

✦ Polimiyalji Romatika
• EMOT’taBelirli kas gruplarında ağrı ve tutukluk yapan bir çeşit romatizmal hastalıktır. Çoğu iltihaplı romatizmal hastalıkların aksine eklemleri değil kasları tutar ve uygun tedaviyle de çok kısa sürede iyileşir.
Polimiyalji romatikalı hastaların %10-50’sinde “dev hücreli arterit” adı verilen ve vücutta bazı kan damarlarını tutan klinik bir durum da gözlenebilir.
Teşhis ve Tanı Nasıl Konulur?
Polimiyalji romatikada tanıda yardımcı testlerden biri de “sedimentasyon testidir”dır. Bu testin yüksek çıkması beklenir ve tanıyı doğrular. Yine de normal çıkması hastalık yok anlamına gelmektedir.
Tedavi Sürecinde Kortizon Gerekli mi?
Tedavide en etkili ilaç kortizondur. Özellikle yüksek dozlarda 1-2 gün içinde hızlı bir iyileşme gözlenir. Düzelme sağlandıktan sonra kortizon dozu giderek yavaşça azaltılmalıdır.
Yan Etkileri Mevcut mu?
Hastaya göre idame tedavisinin süresi değişebilir. Kortizonun kullanımı mutlaka hekim kontrolünde yapılmalıdır. Çünkü kilo alma, yüzde yuvarlaklaşma, ciltte kolay morarma, kemiklerde zayıflama, depresyon, yüksek tansiyon, katarakt, şeker hastalığı varsa ağırlaşma, enfeksiyon riskinde artma ve mide kanaması gibi çoğu ciddi olabilen yan etkileri mevcuttur.
Vücudun Hangi Bölgelerinde Yakınmalar Olur?
En çok yakınmanın olduğu bölgeler; Omuzlar, bel ve kalçalardaki ağrı ve tutukluktur. Vücudun diğer kas bölgelerinde de ağrılar olabilir. Tutukluk özellikle sabah daha belirgindir.
Dev Hücreli Arterit Tanısı Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmeli?
Dev hücreli arteritte büyük kan damarlarının duvarlarında inflamasyon gelişir ve elastik lifler hasar görür. İnflamasyon nedeniyle kan damarları daralır ve bazı çapı küçük damarlar tamamen tıkanabilir. Şiddetli vakalarda damar tıkanıklığı sonucu körlük, beyin felci ya da kalp krizi gelişebilir. Bu nedenle polimiyalji romatikası olan hastalar dev hücreli arterit bulguları açısından dikkatli olmalı ve herhangi bir işarette hekime başvurmalıdırlar.
Polimiyalji Romatika Genetik/Enfeksiyon Kökenli Bir Hastalık mı?
Enfeksiyona bağlı bulaşıcı bir hastalık olmadığı da kanıtlanmıştır. Bazı ailelerin iki ya da daha fazla bireyinde olduğunu gözleyerek kısmi bir genetik yatkınlık düşünülse de kesin değildir. Hastaların hemen hemen tümü 50 yaş üzerindedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Hastaların çoğu geçmişinde tamamen sağlıklı olan aktif kişilerdir.
El Kırıkları
El, parmakların ve el bileğinin hareketini sağlayan kasların içinde olduğu, birçok sayıda küçük kemiğin oluşturduğu kompleks yapılar bütünüdür.

El Bileği Kırıkları
El ayası açık şekilde el bileği üzerine düşmesi sonucu oluşan kırıklardır. El bileği üzerinde şişlik ve hareketle ya da hareketsiz oluşan ağrılı semptomlardır.

El ve El Bileği
El cerrahisi ve mikrocerrahi uzmanlığımız ile yaralanan, ezilen ve hatta kopan parmak ve ellerimizi orijinaline en yakın şekilde kullanmamızı sağlayan tedaviyi uygularız. Kazalar dışında, çok kullanılmaya bağlı olarak oluşan hastalıkların (sinir sıkışmaları, kireçlenme vb.) tedavisini de titizlikle gerçekleştirmekteyiz.

