelir. Karpal tünel sendromu belirtileri genellikle ağrı, uyuşma, karıncalanma veya üçünün bir kombinasyonunu içerir. Doğru tedavi yöntemi ile el bileği rahatlatılır ve hareket yeteneği geri kazandırılır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?