Osteoporoz (Kemik Erimesi)
Doç. Dr. Tahir Sadık SÜGÜN
Uzm. Dr. Kubilay EROL
Opr. Dr. M. Nuri EREL
EMERGENCY CARE
+90 232 441 0 1217/24 Acil Sağlık Hizmeti
Randevu Alın

Osteoporoz (Kemik Erimesi)

• EMOT Plus’ta• EMOT’ta

Osteoporoz, kemiklerin zayıflamasına ve kırılgan hale gelmesine neden olur. Kemik erimesi olarak da bilinen hastalıkta kemikler o kadar kırılgandır ki, hafif şiddetli düşme, eğilme veya öksürme bile kırılmaya neden olabilir. Kemik erimesine bağlı kırıklar en sık kalça, bilek veya omurgada görülür. Özellikle kadınlar, menopoz döneminden sonra yüksek risk altındadır. EMOT Plus Omurga Sağlığı Merkezi’nde osteoporoz tedavi süreci, bütüncül bir yaklaşımla ilerler. İlaçlar, sağlıklı beslenme ve egzersiz programı, kemik kaybını önlemeye veya zaten zayıf olan kemikleri güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, osteoporoza bağlı kırıkların cerrahi tedavisi, deneyimli bir cerrahi ekip tarafından gerçekleştirilir.

Doktorlar

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Hakkında Merak Ettikleriniz

Osteoporoz (Kemik erimesi) Neden olur?

Kemikler belirli bir yaşa kadar sürekli yenilenme halindedir. İnsanlar genellikle 30 yaşına kadar en yüksek kemik kütlesine ulaşır. Yaş aldıkça, kemik kütlesi yenilenme hızından daha hızlı bir şekilde kaybolmaya başlar. Osteoporoz, yeni kemik oluşumunun eski kemiğin kaybına yetişemediği durum olarak tanımlanabilir.

Kimler osteoporoz riski altındadır?

Kadınların kemik erimesine yakalanma olasılığı erkeklere göre 4 kat daha fazladır. Yaş, bir diğer önemli faktördür. Kemikler yaşın ilerlemesi ile daha az yoğun hale gelerek zayıflar. Osteoporozda risk faktörlerine  kilo, hareketsiz yaşam tarzı, kafein ve ağır alkol, sigara kullanımı kalsiyum ve D vitamini eksikliği de eklenebilir.

Osteoporoz belirtileri nelerdir?

Kemik erimesi olan kişilerde herhangi bir semptom olmayabilir. Bazı kişilerde, kemik, kas, özellikle sırt ağrısı olabilir. Bazen çökmüş bir omur, şiddetli ağrıya, boyda kısalmaya veya omurgada deformasyona neden olabilir. Osteoporoz belirtileri diğer kemik rahatsızlıklarına veya sağlık sorunlarına benzeyebilir. Daima sağlık uzmanınıza danışarak ilerleyin.

Kemik erimesini teşhis etmek için hangi testler uygulanır?

  • Kemik Dansitometri (Kemik taraması): Bu test osteoporoz riskini bulmak için kemik kütlesinin yoğunluğunu ölçer.
  • Kan testleri: Kalsiyum ve potasyum seviyelerini ölçer.
  • Röntgen: Kemik dokusunun kontrolü sağlanır.
  • FRAX Test Skoru: Kişinin 10 yıllık kırık gerçekleşme olasılığını hesaplar.

Osteoporoz tedavisi nedir?

Tedavi, yaşa, kişinin genel sağlık durumuna ve ilerlemenin derecesine bağlıdır. Osteoporozun tedavi sürecinde uzmanlar, ağrıyı azaltmayı, kırıkları önlemeyi ve kemik kaybının hızını yavaşlatmayı amaçlar.

Osteoporoz risk grubu için önlemler nelerdir?

Risk grubu için aşağıdaki önlemlerin alınması oldukça önemlidir.

  • Sağlıklı bir vücut ağırlığında kalmak
  • Yürüyüş ve egzersiz yapmak
  • Kafein ve alkolü sınırlamak
  • Sigarayı bırakmak
  • Diyet ve takviyeler yoluyla yeterli kalsiyum ve D vitamini almak
  • Düşmeleri önlemek için banyoya veya duşa korkuluklar veya yardımcı cihazlar takmak
  • Kemik sağlığını korumaya yarayan ilaçlar için doktora danışmak
Diğer servisler

Kemik Tümörleri

Kemik tümörü olan hastaların en sık yakınması ağrıdır. Ağrı, başlangıçta aktivite ile bağlantılı olabilir fakat kötü huylu kemik tümörü olan hastalar sıklıkla istirahatta ve gece ortaya çıkan ilerleyici ağrıdan şikayetçidir. Kemik tümörleri öncelikle benign( iyi huylu) ve malign(kötü huylu) olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Sık görülen iyi huylu kemik tümörlerinden bahsedecek olursak en başta osteoblastomdan bahsetmek gerekir.

Keşfet
EMOT
Kemik Tümörleri

Omuz

Omuz eklemi doğuştan çok sıkı bir eklem değildir. Bu nedene kalça ve diz eklemine oranla daha gevşek bir yapısı vardır. Bu çıkığa daha elverişli doğal yapı çevre kas ve bağlarca sınırlandırılır ve korunur. Tüm eklemlerde olduğu gibi, eklemi çevreleyen kaslar ne kadar güçlü tutulursa o eklem o kadar iyi korunur.

Keşfet
EMOT
Omuz

Dirsek

Dirsek eklemi vücudumuzun cilt örtüsünün en zayıf olduğu eklemlerimizdendir. Üzerindeki kas ve cilt örtüsü incedir. Bu onu travmalara açık hale getirir.

Keşfet
EMOT
Dirsek

Diz

Diz ağrısının sık karşılaştığımız nedenleri yaralanmalara bağlı, osteoartrit diye adlandırdığımız kireçlenmeye bağlı, yaralanmalara ve mekanik problemlere bağlı olabilir.

Keşfet
EMOT
Diz

Kalça

Kalça vücuttaki en büyük ekleme sahip bölgedir ve hemen hemen her harekette kullanılır. Kemikler arasında eklemi korumak için yastık etkisi yapan ve sürtünmeyi engelleyen bir kıkırdak tabakası vardır.

Keşfet
EMOT
Kalça

Ayak ve Ayak Bileği

Ayak, Ayak Bileği cerrahisi ve mikrocerrahi uzmanlığımız ile yaralanan, ezilen ve hatta kopan Ayak ve Ayak Bileği bölgesini orijinaline en yakın şekilde kullanmamızı sağlayan tedaviyi uygularız.

Keşfet
EMOT
Ayak ve Ayak Bileği
Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?