El Yaralanmaları ve İş Kazaları
El yaralanmalarında hastanın uzvunu kurtarmak ve elini en kısa sürede günlük hayatta ve işinde kullanılmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Bunun için ilk tedavinin erken dönemde, tercihen ilk 6 saatte yapılması oldukça önemlidir.

Brakial Pleksus Yaralanması
Brakial pleksus omurilikten omuz, kol ve ele sinyaller gönderen sinir ağı olarak tanımlanır. Bu nedenle yaralanma, kürek kemiği, omuz, el bileği, dirsek, el ve parmakları etkiler. Brakial pleksus yaralanması, sinirler gerildiğinde, sıkıştırıldığında veya şiddetli travma sonucu omurilikten ayrıldığında ya da yırtıldığında meydana gelir. Doğum sırasında oluşan obstetrik tip ve travmatik tip olmak üzere iki ana grup olarak tanımlanır. Hafif yaralanmalarda fizik tedavi tedavi seçenekleri değerlendirilir. Daha ağırlarında ise sinir onarımları, sinir ve kas transferleri gibi cerrahi tedavi yöntemleri ile fonksiyonların geri kazandırılması amaçlanır.

Elde Sinir Sıkışmaları
Elde sinir sıkışmalarının, ağrı, karıncalanma, his kaybı, uyuşma ve güçsüzlük gibi belirtileri bulunmaktadır. Karpal tünel sendromu ve kübital tünel sendromu en sık karşılaşılan sinir sıkışma sendromları arasındadır. EMOT Hastanesi’nde doğru tedavi yöntemi ile el bileği rahatlatılır ve hareket yeteneği geri kazandırılır.

Elde Eklem Kireçlenmeleri
El parmaklarımızın hareketi, eklemlerle, çevre kas ve bağ dokusunun uyum içerisinde çalışması ile oluşur. Eklemlerin her iki yüzünde kıkırdak yüzeyler ve ayrıca eklem içinde hareketi kolaylaştıran sinovyal sıvı vardır. Kıkırdak yüzeylerin aşınması sonucu kireçlenme (osteoartrit) oluşur. Kireçlenme oluşan eklemlerin çevresinde kemik çıkıntılar meydana gelir. Bunun yanı sıra, zaman zaman şişlik, ağrı ve kızarıklık oluşur. Parmak […]

Elde Enfeksiyonlar
Elde görülen enfeksiyonların çoğu iğne, kıymık batması gibi çok da önem verilmeyen veya yeterli tedaviyi görmeyen yaralanmalardan oluşur. El ve parmaklarda çeşitli sınırlarla ayrılmış kompartmanlara, açık yaralanmalar veya yabancı cisimler vasıtası ile ulaşan enfeksiyon etkenleri bölgesel veya yaygın enfeksiyonlara neden olurlar. Enfeksiyon etkenleri çoğunlukla bakteriler, daha nadir olarak da mantarlar veya virüslerdir. Bu etkenlerin çoğu sağlıklı bir bireyin elinde, deri üzerinde bulunurken, yaralanmalar, elde çatlamalar, soyulmalar, sürekli ıslak kalmaya bağlı deri bütünlüğünde bozulmalar onların elin yüzeyinden iç bölgelerine taşımasına yardımcı olur.

Doğumsal El Anomalileri
Konjenital, bir başka deyişle doğumsal el anomalisi, fetüs anne karnındayken elin normal oluşumunda yaşanan bir değişikliktir. Çoğu el anomalileri kalıtsal veya önlenebilir değildir ve çoğu doğumdan önce tespit edilemez. Doğru uzman seçiminin yanında, ebeveynlerin farklılığı kabul eden, şefkatli tutum ve davranışları, tedavinin başarısı ve çocuğun benlik gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Omuz
Omuz eklemi doğuştan çok sıkı bir eklem değildir. Bu nedene kalça ve diz eklemine oranla daha gevşek bir yapısı vardır. Bu çıkığa daha elverişli doğal yapı çevre kas ve bağlarca sınırlandırılır ve korunur. Tüm eklemlerde olduğu gibi, eklemi çevreleyen kaslar ne kadar güçlü tutulursa o eklem o kadar iyi korunur.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?