

✦ EMG (Elektromiyografi)
• EMOT Plus’taElektrofizyoloji bilim dalının elektromiyografi (EMG)/elektronörografi (ENG) bölümü sinir sisteminin “çevresel sinir sistemi denen kas, kas sinir kavşağı ve kol-bacaklardaki çevresel sinirlerin özelliklerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bunun için bütün bu işlevleri yapabilen kompakt bir cihaz olan EMG/ENG cihazı kullanılır.
ENG işlemi sinir iletim özelliklerin ölçmekte kullanılır. Bireyin el veya ayaklarının belli noktalarına (çevresel sinirlerin geçtiği noktalar) yüzeyel elektrot yerleştirilir. Daha sonra ayni sinirin geçtiği bir başka noktadan elektriksel uyartım verilir ve ilk elektrottan bu uyartıma elde edilen yanıt kaydedilir. Uyartım ile kayıt noktaları arasındaki mesafe ölçülür. Cihazın ekranından uyartım noktası ile elde edilen yanıtın başlangıcı arasındaki süre ölçülür. Böylece hız=mesafe/süre formülü ile sinirin iletme hızı hesaplanır. Ayni zamanda elde edilen yanıtın boyu ve şekil özelliklerine de dikkat edilir. Bütün sinirlerin önceden belirlenmiş normal değerleri vardır. Buna göre kişinin tüm sinirleri ya da bir siniri, ayni kişinin diğer sinirlerine veya gerekirse karşı yana ve bilinen normlara göre değerlendirilerek anormal olup olmadığına karar verilir. Bu tetkik polinöropatiler ve tuzak nöropatilerin tanısında değerlidir. Bazen ana tanı yöntemidir.
EMG işlemi için steril, tek kullanımlık iğne elektrotlar kullanılır. İğne herhangi bir kasın göbeğine batırılır. Önce tam istirahatte, sonra hafif istemli kasıda ve son olarak tam güç ile kasılmada kas aktivitesi değerlendirilir. Bel/boyun fıtıklarının neden olduğu sinir kökü basılarında, kas hastalıklarında (miyopati), bazı omurilik hastalıklarında (motor nöron hastalığı-ALS), sinir kesileri ve yaralanmalarında ana tetkik yöntemidir.
- Bel/boyun fıtıkları
- Polinöropatiler
- Tuzak nöropatileri (karpal tünel sendromu, kübital oluk sendromu)
- Sinir/pleksus travmaları
- Kas-sinir kavşak hastalıkları (miyastenia gravis)
- Miyopatiler
Kas-sinir kavşak hastalıklarında ise kasın yorulması ile ilgili olarak ardısıra uyartım denen bir yöntem ile tanı konabilir. Bu yöntem elektriksel uyartımların farklı frekanslarda diziler halinde verilmesi şeklinde uygulanır. Gerekirse daha yeni bir teknik olan tek lif EMG ile de kas-sinir kavşağının işlevleri değerlendirilebilir. Elektrofizyolojinin pek çok farklı uygulaması daha vardır. Elektroensefalografi (EEG), uyartılmış potansiyeller (somatosensoriyel, işitsel, görsel), uyku çalışmaları, video-EEG monitorizasyon gibi.
Osteoporotik Hastalarda Rehabilitasyon
Rehabilitasyon için denge ve kas güçlendirici egzersizler faydalıdır.

Kas ve Eklem Enjeksiyonları
Ağrıyı azaltmak, eklem içi iyileşmeyi başlatmak için enjeksiyonlar tercih edilebilir.

Kamburluk (Scheuermann)
Sırt ve göğüs bölgesini ilgilendiren bu sorun fiziksel olarak yaşamı olumsuz etkiler.

Skolyoz (Omurga Eğriliği)
Skolyoz tek başına meydana gelebileceği gibi kamburlukla beraber de oluşabilmektedir. Skolyoz önden/arkadan bakıldığında omurgada yanlara doğru 10°’den fazla eğrilik olmasıdır. Omurganın yana eğrilmesinin yanında omurga kendi ekseni etrafında dönmeye başlar ve genelde normal sınırlarda olması gereken sırttaki kamburlukta azalma gözlenir. Bu açıdan bakıldığında skolyoz omurgada 3 boyutta oluşan bir deformitedir ve bu nedenle tedavisinde de […]

Hipertansiyon ve Koruyucu Kardiyoloji
Hipertansiyon tedavi edilmediğinde; kalp yetmezliği, kalp krizi, böbrek yetmezliği, damarların daralması, beyin kanaması, felç, görme kaybına neden olur.
Kalp Yetmezliği, Kalbin Büyümesi
Kalp yetersizliği ilerleyici bir hastalıktır, zaman içinde kalbin kuvveti giderek daha da azalır.

Kalp Kapak Hastalıkları ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları
Kalp; Vücudumuza yeterli kanı pompalamak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Zamanla kalbimizi zayıflatır ve kalp yetersizliğine zemin hazırlar.

Kalp Krizi
Kalbi besleyen atardamarlarda aniden ortaya çıkan tıkanma ile kalp kasına yeterince kan gitmemesi sonucu kalp dokusunda hasar oluşmasıdır.

İç Hastalıkları (Dahiliye) Hizmetlerimiz
İç Hastalıkları (Dahiliye) Servisimizde, hastalıkların teşhis ve tedavisi için titiz ve detaylı bir araştırma gerçekleştirilerek, hastalıkların erken evrede teşhis edilmesi, tedavi için ilgili birimlere yönlendirme yapılması sağlanmaktadır.

