

✦ Polimiyalji Romatika
• EMOT’taBelirli kas gruplarında ağrı ve tutukluk yapan bir çeşit romatizmal hastalıktır. Çoğu iltihaplı romatizmal hastalıkların aksine eklemleri değil kasları tutar ve uygun tedaviyle de çok kısa sürede iyileşir.
Polimiyalji romatikalı hastaların %10-50’sinde “dev hücreli arterit” adı verilen ve vücutta bazı kan damarlarını tutan klinik bir durum da gözlenebilir.
Teşhis ve Tanı Nasıl Konulur?
Polimiyalji romatikada tanıda yardımcı testlerden biri de “sedimentasyon testidir”dır. Bu testin yüksek çıkması beklenir ve tanıyı doğrular. Yine de normal çıkması hastalık yok anlamına gelmektedir.
Tedavi Sürecinde Kortizon Gerekli mi?
Tedavide en etkili ilaç kortizondur. Özellikle yüksek dozlarda 1-2 gün içinde hızlı bir iyileşme gözlenir. Düzelme sağlandıktan sonra kortizon dozu giderek yavaşça azaltılmalıdır.
Yan Etkileri Mevcut mu?
Hastaya göre idame tedavisinin süresi değişebilir. Kortizonun kullanımı mutlaka hekim kontrolünde yapılmalıdır. Çünkü kilo alma, yüzde yuvarlaklaşma, ciltte kolay morarma, kemiklerde zayıflama, depresyon, yüksek tansiyon, katarakt, şeker hastalığı varsa ağırlaşma, enfeksiyon riskinde artma ve mide kanaması gibi çoğu ciddi olabilen yan etkileri mevcuttur.
Vücudun Hangi Bölgelerinde Yakınmalar Olur?
En çok yakınmanın olduğu bölgeler; Omuzlar, bel ve kalçalardaki ağrı ve tutukluktur. Vücudun diğer kas bölgelerinde de ağrılar olabilir. Tutukluk özellikle sabah daha belirgindir.
Dev Hücreli Arterit Tanısı Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?
Dev hücreli arteritte büyük kan damarlarının duvarlarında inflamasyon gelişir ve elastik lifler hasar görür. İnflamasyon nedeniyle kan damarları daralır ve bazı çapı küçük damarlar tamamen tıkanabilir. Şiddetli vakalarda damar tıkanıklığı sonucu körlük, beyin felci ya da kalp krizi gelişebilir. Bu nedenle polimiyalji romatikası olan hastalar dev hücreli arterit bulguları açısından dikkatli olmalı ve herhangi bir işarette hekime başvurmalıdırlar.
Polimiyalji Romatika Genetik/Enfeksiyon Kökenli Bir Hastalık mı?
Enfeksiyona bağlı bulaşıcı bir hastalık olmadığı da kanıtlanmıştır. Bazı ailelerin iki ya da daha fazla bireyinde olduğunu gözleyerek kısmi bir genetik yatkınlık düşünülse de kesin değildir. Hastaların hemen hemen tümü 50 yaş üzerindedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Hastaların çoğu geçmişinde tamamen sağlıklı olan aktif kişilerdir.
El Kırıkları
El, parmakların ve el bileğinin hareketini sağlayan kasların içinde olduğu, birçok sayıda küçük kemiğin oluşturduğu kompleks yapılar bütünüdür.

El Bileği Kırıkları
El ayası açık şekilde el bileği üzerine düşmesi sonucu oluşan kırıklardır. El bileği üzerinde şişlik ve hareketle ya da hareketsiz oluşan ağrılı semptomlardır.

El ve El Bileği
El cerrahisi ve mikrocerrahi uzmanlığımız ile yaralanan, ezilen ve hatta kopan parmak ve ellerimizi orijinaline en yakın şekilde kullanmamızı sağlayan tedaviyi uygularız. Kazalar dışında, çok kullanılmaya bağlı olarak oluşan hastalıkların (sinir sıkışmaları, kireçlenme vb.) tedavisini de titizlikle gerçekleştirmekteyiz.

