✦ Ekstansör Tendon Yaralanmaları
• EMOT’taEl ve parmakların üst yüzeyinde bulunan ekstansör tendonlar, parmakların hareketinde, özellikle de düz durmasını sağlamada etkilidir. Ön koldaki kaslara bağlı olan bu tendonlar, parmaklara doğru devam ettikçe düzleşir ve incelir. Parmaklarda ise eldeki kaslardan daha küçük tendonlarla birleşir. Hassas parmak hareketleri ve koordinasyonu bu küçük kas tendonları ile sağlanmaktadır. Ekstansör tendon yaralanmaları, tendonlar derinin hemen altında, doğrudan kemik üzerinde olduğundan küçük bir kesikle bile kolayca oluşmaktadır. Bunun dışında parmak sıkışması, parmak ucuna alınan darbe de ekstansör tendon yaralanmalarına neden olur.
✦ Ekstansör Tendon Yaralanmaları hakkında merak ettikleriniz
Tedavi alternatifleri nelerdir?
Genellikle, kesik olan tendon cerrahi dikişle birleştirilir. Fakat sıkışma yaralanmalarından kaynaklanan yırtık varsa atel tedavisi uygulanır. Ateller, tendonların iyileşen uçlarının yeniden ayrılmasını engellediği için tendon tamamen iyileşene kadar tam zamanlı takılmalıdır. Doktorunuz ateli taktıktan sonra ne kadar süre kullanacağınız konusunda size bilgi verecektir.
Ekstansör tendon yaralanmalarında, tendonun yakındaki kemiğe ve yara dokusuna bağlanması söz konusudur. Kırık ve enfeksiyon olup olmaması, kişinin sağlık durumu gibi faktörler yaralanmanın ciddiyetini etkiler. Parmakların hareketi geri kazanması için fizik tedavi uygulamaları etkilidir.
Yaygın ekstansör tendon yaralanmaları nelerdir?
Çekiç parmak (beyzbol parmağı, mallet finger) ve Boutonnière (düğme iliği) deformitesi yaygın görülen ekstansör tendon yaralanmalarındandır. Bunun yanı sıra kesiklerle meydana gelen ekstansör tendon yaralanmaları da oldukça sık görülmektedir.
Çekiç parmak nedir?
Çekiç parmak, beyzbol parmağı veya mallet finger olarak tanımlanan şekil bozukluğu el veya ayak parmaklarında meydana gelir. Ekstansör tendon kemikten ayrılır ve parmak son ekleminden kıvrılır. Parmak ucu sarkar ve çekiç gibi görünür. Ekstansör tendonlar genellikle, parmak ucuna darbe sonucu ya da eklem hareketinin kronik olarak aksaması nedeniyle hasar görür. Dikiş ya da atel tedavisi uygulanır. Tendonun tamamen iyileşmesi genellikle on – on iki hafta sürmektedir.
Boutonnière (düğme iliği) deformitesi nedir?
Boutonnière ya da düğme iliği deformitesi ekstansör tendonun kesilmesi veya yırtılması nedeniyle parmağın orta ekleminin bükülmüş olarak görülmesidir. Tendon kesildiğinde dikişle tedavi edilmesi dışında dört ila sekiz hafta boyunca atel takılması gerekir.
Ekstansör tendon kesikleri nelerdir?
Ekstansör tendonlardan geçen kesikler, parmakların elle birleştiği büyük eklemde parmağı düzeltmede zorluğa neden olur. Bu yaralanmalar genellikle tendon uçlarının birbirine dikilmesiyle tedavi edilir. Bu bölgedeki bir tendon yaralanması için atel, bilek ve parmağın bir kısmını kapsayacak şekilde uygulanır. Bu tür yaralanmalar için parmak hareketine izin veren askılı bir atel olan dinamik splint kullanılabilir. Dinamik atel harekete izin verir ve iyileşen tendonu korur.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?