✦ Replantasyon (Kopan Uzvun Yerine Dikilmesi)
• EMOT’taReplantasyon, bir kişinin vücudundan tamamen kopan parçasının, yeniden işlev gösterecek şekilde yerine dikilmesi anlamına gelir. Bu işlemle yapılan el cerrahisinin amacı, kişinin yaralı bölgeyi mümkün olduğunca kullanmasını sağlamaktır.
EMOT Hastanesi 30 yıldır, el cerrahisi alanında bilimsel araştırmalara katkı sağlamakta ve yeni uzmanlara destek sağlamaktadır. EMOT’ta replantasyon ameliyatı ve rehabilitasyonu, baştan sonra başarılı bir ekip çalışması ile ilerler. Uzman ekip, hasta odaklı ve şefkatli iletişimi tüm aşamalarda sürdürür.
✦ Replantasyon hakkında merak ettikleriniz
Replantasyon işlemi nasıl gerçekleşir?
Mikrocerrahi işlemi olan replantasyonda uzmanlar ilk olarak hasarlı dokuyu titizlikle çıkarır. Kemik uçları kısaltılır ve tel/vida ya da plakalarla yeniden birleştirilir. Bu tutturma işlemi, dokuların geri kalanının normal konuma geri getirilmesi için bir arada kalmasını sağlar. Sonrasında kaslar, arterler, tendonlar, sinirler ve damarlar onarılır.
Replantasyon ameliyatı sonrası hastayı neler bekler?
Ameliyat sonrasında hastanın yaşı, sigara içip içmemesi, kopmanın yeri, kopmanın nasıl olduğu iyileşmeyi etkileyen en önemli faktörlerdir.
- Yaralanmanın yeri oldukça önemlidir. El bileğinin alt bölgesindeki kopmalara yapılan replantasyon, üst bölgeye göre daha fazla geri dönüş sağlar.
- Yaşı genç olan hastalarda, sinirlerin yeniden gelişme şansı yüksektir. Bu kişinin yaralı bölgede daha fazla his kazanması ve uzvu daha çok hareket ettirebilmesi anlamına gelir.
- Sigara içmek kan dolaşımını zayıflatır ve dikilen parçaya kan akışını engeller.
- Eklemler yaralanmamış ise hareket daha fazla olacaktır.
- Kopan uzvun parçalanmadan kopmuş olması halinde geri kazanım yine daha fazladır.
- Duyu ve motor sinirlerinin yeniden gelişmesi zaman alacaktır.
- Yerine dikilen parça, hiçbir zaman orijinal fonksiyonunun %100’ünü geri kazanmaz. Çoğu doktor %60 ila %80 arasında kullanımın mükemmel bir sonuç olduğunu düşünür. (Amerikan El Cerrahisi Derneği’nin verileri kullanılmıştır.)
Rehabilitasyon süreci nasıl ilerler?
Uzun bir iyileşme sürecinin en büyük destekçisi, etkili bir rehabilitasyon programıdır. Rehabilitasyon süreci, uzvun yeniden hareket ettirilmesi için bir dizi uygulamayı içerir. Fizik tedavi uzmanları özel alet ve yöntemler kullanarak, bölgeyi sınırlı hareketlerle canlı tutmayı amaçlar. Birçok replantasyon ameliyatı olan kişi, rehabilitasyon süreci sonunda işlerine ve normal hayatlarına geri dönebilmektedir. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda önemli yaşam değişiklikleri gerekir. Replante edilen bölgenin hem görünüm hem de fonksiyonel anlamda eskisi gibi olmaması kişide öfke, hayal kırıklığı ve üzüntü yaratır. Bu süreçte bir psikolog desteği almak yararlı olabilmektedir. Tüm duyguları yaşamasının normal olduğunu unutmadan, kişiyi yaşamındaki hediyeleri görebilmesi için şefkatle desteklemeyi unutmamak gerekir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?