El Yaralanmaları ve İş Kazaları

Brakial Pleksus Yaralanması

Elde Sinir Sıkışmaları

Elde Eklem Kireçlenmeleri

Elde Enfeksiyonlar

Elde Sık Görülen Hastalıklar

Doğumsal El Anomalileri
Doğuştan el anomalileri, hamileliğin erken döneminde, bebeğin üst uzuvlarının ilk oluşmaya başladığı dönemde ortaya çıkar. Bazen, bir ailesel bir hastalığın veya tıbbi bir sendromun parçasıdır.

Omuz
Omuz eklemi doğuştan çok sıkı bir eklem değildir. Bu nedene kalça ve diz eklemine oranla daha gevşek bir yapısı vardır. Bu çıkığa daha elverişli doğal yapı çevre kas ve bağlarca sınırlandırılır ve korunur. Tüm eklemlerde olduğu gibi, eklemi çevreleyen kaslar ne kadar güçlü tutulursa o eklem o kadar iyi korunur.

Hemşirelik Hizmetleri
Hastanelerimizde Hemşirelik Hizmetleri; Sağlıkta Kalite Standartları ve hizmet verimliliğinin ön gördüğü gereksinimler belirlenerek, planlanarak, koordine edilerek yürütülür ve yakından takip edilerek, hastalara ilişkin kayıtlar titizlikle değerlendirilir ve raporlanır.

Sinir Blokları

Dirsek
Dirsek eklemi vücudumuzun cilt örtüsünün en zayıf olduğu eklemlerimizdendir. Üzerindeki kas ve cilt örtüsü incedir. Bu onu travmalara açık hale getirir.

Diz
Diz ağrısının sık karşılaştığımız nedenleri yaralanmalara bağlı, osteoartrit diye adlandırdığımız kireçlenmeye bağlı, yaralanmalara ve mekanik problemlere bağlı olabilir.

Kalça
Kalça vücuttaki en büyük ekleme sahip bölgedir ve hemen hemen her harekette kullanılır. Kemikler arasında eklemi korumak için yastık etkisi yapan ve sürtünmeyi engelleyen bir kıkırdak tabakası vardır.

Ayak ve Ayak Bileği
Ayak, Ayak Bileği cerrahisi ve mikrocerrahi uzmanlığımız ile yaralanan, ezilen ve hatta kopan Ayak ve Ayak Bileği bölgesini orijinaline en yakın şekilde kullanmamızı sağlayan tedaviyi uygularız.

Bilgisayarlı Tomografi (BT/CT)
Hastanemizde çok kesitli (çok dedektörlü) BT cihazı bulunmakta olup en sık kemik kırıkları, eklem çıkıkları ve kırıklı çıkıklarını ve kemik tümörlerini değerlendirmekte kullanılmaktadır. Bunun dışında özellikle travma hastalarında kemik kırıklarına eşlik edebilecek damar yaralanmalarını değerlendirmekte ilaçlı BT’den (BT anjiografi) faydalanılmaktadır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)
Hastanemizde 1.5 Tesla manyetik alan gücüne sahip MR cihazı bulunmaktadır. Her türlü ortopedik MR, beyin, omurga-omurilik, karın bölgesi incelemeleri yapılmakta, gerekli durumlarda ilaçlı (kontrastlı) incelemeler de yapılmaktadır.

Renkli Doppler Ultrasonografi (RDUS)
Doppler ultrasonografide ultrasonografideki gibi yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Doppler ultrasonografi iyonize radyasyon içermez. Çocuk ve hamilelere uygulanabilir bir tekniktir. Vücutta gösterilebilmiş, kalıcı zararı yoktur.

Röntgen
Röntgen incelemesi iyonize radyasyon içermektedir. Bu nedenle hamilelerde ancak mutlak gerekli ve acil durumlarda ve karın bölgesi kurşun önlükle kapatıldıktan sonra yapılabilir.

Ultrasonografi
Ultrasonografi uygulaması; Hızlı, pratik, tekrarlanabilir bir yöntem olup anlık görüntü elde edilir ve bu görüntü üzerinden yorumlama gerçekleştirilir.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?