Sindaktili (Yapışık Parmaklar)
EMERGENCY CARE
+90 232 441 0 1217/24 Acil Sağlık Hizmeti
Randevu Alın

Sindaktili (Yapışık Parmaklar)

• EMOT’ta

Sindaktili, bir diğer adıyla yapışık parmaklar en sık görülen doğumsal el anomalisidir. Gelişim sırasında parmakların uygun şekilde ayrılamamasına bağlı olarak iki veya daha fazla parmağın birleşik olması durumunu tarif eder. Tedavisi cerrahi olarak parmakların ayrılmasıdır. Cerrahide zamanlama, hangi parmakların ayrılacağı, kaç seansta ayırma yapılacağı gibi detaylar tedavinin planlanmasında oldukça önemlidir.

Sindaktili (Yapışık Parmaklar) hakkında merak ettikleriniz

Sindaktili nedir?

Sindaktili, bir diğer adıyla yapışık parmaklar en sık görülen doğumsal el anomalisidir. Gelişim sırasında parmakların uygun şekilde ayrılamamasına bağlı olarak iki veya daha fazla parmağın birleşik olması durumunu tarif eder. Basit ve kompleks olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Basit tipte, her parmağın kendi kemiği ayrı olarak mevcuttur fakat cilt ve yumuşak dokuları ayrılmamıştır. Eğer cilt parmak kökünden ucuna kadar birleşik ise tam (komplet), parmak ucuna kadar ulaşmayan daha düşük dereceli anomali varlığında kısmi (inkomplet) olarak sınıflanır. Sadece parmak aralarında perde ile de karşımıza çıkabilir. Kompleks tipte ise, kemik yapıda da birleşik olan kısımlar vardır. Yapışık görünen parmakların tendon, sinir ve damarlarında da ortak kullanım veya deformiteler olabilir.

Neden olur?

Konjenital (doğumsal) el anomalileri üst ekstremitelerin (uzuvların) oluştuğu gebeliğin erken dönemlerinde oluşur. Pek çok farklı çeşit doğumsal anomali olmakla birlikte sindaktili durumunda ayrılma eksikliği ön plandadır. Ailesel genetik geçiş sebep olabileceği gibi farklı tıbbi sendromların parçası da olabilmektedir (Apert sendromu, Poland sendromu gibi). Fakat çoğunlukla sebep tıbbi olarak saptanamamaktadır.

Sindaktili tanı ve tedavi süreci nasıldır?

Tedavisi cerrahi olarak parmakların ayrılmasıdır. Cerrahide zamanlama, hangi parmakların ayrılacağı, kaç seansta ayırma yapılacağı gibi detaylar tedavinin planlanmasında oldukça önemlidir. Bu planlama için öncelikle doğru tanı önemlidir. Çocuğunuzun muayenesi bir el cerrahınca detaylı olarak yapılmalıdır. Bu süreçte, tüm doğumsal anomalilerde eşlik eden başka anomaliler olabileceğini bilmekte fayda bulunmaktadır. Bu nedenlerle bir çocuk hastalıkları uzmanının detaylı değerlendirmesine ihtiyaç vardır. Muayene sonrası kemiklerin durumunu görmek için röntgen çekilmesi gerekecektir. Sindaktili tedavi planlaması her çocuğun kendine özeldir. Dolayısıyla el cerrahınız size özel tedavi planını ayrıntılı olarak yapacaktır. Fakat genel hatlarıyla düzeltici ameliyatlar genellikle 1 yaş civarında başlar. Arasında uzunluk farkı olan parmaklar için, eğer deformite oluşma eğilimi varsa daha erken ameliyat söz konusudur. Çoklu parmak sindaktililerde birden fazla seansta ayırma gerektiği olur. Ek olarak, çocuk büyüme ve gelişmesine paralel olarak yeni yapışıklıklar ve şekil bozuklukları oluşur ise tekrar ameliyat planlaması gündeme gelir.</p>
<!– /wp:paragraph –>

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?