












✦ Doğumsal El Anomalileri
• EMOT’taDoğuştan el anomalileri, hamileliğin erken döneminde, bebeğin üst uzuvlarının ilk oluşmaya başladığı dönemde ortaya çıkar. Bazen, bir ailesel bir hastalığın veya tıbbi bir sendromun parçasıdır. Ancak çoğu durumda kesin neden belirlenemeyebilir.

Doç. Dr. İbrahim KAPLAN
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı

Doç. Dr. Yalçın ADEMOĞLU
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı

Uzm. Dr. Fuat ÖZERKAN
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı

Doç. Dr. Murat KAYALAR
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı

Doç. Dr. Tulgar TOROS
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı

Doç. Dr. Tahir Sadık SÜGÜN
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı

Doç. Dr. Kemal ÖZAKSAR
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı

Doç. Dr. Yusuf GÜRBÜZ
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı

Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı

Uzm. Dr. Tuğrul YILDIRIM
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı

Uzm. Dr. Kubilay EROL
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı

Uzm. Dr. Bakıt KEREKULOV
Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı
✦ Doğumsal El Anomalilerinin Tanısı Nasıl Konulur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Nasıl Tanı Konulur?
Doğuştan el anomalisi olan her yeni doğan bebek bir el cerrahı tarafından değerlendirilmeli ve tanısı konulmalıdır. Tanı için genellikle muayene yeterlidir. Özellikle takip ve tedavi planı için röntgen çekilmesi gerekebilir. El farklılıkları genellikle doğumdan önce fark edilmez. Bazı durumlarda doğum öncesi ultrasonda fazladan parmaklar veya eksik kemikler gibi saptamalar yapılabilir. Anomalilerin tipine ve şekline göre tedavi planlanır. Basit anomaliler olabileceği gibi ağır anomaliler de görülebilir. Doğuştan el anomalileri, bir çocuğun elinin ve kolunun hem şeklini hem de işlevini etkileyebilir.
El Anomalilerinin Türleri Nelerdir?
Birçok farklı tipi bulunmaktadır. En sık görülen doğumsal el anomalisi sindaktili denilen yapışık parmaklar ve polidaktili denen fazla parmak olmasıdır. Sindaktili ile doğan bebeklerde, parmaklar gelişim sırasında normal olarak ayrılmadıkları için perdeli veya birbirine kaynaşıktır. Polidaktilide fazla parmak küçük ve işlevsiz olabilir (sadece deri ve yumuşak dokudan yapılmış) veya tamamen kendi kemiklerinden oluşmuş olabilir.
Doğumsal (konjenital) El Anomalisi Örnekleri;
Doğumsal ampütasyonlar, radial veya ulnar taraf anomalisi (yetersiz gelişimi), yarık el, simbrakidaktili, sindaktili, kamptodaktili, simfalangizm, artrogipozis, polidaktili, makrodaktili, başparmak hipoplazisi, konstiriktif bant sendromu.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Konjenital (doğumsal) el anomalisi terimi normalden farklı bir elle doğan bebeklerin el problemlerini tanımlar. Doğuştan el anomalilerini tedavi etmek için kullanılan birkaç cerrahi yöntem vardır. Tedavinin amacı, etkilenen elin işlevini ve görünümünü mümkün olduğunca iyileştirmektir. Doktorunuzun önerdiği yöntem ve bu yöntemin gerçekleştirileceği yaş çocuğunuzun özel durumuna ve ameliyatın türüne bağlı olacaktır. El anomalileri için cerrahi yöntemler şunları içerir: Perdeli veya birleştirilmiş parmakların ayrılması, fazla parmakların çıkarılması, parmakların veya elin/üst ekstremitenin diğer bölümlerinin rekonstrüksiyonu.
Brakial Pleksus Yaralanması

Uzuv Kopmaları (Amputasyonlar)

Kemik Tümörleri
Kemik tümörü olan hastaların en sık yakınması ağrıdır. Ağrı, başlangıçta aktivite ile bağlantılı olabilir fakat kötü huylu kemik tümörü olan hastalar sıklıkla istirahatta ve gece ortaya çıkan ilerleyici ağrıdan şikayetçidir. Kemik tümörleri öncelikle benign( iyi huylu) ve malign(kötü huylu) olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Sık görülen iyi huylu kemik tümörlerinden bahsedecek olursak en başta osteoblastomdan bahsetmek gerekir.

