El Bileği Kırıkları
Prof. Dr. Sait ADA
Doç. Dr. İbrahim KAPLAN
Doç. Dr. Yalçın ADEMOĞLU
Uzm. Dr. Fuat ÖZERKAN
Prof. Dr. Murat KAYALAR
Doç. Dr. Tulgar TOROS
Doç. Dr. Tahir Sadık SÜGÜN
Doç. Dr. Kemal ÖZAKSAR
Doç. Dr. Yusuf GÜRBÜZ
Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK
Uzm. Dr. Kubilay EROL
Uzm. Dr. Bakıt KEREKULOV
Uzm. Dr. Anıl KOCA
Uzm. Dr. Can YENER
EMERGENCY CARE
+90 232 441 0 1217/24 Acil Sağlık Hizmeti
Randevu Alın

El Bileği Kırıkları

• EMOT’ta

El bileği kırıkları, şiddetli yaralanmalarda örneğin, üzerine yüksekten düşme veya trafik kazası sonucu oluşurken yaş almış kişilerde osteoporozun etkisi nedeniyle daha basit travmalarla da meydana gelmektedir. Kırık bir bileği mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek önemlidir. EMOT’un uzman el cerrahları ve fizik tedavi uzmanları kemiklerin düzgün bir hizada iyileşmesi için en uygun tedavi planını belirler ve uygular. Erken tanı ve tedavi oluşabilecek ağrıyı ve sertliği en aza indirmeye yardımcı olacaktır.

Doktorlar

El bileği kırıkları ile ilgili merak ettikleriniz

El bileği kırıklarının belirtileri nelerdir?

El bileği kırıklarının belirtileri sanılanın aksine burkulmalardan farklı değildir. El bileği üzerinde şişlik ve hareketle ya da hareketsiz oluşan ağrı en sık semptomlardır. Radius kırıklarında, el bileğinde çatal sırtına benzer bir deformite oluşmakla birlikte küçük kemik kırıklarında bu deformite oluşmaz.

El bileği kırıklarında ilk müdahale olarak ne yapılmalıdır?

El bileği karton ya da tahtayla alttan desteklenmeli ve hareket ettirilmemeye çalışılmalıdır. Şiş olan bölgeye buz konularak şişliğin azaltılması sağlandıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

El bileği kırıklarında tanı nasıl konulmaktadır?

El bileği kırıklarında fiziki muayene ve en az iki yönlü röntgen filmi ile tanı konulmaktadır. Küçük kırık parçalarını daha detaylı görmek amacıyla bilgisayarlı tomografi gereklidir. Manyetik rezonans görüntüleme, daha çok eklem çevresindeki bağlar, tendonlar hakkında bilgi vermektedir.

El bileği kırıkları nasıl tedavi edilir?

Kırığın yer değiştirmiş ya da parçalı olup olmaması doğru tedavinin belirlenmesinde ana faktörlerdir. Ayrıca hastanın yaşı, genel sağlık durumu, mesleği, el bileğinde kireçlenme olup olmaması tedavinin belirlenmesinde önemlidir. Yerinden oynamamış ve parçalı olmayan kırıklarda alçıyla tedavi mümkündür. Alçınız veya ateliniz çıkarıldıktan sonra, sertliği azaltmak ve eskisi gibi hareket ettirmek için muhtemelen rehabilitasyon egzersizleri veya fizik tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Tam iyileşme, birkaç ay veya daha uzun sürebilir.

El bileği kırıklarında cerrahi ve diğer işlemler

Yerinden oynamış, parçalı kırıkların çoğu ameliyat gerektirir. Cerrahlar, ameliyat için dıştan veya içten tespit yöntemleri kullanır. Dıştan tespit için, el ile ön kol arasında köprü gibi plaklar yerleştirir, aynı zamanda çivilerle kırıkları birbirine tuttururlar. İçten tespit için de plaklar kullanılmaktadır. Bazen el bileği artroskopisi de tedavide kullanılabilmektedir. Hangi tip tespit (ameliyat) yönteminin kullanılacağı doktorunuz belirleyecektir. Kırık uçları arasında boşluk oluşursa, kemik aşısı (grefti) uygulanır. Bu aşı vücudunuzun herhangi bir yerinden sıklıkla kalçanızdan alınarak yapılır.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Ameliyat sonrası iyileşme devam ederken parmakların hareket ettirilmesi, elde oluşan ödemi ve sonrasında yapılacak fizik tedaviyi kolaylaştırır. Bu nedenle ameliyattan sonra parmaklar mümkün olduğunca kıvrılarak açılmalıdır. Kırık iyileşmeye başlayınca, el bileği hareketlerine başlanabilir. Doktorunuz, kırıkların durumunu gözlemleyerek hareket ettirme zamanını belirleyecektir. Kırığın kaynama süresi 8-12 hafta arasındadır. El bileği kırıkları, eklem içi kırıklar olduğu için, bazı hastalarda hareket kısıtlığı, kireçlenme ve ara sıra kırık bölgesinde ağrı olması mümkündür.

Diğer servisler

El ve El Bileği

El cerrahisi ve mikrocerrahi uzmanlığımız ile yaralanan, ezilen ve hatta kopan parmak ve ellerimizi orijinaline en yakın şekilde kullanmamızı sağlayan tedaviyi uygularız. Kazalar dışında, çok kullanılmaya bağlı olarak oluşan hastalıkların (sinir sıkışmaları, kireçlenme vb.) tedavisini de titizlikle gerçekleştirmekteyiz.

Keşfet
EMOT
El ve El Bileği

El Yaralanmaları ve İş Kazaları

El yaralanmalarında hastanın uzvunu kurtarmak ve elini en kısa sürede günlük hayatta ve işinde kullanılmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Bunun için ilk tedavinin erken dönemde, tercihen ilk 6 saatte yapılması oldukça önemlidir.

Keşfet
EMOT
El Yaralanmaları ve İş Kazaları

Bilgisayarlı Tomografi (BT/CT)

Hastanemizde çok kesitli (çok dedektörlü) BT cihazı bulunmakta olup en sık kemik kırıkları, eklem çıkıkları ve kırıklı çıkıklarını ve kemik tümörlerini değerlendirmekte kullanılmaktadır. Bunun dışında özellikle travma hastalarında kemik kırıklarına eşlik edebilecek damar yaralanmalarını değerlendirmekte ilaçlı BT’den (BT anjiografi) faydalanılmaktadır.

Keşfet
EMOT
EMOT Plus
Bilgisayarlı Tomografi (BT/CT)

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

Hastanemizde 1.5 Tesla manyetik alan gücüne sahip MR cihazı bulunmaktadır. Her türlü ortopedik MR, beyin, omurga-omurilik, karın bölgesi incelemeleri yapılmakta, gerekli durumlarda ilaçlı (kontrastlı) incelemeler de yapılmaktadır.

Keşfet
EMOT
EMOT Plus
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

Röntgen

Röntgen incelemesi iyonize radyasyon içermektedir. Bu nedenle hamilelerde ancak mutlak gerekli ve acil durumlarda ve karın bölgesi kurşun önlükle kapatıldıktan sonra yapılabilir.

Keşfet
EMOT
EMOT Plus
Röntgen
Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?