Kulak Estetiği
EMERGENCY CARE
+90 232 441 0 1217/24 Acil Sağlık Hizmeti
Randevu Alın

Kulak Estetiği

• EMOT Plus’ta

İşitme işlevi ile önemli bir organ olan kulak, aynı zamanda baş bölgesindeki estetik bütünlüğü sağlaması nedeniyle de önemsenmektedir. Bu nedenle günümüzde kulaklarında doğumsal ya da edinilmiş şekil bozukluklarının tedavisi kulak estetiği ameliyatı ile gerçekleştirilmektedir.

kulak estetiği HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

Kulak estetiği hangi durumlarda yapılmaktadır?

Kulaklarda en sık rastlanan şekil bozukluğu kepçe kulak problemidir. Tek ya da her iki kulakta da görülebilen kepçe kulak problemi doğumsaldır ve özellikle gelişme çağındaki çocukları psikolojik açıdan olumsuz etkilemektedir. Kepçe kulak probleminin yanı sıra kaza gibi travmatik olaylar sonucunda kulakta deformasyonlar oluşması sonucunda da kulak estetiği ameliyatına başvurulabilmektedir. Kulak estetiği tıp literatüründe otoplasti ya da aurikuloplasti olarak tanımlanmaktadır. Gerek kepçe kulak ya da kulak yokluğu problemlerinde gerekse de sonradan oluşan kulak şekil bozukluklarında kulak estetiği uygulamaları konforlu ve güvenilir şekilde uygulanabilmektedir.

Kulak estetiği kaç yaşında yapılır?

Kulak gelişiminin büyük bir bölümü yaklaşık 6 yaşına kadar tamamlanmaktadır. Bu noktada kepçe kulak problemi olan çocuklarda kulak normalden büyük görünmektedir. Kulak açısının normalden genişliği veya kıvrımlarının eksikliği olarak tanımlanan kepçe kulak problemi; çocukluk ve ilk gençlik yıllarında özgüven eksikliğine ve psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle kulak estetiğine başvurulma yaşı oldukça düşüktür. Öyle ki okula başlamadan önce ameliyatın gerçekleştirilmesi ailelerin ve cerrahların önem verdiği bir konudur.

Kulak estetiğinde ameliyat süreci nasıldır?

Kulak estetiği ameliyatı çocuklarda genel anestezi altında uygulanmaktadır. Bununla birlikte yetişkinlerde lokal anestezi yeterli olabilmektedir. Yaklaşık 1,5 saat süren operasyonda kulak arkasından kesik açılmakta ve kıkırdak dokusuna gereken şekil verilmekte, varsa fazlalık çıkarılmaktadır. Sonraki süreçte kulak ve kafa açısı olması gereken duruma getirilerek kulak kepçesine şekil verme işlemi başlamaktadır. Kulak kepçesindeki olağan kıvrımları oluşturmak amacı ile dikiş atılmaktadır.

Kulak estetiği ameliyatı sonrasında hastalar çoğunlukla aynı gün taburcu olabilmektedir. Ameliyat sonrasında uygulanan bandaj 1 gün sonra doktor kontrolünde değiştirilmektedir.

Ameliyattan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Kulak ameliyatı sonrasında hastaya bandaj ve bant uygulanmaktadır. 3 hafta kullanılması gereken bandajlar iyileşme sürecinde kulak şeklini korumakta ve kıkırdaklara uygulanan baskının azaltılmasını sağlamaktadır. Bandajın kullanıldığı süre boyunca uyuşukluk hissedilebilmektedir. Kulak estetiği sonrasında bağışıklık sisteminin güçlü tutulması ve ameliyat bölgelerinin maksimum derecede korunması önemlidir.

Ameliyat sonrasında uyku pozisyonuna dikkat edilmeli, kulaklara baskı uygulanmamalıdır. Aynı zamanda çarpma, düşme gibi durumlara karşı da korunmalıdır. Özellikle ameliyat bandajlarının çıkarılacağı zamana kadar saç kurutma makinesinin kullanılmaması önerilmektedir.

Kulak estetiği ameliyatı komplikasyonları nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi kanama riski bu uygulama sürecinde de geçerlidir. Ancak kulakta ciddi damarlar olmadığından, bu kanama türü daha çok hematom gibi olabilmektedir. Enfeksiyon ise kulakta açığa çıkabilecek bir komplikasyondur. Kulak kıkırdağı iltihaplanırsa kulağın şeklini bozan ve tahrip eden bir soruna dönüşebilmektedir.

Asimetri, estetik olarak yaşanabilecek problemlerin başında ortaya çıkmaktadır. Birçok hasta ameliyattan önce belirli ölçülerde asimetriye sahiptir ve bu durumun çözülmesi oldukça karmaşıktır. Diğer bir problem ise düzeltmenin abartılarak kulakların kafaya çok fazla yakınlaştırılmasıdır.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?