Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)
Doç. Dr. Mehmet ARGIN
Uzm. Dr. Banu KÜÇÜK TAYLAN
EMERGENCY CARE
+90 232 441 0 1217/24 Acil Sağlık Hizmeti
Randevu Alın

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

• EMOT’ta• EMOT Plus’ta

Manyetik Rezonans (MR)’da, Bilgisayarlı Tomografi (BT) ya da Röntgen incelemelerinin aksine iyonizan radyasyon (X-ışını) yoktur. Hasta güçlü bir mıknatıs (manyetik alan) içerisine yerleştirildikten sonra radyo dalgaları kullanılarak ve gradiyent denilen manyetik alan değişiklikleri uygulanarak görüntüleme gerçekleştirilir. Bazı durumlarda damardan “kontrast madde” adı verilen ilaçlar uygulanır.

Doktorlar

MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME (MR) HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ!

Gebelerde ve Çocuklarda (MR) Kullanılır mı?

Gebeliğin ilk üç ayında çok gerekmedikçe yapılmamaktadır. Mümkünse gebelik sonrasına ertelenmektedir. Bunun dışında bebeklerde ve çocuklarda güvenilir bir şekilde uygulanabilir.

MR Görüntüleme İşleminin Yan Etkisi Var mı?

Manyetik alanın bilinen yan etkisi bulunmamakla birlikte hasta üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmayan, güvenli bir tetkiktir. Eğer bir implant ameliyatı geçirdiyseniz muayene sırasında tetkiki isteyen doktorunuzu ve tetkik sırasında teknisyeni haberdar etmelisiniz. (Diş implantları ya da dolguları MR için engel değildir.)

MR İncelemesi Öncesinde Ne Yapmalıyım?

Hastanemizde MR incelemesi temel güvenlik kurallarına uyularak gerçekleştirilmektedir. MR incelemesine girmeden önce hasta ya da hasta yakınına MR güvenliği ile ilgili konuların gözden geçirildiği bir formu beyan edilmekte ve bu formun doldurularak imzalanması gerekmektedir. Bu aşamada hasta güvenliğini tehdit eden bir durum saptanırsa, birimde görevli personelimiz gerekli önlemleri alacaktır.

Vücudumda Yabancı Bir Cisim/Cihaz Var, MR İncelemesine Girebilir miyim?

Son yıllarda yerleştirilen implantların (vida, çivi, plak, protez gibi) büyük çoğunluğu MR uyumludur.

MR İncelemesi için Manyetik Alana girdiğinizde ciddi sağlık sorunları oluşturabilecek cisim/cihaz bilgileri aşağıda listelenmiştir:

-Saçma, kurşun, iğne, metal parçası, şarapnel
-Kalp pili, defibrilatör
-Kulak implantları
-Damardaki baloncuklarının tedavisinde kullanılan anevrizma klipleri, damarlara yerleştirilen -diğer bazı metalik filtre, sargı ve stentler
-İnfüzyon pompaları, nörostimulatör (sinirleri uyarıcı elektriksel düzenek)
-Bazı yapay kalp kapakları
-Metalik kataterler
-Protez, çivi, plaka gibi ortopedik materyalin bir kısmı

“Yukarıda belirtilen cisim/cihaz üzerinde bulunan hastalar kesin olarak MR’a giremez.”

EMOT'ta MR Hangi Durumlarda Kullanılır?

Her türlü ortopedik MR; beyin, omurga-omurilik, karın bölgesi incelemeleri yapılmakta, gerekli durumlarda ilaçlı (kontrastlı) incelemeler de yapılmaktadır.

MR İncelemesi Ne Kadar Sürer?

MR incelemeleri için randevu ya da ön hazırlık gerekmemektedir. İnceleme süreleri bölgesine göre değişmekle birlikte standart bir incelemede genellikle tek eklem bölgesi için 15-20 dakikadır. Eklem bölgesi farklılık gösterdikçe bu süre artacaktır. Etkili ve sağlıklı bir inceleme sonucunun oluşması için sabırlı olmanız gerekmektedir. Olası bir aksi durumda birimde görevli personele durumunuzu ses veya işaret ile bildirebilirsiniz. Birimde görevli personelimiz gerekli önlemleri alacaktır.

İnceleme ve Rapor Bilgilerime Ne Zaman Ulaşabilirim?

Doktorunuzun muayene sırasında ki MR inceleme isteğini takiben, o an için MR sırası bekleyen hasta durumuna göre en kısa sürede görevli personellerimiz tarafından yönlendirmeniz yapılmakta, MR incelemeniz gerçekleştirilerek raporunuz hazırlanmaktadır.

Kapalı Alan (Klostrofobi) Korkum Var, Ne Yapmalıyım?

Hastanemizde; Kapalı alan korkusu (klostrofobi) olan yetişkin hastalar da sakinleştirici ilaç almalarına rağmen MR’a giremezlerse, incelemenin sağlığınız açısında önem arzetmesi ve gerekliliği durumunda hasta ya da yakınının yazılı izni alınarak uyutulması gerekebilir. Hastanemizde bu gibi durumlarda Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı hekim tarafından MR inceleme öncesi uyutma ve MR inceleme işlemi sonrasında yine Uzman hekim kontrolünde uyandırma işlemi gerçekleştirilmektedir.

Eski Radyoloji İncelemelerine İhtiyaç Var mı?

Teşhis ve takibin doğru yapılabilmesinde karşılaştırma önemli olup varsa eski incelemeler (Ultason/Doppler, Ultrason Raporları, BT/MR ve Röntgen İncelemeleri) tetkik sırasında getirilmelidir.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?