Kan Hastalıkları
Uzm. Dr. Ümit YOKET
EMERGENCY CARE
+90 232 441 0 1217/24 Acil Sağlık Hizmeti
Randevu Alın

Kan Hastalıkları

• EMOT Plus’ta

Anemiler (Kansızlıklar): Akut kan kaybına bağlı anemiler, yaralanma ,trafik kazası, ameliyat vs -Kronik kayıplara bağlı anemiler, en sık nedenleri; Demir eksikliği anemisi. Demirin fazla kaybı, demir içeren besinlerden uzak durma, (başta kırmızı ve beyaz et yani tavuk ve balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, taze ve kuru meyveler, kuru baklagiller ve yumurta) B12 vitamini eksikliği, B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Yani et, balık ve deniz ürünleri, kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri, yumurta, vb. Folik asit eksikliği, en çok bulunan besinler baklagiller, yumurta, kuru fasulye, ay çekirdeği, çilek, pancar, turunçgiller, ıspanak, ceviz, tahin, buğday ve muz. Böbrek Hastalıkları, özellikle ilerlemiş kronik böbrek yetmezliklerinde Kronik uzamış enfeksiyonlar, bağ dokusu (romatizmal) hastalıkları, her tür maligniteler, hemolitik anemiler edinsel olabileceği gibi genellikle genetik herediter doğuştan edinsel anemilerde olabilir.

Lösemi: Akut lösemi çocukluk çağının en sık kanseridir. Akut lenfoblastik lösemi olguların %80’ini oluşturur ve 2–5 yaşları arasında zirve yapar. Akut lenfoblastik lösemili hastalarda kemik ve eklem tutulumu sıktır ve bu çocuklar sıklıkla kemik veya eklem ağrısı ile başvurabilirler. Kemik ağrısına sitopeni, ateş, kanama bulguları, hepatosplenomegali veya lenfadenopati eşlik ettiğinde lösemik kemik tutulumundan şüphelenilmelidir. Akut lösemili çocuklarda diffüz osteopeni sıktır. Buna medüller kavite veya kortekste litik lezyonlar, radyolüsan metafizyel bantlar (‘lösemi çizgileri’) ve periosteal yeni kemik oluşumu eşlik edebilir.

Lenfomalar: Lenfoma, hücresel matürasyonun farklı evrelerindeki lenfoid hücrelerin oluşturduğu bir grup neoplaziye verilen isimdir ve kemiği primer veya sekonder olarak etkileyebilir. WHO’ya göre habis lenfomalar çeşitli alt gruplara ayrılmıştır:
a) iskeletin tek bölgesi tutulur ve buna bazen rejyoner lenf nodları eşlik edebilir,
b) lenf nodu veya viseral tutulum olmaksızın çok sayıda kemik tutulur,

c) hastalık primer kemik tümörü şeklinde prezente olur fakat evreleme sırasında nodal ve viseral lezyonlar saptanır.
d) Bilinen lenfoma varlığında pozitif kemik biyopsisi elde edilir

Myelomlar: Miyelom aktif kırmızı kemik iliğinden köken alan bir tümördür. Kemiğin en sık primer habis tümörüdür ve primer kemik kanserlerinin %40’ından fazlasını oluşturur. Miyelomun tanısı çoğu zaman kemik iliği biyopsisi ile konur, kemik iliği mikroçevresinde lokal değişiklikler görülür. Miyelom hücreleri potent osteoklast aktivatörlerini üreterek veya salınımlarını sağlayarak, doğrudan veya dolaylı olarak osteoklast formasyonunu veya aktivasyonunu arttırır. Ayrıca kanda ve idrarda anormal proteinlerin varlığı, nadiren tümör dokusu ve diğer organlarda amiloidin görülmesi de miyelom tanısında yardımcıdır.

 

Doktorlar
Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?