✦ Ganglion Kisti
• EMOT’taGanglion kisti daha çok el ve el bileğinde oluşan ve büyüme gösteren şişliktir. Bu kist, çoğunlukla el bileğinin üst tarafındadır. Daha az sıklıkla el bileğinin avuç içi tarafında, parmakların uç eklemlerinin üzerinde ve parmakların avuç içinde yer alır. Başladığı dönemlerde veya elin sürekli zorlandığı aktivitelerde ağrı hissedilir. Büyüklüğü zamanla değişebilir ve bazen kendiliğinden kaybolabilirler.
✦ Ganglion kisti hakkında merak ettikleriniz
Ganglion kisti nedir?
Ganglion kisti daha çok el ve el bileğinde oluşan ve büyüme gösteren şişliktir. Bu kist, çoğunlukla el bileğinin üst tarafındadır. Daha az sıklıkla el bileğinin avuç içi tarafında, parmakların uç eklemlerinin üzerinde ve parmakların avuç içinde yer alır. Başladığı dönemlerde veya elin sürekli zorlandığı aktivitelerde ağrı hissedilir. Büyüklüğü zamanla değişebilir ve bazen kendiliğinden kaybolabilirler. Bu kistler kötü huylu tümör yapısında değildir.
Ganglion kistinin tanı süreci nasıldır?
Detaylı fiziki muayenede kistin bulunduğu yer ve görünüşü temel alınarak ganglion tanısı konur. Doktorlar, olası eklem problemlerini araştırmak için radyolojik inceleme de yaparlar.
Ganglion kisti tedavisi nasıldır?
<!– wp:paragraph –>
<p>Ganglion kisti genellikle ağrısızdır ve tedavi gerektirmez. Herhangi bir semptomunuz yoksa tedaviye gerek yoktur. Belirli periyotlarla izlemek yeterlidir. Kist ağrıya neden oluyorsa veya eklem hareketini engelliyorsa, dolayısıyla günlük aktiviteleri sınırlıyorsa ya da estetik olarak görünümü kötü ise tedavi edilmesi gerekir. </p>
<!– /wp:paragraph –>
<!– wp:paragraph –>
<p>Ganglion kisti tedavisinde, kist içindeki sıvıyı bir enjektör ile boşalttıkları aspirasyon işlemi tedavi seçenekleri arasındadır. Bir diğer seçenek de atel uygulamasıdır. Aktivite, ganglion kistinin büyümesine neden olabileceğinden, bölge bir atel ile geçici olarak hareketsiz hale getirilir. Kist küçüldükçe sinirler üzerindeki baskıyı hafifleterek ağrıyı azaltır. Bu cerrahi dışı yöntemlerden sonra kistin ve yakınmaların tekrarlanma olasılığı yüksektir. Bu uygulamalar başarısız olursa, kistin cerrahi olarak çıkarılması söz konusu olur. Cerrahinin amacı, kisti kaynağı ile birlikte çıkarmaktadır. Bu yüzden cerrahi işlem sırasında ganglion kisti ile birlikte eklem kapsülünün veya tendon kılıfının bir kısmının çıkarılması gerekir. Ameliyattan sonra atel uygulaması, bazı kişilerin yaşadığı duyarlılık ve şişmeyi engeller. Ganglion kistinin cerrahi olarak çıkartılması en başarılı tedavi yöntemlerinden biridir ve bu yöntemle tekrarlama olasılığı daha azdır.</p>
<!– /wp:paragraph –>
Yapılmaması gerekenler nelerdir?
Bir ganglion kistine ağır bir nesneyle vurmak iyi bir çözüm değildir. Çünkü darbenin gücü elinizde veya ayağınızdaki çevre yapılara zarar verir. Ayrıca kisti bir iğne ile delerek “patlatmaya” çalışmayın. Bunun etkili olması olası değildir ve enfeksiyona yol açar.
Tetik Parmak
Tetik parmak, parmağın bükülü pozisyonda sıkışması ve takılması durumudur. Parmak, bir tetiğin çekilip bırakılması gibi bir çırpıda bükülür veya düzleşir. Stenozan tenosinovit olarak da bilinen rahatsızlık, tetik parmak veya tetik başparmak formunda görülür. Çocuklarda doğuştan başparmak tutulumu görüldüğü olur. Erken bebeklik döneminde bazen kendiliğinden düzelme söz konusudur.
Kienböck Hastalığı
Kienböck hastalığı, el bileğinde ağrı, sertlik ve güçsüzlüğe neden olan bir hastalıktır. Günlük aktiviteleri zorlaştırabilir ve zaman geçtikçe ağırlaşabilir. Cerrahi ve cerrahi dışı tedavilerle ağrıyı azaltmak ve bileğin hareketlerini iyileştirmek mümkündür.
Dadı Dirseği
Dadı dirseği, küçük çocuklar çocuklar arasında yaygın bir yaralanmadır. Genellikle dirsek tam ekstansiyondayken (açık pozisyonda) kolun çekilmesi ile ortaya çıkar. Çocuk, hareket ettirmek acı verici olduğu için yaralı kolu kullanmak istemeyecektir. Kolu düz veya dirsekte hafif bir bükülme ile tutacaktır. En kısa sürede doktora başvurmak önemlidir. Çoğu zaman uzun vadeli sorunlara yol açmaz.
Dupuytren Kontraktürü
Dupuytren kontraktürü ya da Dupuytren hastalığı, sıklıkla el avuç içinde, cildin altındaki ‘fasia’ adı verilen katmanın kalınlaşması ile oluşan hastalıktır. Bu kalınlaşmış alan sert bir yumru veya kalın bir bant haline gelebilir. Zamanla, bir veya daha fazla parmağın kıvrılmasına (büzülmesine) veya yana ya da avuç içine doğru çekilmesine neden olduğu olur. Dupuytren kontraktürü tedavisinde düzenli kontrol ve takip oldukça önemlidir.
De Quervain Tenosinoviti
De Quervain Tenosinoviti, bilekte başparmak tarafındaki tendonlarda oluşan ağrılı bir rahatsızlık durumudur. El bileğinin çevrilmesi ile ya da bir nesneyi kavrama hareketinde ağrı hissedilir. Ağrı kontrolü, enjeksiyon ve cerrahi tedavi seçenekleri için doğru tanı ve takip süreci önemlidir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?