Romatizmal Hastalıklarda Rehabiltasyon
Eklem hareket açıklığını arttırmak, korumak ve kemik yoğunluğunu sağlamlaştırmak için önemlidir.

Omuz
Omuz eklemi doğuştan çok sıkı bir eklem değildir. Bu nedene kalça ve diz eklemine oranla daha gevşek bir yapısı vardır. Bu çıkığa daha elverişli doğal yapı çevre kas ve bağlarca sınırlandırılır ve korunur. Tüm eklemlerde olduğu gibi, eklemi çevreleyen kaslar ne kadar güçlü tutulursa o eklem o kadar iyi korunur.

Hemşirelik Hizmetleri
Hastanelerimizde Hemşirelik Hizmetleri; Sağlıkta Kalite Standartları ve hizmet verimliliğinin ön gördüğü gereksinimler belirlenerek, planlanarak, koordine edilerek yürütülür ve yakından takip edilerek, hastalara ilişkin kayıtlar titizlikle değerlendirilir ve raporlanır.

Sinir Blokları

Dirsek
Dirsek eklemi vücudumuzun cilt örtüsünün en zayıf olduğu eklemlerimizdendir. Üzerindeki kas ve cilt örtüsü incedir. Bu onu travmalara açık hale getirir.

Polimiyalji Romatika
Belirli kas gruplarında ağrı ve tutukluk yapan bir çeşit romatizmal hastalıktır. Çoğu iltihaplı romatizmal hastalıkların aksine eklemleri değil kasları tutar ve uygun tedaviyle de çok kısa sürede iyileşir.Polimiyalji romatikalı hastaların %10-50’sinde “dev hücreli arterit” adı verilen ve vücutta bazı kan damarlarını tutan klinik bir durum da gözlenebilir.

Diz
Diz ağrısının sık karşılaştığımız nedenleri yaralanmalara bağlı, osteoartrit diye adlandırdığımız kireçlenmeye bağlı, yaralanmalara ve mekanik problemlere bağlı olabilir.

Kalça
Kalça vücuttaki en büyük ekleme sahip bölgedir ve hemen hemen her harekette kullanılır. Kemikler arasında eklemi korumak için yastık etkisi yapan ve sürtünmeyi engelleyen bir kıkırdak tabakası vardır.

Ayak ve Ayak Bileği
Ayak, Ayak Bileği cerrahisi ve mikrocerrahi uzmanlığımız ile yaralanan, ezilen ve hatta kopan Ayak ve Ayak Bileği bölgesini orijinaline en yakın şekilde kullanmamızı sağlayan tedaviyi uygularız.

Bilgisayarlı Tomografi (BT/CT)
Hastanemizde çok kesitli (çok dedektörlü) BT cihazı bulunmakta olup en sık kemik kırıkları, eklem çıkıkları ve kırıklı çıkıklarını ve kemik tümörlerini değerlendirmekte kullanılmaktadır. Bunun dışında özellikle travma hastalarında kemik kırıklarına eşlik edebilecek damar yaralanmalarını değerlendirmekte ilaçlı BT’den (BT anjiografi) faydalanılmaktadır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)
Hastanemizde 1.5 Tesla manyetik alan gücüne sahip MR cihazı bulunmaktadır. Her türlü ortopedik MR, beyin, omurga-omurilik, karın bölgesi incelemeleri yapılmakta, gerekli durumlarda ilaçlı (kontrastlı) incelemeler de yapılmaktadır.

Renkli Doppler Ultrasonografi (RDUS)
Doppler ultrasonografide ultrasonografideki gibi yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Doppler ultrasonografi iyonize radyasyon içermez. Çocuk ve hamilelere uygulanabilir bir tekniktir. Vücutta gösterilebilmiş, kalıcı zararı yoktur.

Röntgen
Röntgen incelemesi iyonize radyasyon içermektedir. Bu nedenle hamilelerde ancak mutlak gerekli ve acil durumlarda ve karın bölgesi kurşun önlükle kapatıldıktan sonra yapılabilir.

Ultrasonografi
Ultrasonografi uygulaması; Hızlı, pratik, tekrarlanabilir bir yöntem olup anlık görüntü elde edilir ve bu görüntü üzerinden yorumlama gerçekleştirilir.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?