Doğumsal El Anomalileri
Doç. Dr. İbrahim KAPLAN
Doç. Dr. Yalçın ADEMOĞLU
Uzm. Dr. Fuat ÖZERKAN
Prof. Dr. Murat KAYALAR
Doç. Dr. Tulgar TOROS
Doç. Dr. Tahir Sadık SÜGÜN
Doç. Dr. Kemal ÖZAKSAR
Doç. Dr. Yusuf GÜRBÜZ
Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK
Uzm. Dr. Kubilay EROL
Uzm. Dr. Bakıt KEREKULOV
Uzm. Dr. Anıl KOCA
Uzm. Dr. Can YENER
EMERGENCY CARE
+90 232 441 0 1217/24 Acil Sağlık Hizmeti
Randevu Alın

Doğumsal El Anomalileri

• EMOT’ta

Konjenital, bir başka deyişle doğumsal el anomalisi, fetüs anne karnındayken elin normal oluşumunda yaşanan bir değişikliktir. Çoğu el anomalileri kalıtsal veya önlenebilir değildir ve çoğu doğumdan önce tespit edilemez. Doğru uzman seçiminin yanında, ebeveynlerin farklılığı kabul eden, şefkatli tutum ve davranışları, tedavinin başarısı ve çocuğun benlik gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Doktorlar

Doğumsal El Anomalilerinin Tanısı Nasıl Konulur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Nasıl Tanı Konulur?

Doğuştan el anomalisi olan her yeni doğan bebek bir el cerrahı tarafından değerlendirilmeli ve tanısı konulmalıdır. Tanı için genellikle muayene yeterlidir. Özellikle takip ve tedavi planı için röntgen çekilmesi gerekebilir. El farklılıkları genellikle doğumdan önce fark edilmez. Bazı durumlarda doğum öncesi ultrasonda fazladan parmaklar veya eksik kemikler gibi saptamalar yapılabilir. Anomalilerin tipine ve şekline göre tedavi planlanır. Basit anomaliler olabileceği gibi ağır anomaliler de görülebilir. Doğuştan el anomalileri, bir çocuğun elinin ve kolunun hem şeklini hem de işlevini etkileyebilir.

El Anomalilerinin Türleri Nelerdir?

Birçok farklı tipi bulunmaktadır. En sık görülen doğumsal el anomalisi sindaktili denilen yapışık parmaklar ve polidaktili denen fazla parmak olmasıdır. Sindaktili ile doğan bebeklerde, parmaklar gelişim sırasında normal olarak ayrılmadıkları için perdeli veya birbirine kaynaşıktır. Polidaktilide fazla parmak küçük ve işlevsiz olabilir (sadece deri ve yumuşak dokudan yapılmış) veya tamamen kendi kemiklerinden oluşmuş olabilir.
Doğumsal (konjenital) El Anomalisi Örnekleri;
Doğumsal ampütasyonlar, radial veya ulnar taraf anomalisi (yetersiz gelişimi), yarık el, simbrakidaktili, sindaktili, kamptodaktili, simfalangizm, artrogipozis, polidaktili, makrodaktili, başparmak hipoplazisi, konstiriktif bant sendromu.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Konjenital (doğumsal) el anomalisi terimi normalden farklı bir elle doğan bebeklerin el problemlerini tanımlar. Doğuştan el anomalilerini tedavi etmek için kullanılan birkaç cerrahi yöntem vardır. Tedavinin amacı, etkilenen elin işlevini ve görünümünü mümkün olduğunca iyileştirmektir. Doktorunuzun önerdiği yöntem ve bu yöntemin gerçekleştirileceği yaş çocuğunuzun özel durumuna ve ameliyatın türüne bağlı olacaktır. El anomalileri için cerrahi yöntemler şunları içerir: Perdeli veya birleştirilmiş parmakların ayrılması, fazla parmakların çıkarılması, parmakların veya elin/üst ekstremitenin diğer bölümlerinin rekonstrüksiyonu.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?