Rekonstrüktif Cerrahi
Doğumsal eksiklikler, kaza veya hastalıklar yoluyla oluşan doku ya da organ kayıplarını onarmak ya da yeniden oluşturmayı hedefler. Bunlara ağır yanıklar, iyi ve kötü huylu deri ve yumuşak doku tümörlerinin tedavisi, meme rekonstrüksiyonu, el cerrahisi, yüz ve kulak anomalileri de dahildir. Diğer bir deyişle, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi tepeden tırnağa vücudun her bölgesinde ameliyatlar yapar.

Estetik Cerrahi
Estetik cerrahiye başvuru nedeni ne olursa olsun öncelikle gerçekçi beklentilere sahip olmak gereklidir. Hiç unutulmaması gereken nokta, estetik cerrahinin yaşamda mutluluk ya da daha iyi bir ilişki için garanti olmadığı, mutluluğun insanın beyninde başlayıp bittiği gerçeğidir.

Hemşirelik Hizmetleri
Hastanelerimizde Hemşirelik Hizmetleri; Sağlıkta Kalite Standartları ve hizmet verimliliğinin ön gördüğü gereksinimler belirlenerek, planlanarak, koordine edilerek yürütülür ve yakından takip edilerek, hastalara ilişkin kayıtlar titizlikle değerlendirilir ve raporlanır.

Sinir Blokları

Ortopedik Rehabilitasyon
Kas ve iskelet sistemi problemlerinin temel ortopedik rehabilitasyon prensipleri ve güncel yaklaşımlar kullanılarak tedavi edilmesidir.

Replantasyon Rehabilitasyonu
Fonksiyonların geri kazanılmasında rehabilitasyon büyük önem taşır.

Bel Ağrısı
Bel ağrılarının tedavisinde hasta eğitimi, uzun süreli istirahatlerden kaçınma, uygun ergonomik faktörlerin sağlanması, stres yönetimi, uyku düzeni önemlidir.

Omurganın Şekil Bozuklukları
EMOT Plus Hastanesi “Omurga Sağlığı Merkezi” nde; Omurga eğrilikleri, bel kayması, kamburluk, osteoporoz kaynaklı şekil bozukluklarının tedavi ve izlemleri beyin cerrahı, ortopedist ve fizik tedavi uzmanlarımız tarafından yapılmaktadır.

Bel Fıtığı
Hastanemizde; Transforaminal Endoskopik Lomber Diskektomi (TELD) adıyla genel veya lokal anestezi uygulanarak Endoskopik (Tam Kapalı) Bel Fıtığı ameliyatı yapılmaktadır.

Postür (Duruş) Bozuklukları
En az çaba ile vücut fonksiyonlarının en üst seviyede olması durumudur.

Kan Hastalıkları
Anemiler (Kansızlıklar): Akut kan kaybına bağlı anemiler, yaralanma ,trafik kazası, ameliyat vs -Kronik kayıplara bağlı anemiler, en sık nedenleri; Demir eksikliği anemisi.
Lösemi: Akut lösemi çocukluk çağının en sık kanseridir. Akut lenfoblastik lösemi olguların %80’ini oluşturur ve 2–5 yaşları arasında zirve yapar.
Lenfomalar: Lenfoma, hücresel matürasyonun farklı evrelerindeki lenfoid hücrelerin oluşturduğu bir grup neoplaziye verilen isimdir.
Myelomlar: Miyelom aktif kırmızı kemik iliğinden köken alan bir tümördür.

Tiroid Hastalıkları
Troid bezinde büyüme (guatr) ya da troidin çalışmasındaki bozulmalar şeklinde (hipertiroidi ve hipotiroidi) görülmektedir. Troid, boynun ön bölgesinde iki taraflı olarak yerleşmiş, kelebek şeklinde bir iç salgı bezidir.

Sindirim Sistemi Hastalıkları
Mide Ülserleri, Gastrit ve Reflü: Başlıca neden olarak Stres ve yanlış beslenme ayrıca da helicobakter pylori bakterisinin de olaya karıştığı mide asidinin fazlalığından kaynaklanan problemlerdir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT/CT)
Hastanemizde çok kesitli (çok dedektörlü) BT cihazı bulunmakta olup en sık kemik kırıkları, eklem çıkıkları ve kırıklı çıkıklarını ve kemik tümörlerini değerlendirmekte kullanılmaktadır. Bunun dışında özellikle travma hastalarında kemik kırıklarına eşlik edebilecek damar yaralanmalarını değerlendirmekte ilaçlı BT’den (BT anjiografi) faydalanılmaktadır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)
Hastanemizde 1.5 Tesla manyetik alan gücüne sahip MR cihazı bulunmaktadır. Her türlü ortopedik MR, beyin, omurga-omurilik, karın bölgesi incelemeleri yapılmakta, gerekli durumlarda ilaçlı (kontrastlı) incelemeler de yapılmaktadır.

Renkli Doppler Ultrasonografi (RDUS)
Doppler ultrasonografide ultrasonografideki gibi yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Doppler ultrasonografi iyonize radyasyon içermez. Çocuk ve hamilelere uygulanabilir bir tekniktir. Vücutta gösterilebilmiş, kalıcı zararı yoktur.

Röntgen
Röntgen incelemesi iyonize radyasyon içermektedir. Bu nedenle hamilelerde ancak mutlak gerekli ve acil durumlarda ve karın bölgesi kurşun önlükle kapatıldıktan sonra yapılabilir.

Ultrasonografi
Ultrasonografi uygulaması; Hızlı, pratik, tekrarlanabilir bir yöntem olup anlık görüntü elde edilir ve bu görüntü üzerinden yorumlama gerçekleştirilir.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?