
✦ Kienböck Hastalığı
• EMOT’taKienböck hastalığı, el bileğinde ağrı, sertlik ve güçsüzlüğe neden olan bir hastalıktır. Günlük aktiviteleri zorlaştırabilir ve zaman geçtikçe ağırlaşabilir. Cerrahi ve cerrahi dışı tedavilerle ağrıyı azaltmak ve bileğin hareketlerini iyileştirmek mümkündür.
✦ Kienböck Hastalığı hakkında merak ettikleriniz
Kienböck hastalığı nedir?
El bileğindeki küçük kemiklerden biri olan “lunatum” kemiğinin kan dolaşımının azalmasına bağlı gelişen bir hastalıktır. Kemik dokusu canlılığının korunması için düzgün bir kan dolaşımına ihtiyaç duyar. Yeterli beslenme olmaması halinde dokular canlılığını kaybeder. Bu doku ölümüne tıbbi olarak nekroz, kemik doku ölümüne de osteonekroz denir. Halk arasında kemik çürümesi olarak da bilinir. Kienböck hastalığı lunatumun osteonekrozudur.
Neden olur?
Kienböck hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir fakat riski arttırıcı tıbbi durumlar tanımlanmıştır. Örneğin, yapısal olarak kan damarlarında eksiklik söz konusudur ya da eski bir travmaya bağlı dolaşım bozulmuştur. Ayrıca, önkol kemiklerinde uzunluk farkı varsa bu kemikte bası sonucu dolaşım bozukluğu da yaşanması olasıdır.
Belirtileri nelerdir?
Kienböck hastalığının başlangıcında, el bileğinde ağrı, bazen şişlik veya güçsüzlük en yaygın belirtilerdir. Hareket kısıtlılığı ilerleyen dönemlerde başlamaktadır.
Tanı ve tedavi süreci nasıl ilerler?
Doktorunuz ağrının türü ve yerini belirlemek için detaylı bir muayene gerçekleştirir. Sonrasında röntgen ve MR ile tanıyı kesinleştirir. Sonrasında ise hastalığın evrelemesini tespit ederek evreye göre tedaviyi planlar. Evre 1 en az şiddetlidir ve evre 4 en şiddetlisidir. Bu evreler arasında birkaç ay ya da yıl olması söz konusudur. Hastalığın tanı ve tedavi sürecinde el cerrahı ve fizik tedavi uzmanından oluşan bir ekiple ilerlemek önemlidir.
Kienböck hastalığının tedavisi nasıldır?
Kienböck hastalığının %100 iyileştiren bir tedavisi bulunmamaktadır. Özellikle erken evrelerde kemiğin tekrar kanlanmasını sağlayan tedaviler uygulanır fakat ileri evrelerde lunatumun kurtulması mümkün olmaz. Bu kemiğin kaybı çevredeki kemik ve eklemlere de zarar vereceği için ileri evrelerde tedaviler daha çok onları korumaya ve ağrıyı azaltmaya yöneliktir. Bu hastalıkta, normal el bileği fonksiyonuna dönüş pek mümkün olmasa da eldeki tedavi yöntemleri mümkün olan en iyi fonksiyonun sağlanması ve ağrının giderilmesi için kullanılmaktadır.
Dadı Dirseği
Dadı dirseği, küçük çocuklar çocuklar arasında yaygın bir yaralanmadır. Genellikle dirsek tam ekstansiyondayken (açık pozisyonda) kolun çekilmesi ile ortaya çıkar. Çocuk, hareket ettirmek acı verici olduğu için yaralı kolu kullanmak istemeyecektir. Kolu düz veya dirsekte hafif bir bükülme ile tutacaktır. En kısa sürede doktora başvurmak önemlidir. Çoğu zaman uzun vadeli sorunlara yol açmaz.
Dupuytren Kontraktürü
Dupuytren kontraktürü ya da Dupuytren hastalığı, sıklıkla el avuç içinde, cildin altındaki ‘fasia’ adı verilen katmanın kalınlaşması ile oluşan hastalıktır. Bu kalınlaşmış alan sert bir yumru veya kalın bir bant haline gelebilir. Zamanla, bir veya daha fazla parmağın kıvrılmasına (büzülmesine) veya yana ya da avuç içine doğru çekilmesine neden olduğu olur. Dupuytren kontraktürü tedavisinde düzenli kontrol ve takip oldukça önemlidir.
De Quervain Tenosinoviti
De Quervain Tenosinoviti, bilekte başparmak tarafındaki tendonlarda oluşan ağrılı bir rahatsızlık durumudur. El bileğinin çevrilmesi ile ya da bir nesneyi kavrama hareketinde ağrı hissedilir. Ağrı kontrolü, enjeksiyon ve cerrahi tedavi seçenekleri için doğru tanı ve takip süreci önemlidir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?