✦ Sinir Sıkışması
• EMOT Plus’taSinir sıkışması, sinirler sıkıştığında (veya sıkıştığında) ve kısıtlandığında gelişen tıbbi bir sendromdur. Bu, travma veya yaralanmadan tekrarlanan veya aşırı kullanım aktivitesine kadar çeşitli nedenlerden dolayı oluşur.
Sinir sıkışma sendromu:
Tuzak nöropati
Kompresyon nöropatisi
Sinir sıkışması, sinirin işini yapma yeteneğini olumsuz etkiler: beyinden mesaj gönderip alma. Bunun nedeni, şişme, kan akışının azalması ve çevredeki yapılara zarar verilmesini içerebilen sinir durumunun etkisidir.
Sinir Sıkışması Türleri
Periferik nöropatiler nispeten yaygın klinik bozukluklardır. Periferik sinir sistemi, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) tüm insan vücuduna bağlayan 43 çift motor ve duyu sinirinden oluşan bir ağdır.
Sinirler gittikleri yol boyunca herhangi bir yerde etkilenebilseler ve gövde, uzuvlar ve ekstremitelerdeki sinirlerde sinir sıkışması meydana gelebilse de, periferik sinir sıkışması daha çok belirli yerlerde, büyük olasılıkla sinirlerin dar bir tünelden geçtiği yerlerde meydana gelir.
En yaygın sinir sıkışması türleri şunlardır:
Karpal tünel sendromu (el bileğinde karpal sinir sıkışması)
Kübital tünel sendromu (dirsekte ulnar sinir sıkışması)
Fıtıklaşmış disk (omurgada)
Peroneal sinir sıkışması (dizde)
Daha nadir sinir sıkışması türleri şunları içerir:
Supraskapular sinir sıkışması (omuzda)
Ulnar tünel sendromu (el bileğinde)
Radyal sinir sıkışma sendromu (kolda)
Meralgia parestetika (uyluk derisini etkileyen lateral femoral kutanöz sinirin sıkışması)
Belirtiler:
Sinir sıkışmasının belirtileri değişkendir. Bazıları için ağrı tek semptomdur. Diğerleri ağrısız olabilir, ancak aşağıda listelenen yaygın semptomlardan herhangi birini yaşarlar.Ağrı, genellikle sıkıştırılmış sinir bölgesinde, muhtemelen dışa doğru da yayılır.Ağrı keskin veya yakıcı olabilir.
“İğne batması” (parestezi) veya karıncalanma hissi olabilri. Kas zayıflığı, özellikle etkilenen siniri içeren aktivite düşüklüğü sebebi ile Uyuşukluk, özellikle el veya ayakta nedenler
Sinir sıkışmasının çeşitli nedenleri vardır. Burkulma veya kemik kırılması gibi travmalardan kaynaklanabilir, ancak genellikle tekrarlayan veya aşırı kullanım aktivitelerinden kaynaklanır.
İş veya spordaki görevler örnektir. Ekstremitelerin şişmesine neden olan hamilelik bile sinirlerin sıkışmasına neden olabilir. Kalıtımla da bir korelasyon vardır; Bir kişi, kendisini sinir sıkışmasına yatkın bir duruma sahip bir aile üyesine sahipse daha hassastır.
Sinir sıkışmasına neden olabilecek bazı durumlar şunlardır:
Diyabet
Tümörler veya kistler
Otoimmün bozukluklar
Yüksek kan basıncı
Kanser veya kanser tedavileri
obezite
nörolojik bozukluklar
Gebelik
Doğum kusurları
Tiroid Bozuklukları
Teşhis
Sinir sıkışması teşhisi, hastanın ağrı, karıncalanma, uyuşma veya diğer belirtilerle ilgili deneyimi gibi semptomların gözden geçirilmesiyle başlar. Diğer tıbbi durumların ve alışkanlıkların genel bir arka plan incelemesi, etkilenen sinirleri tanımlamak için yararlı bilgiler de sağlayabilir.
Bir muayene sırasındaki fiziksel testler, kas gücünü ve hislerini test etmeyi içerir. Fizik muayeneyi takiben, ek testler reçete edilebilir. Omurgada bir yaralanma veya artrit şüphesi varsa, röntgen çekilir. BT veya MR sıkışmış bir siniri ortaya çıkarabilir ve cerrahi tedaviyi belirlemek için faydalı bilgiler sağlayabilir.
Yapılan en yaygın testlerden biri elektromiyografi (EMG) veya sinir iletim çalışmasıdır. Bu test, hareket halindeki sinir impulsunun hızını ölçer ve böylece sinirin işlevini değerlendirir.
Tedavi
Sinir sıkışması ameliyatı ilk olarak bir asırdan fazla bir süre önce yapıldı. Bugün, beyin cerrahları arasında sinir sıkışması tedavileri mesleklerinin gereğinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.
Ameliyat düşünülmeden önce tüm ameliyat dışı seçenekler denenmelidir. Sinir sıkışmasının bir an önce değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi hayati önem taşımaktadır. Tedavi ne kadar erken olursa, kalıcı sinir hasarını önleme şansı o kadar artar.
Tedaviler şunları içerir:
İlaç – Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler); oral kortikosteroidler
ateller
Steroid enjeksiyonları
Fizik Tedavi
Ameliyat
El Kırıkları
El, parmakların ve el bileğinin hareketini sağlayan kasların içinde olduğu, birçok sayıda küçük kemiğin oluşturduğu kompleks yapılar bütünüdür.
El Bileği Kırıkları
El ayası açık şekilde el bileği üzerine düşmesi sonucu oluşan kırıklardır. El bileği üzerinde şişlik ve hareketle ya da hareketsiz oluşan ağrılı semptomlardır.
El ve El Bileği
El cerrahisi ve mikrocerrahi uzmanlığımız ile yaralanan, ezilen ve hatta kopan parmak ve ellerimizi orijinaline en yakın şekilde kullanmamızı sağlayan tedaviyi uygularız. Kazalar dışında, çok kullanılmaya bağlı olarak oluşan hastalıkların (sinir sıkışmaları, kireçlenme vb.) tedavisini de titizlikle gerçekleştirmekteyiz.
El Yaralanmaları ve İş Kazaları
El yaralanmalarında hastanın uzvunu kurtarmak ve elini en kısa sürede günlük hayatta ve işinde kullanılmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Bunun için ilk tedavinin erken dönemde, tercihen ilk 6 saatte yapılması oldukça önemlidir.
Brakial Pleksus Yaralanması
Brakial pleksus omurilikten omuz, kol ve ele sinyaller gönderen sinir ağı olarak tanımlanır. Bu nedenle yaralanma, kürek kemiği, omuz, el bileği, dirsek, el ve parmakları etkiler. Brakial pleksus yaralanması, sinirler gerildiğinde, sıkıştırıldığında veya şiddetli travma sonucu omurilikten ayrıldığında ya da yırtıldığında meydana gelir. Doğum sırasında oluşan obstetrik tip ve travmatik tip olmak üzere iki ana grup olarak tanımlanır. Hafif yaralanmalarda fizik tedavi tedavi seçenekleri değerlendirilir. Daha ağırlarında ise sinir onarımları, sinir ve kas transferleri gibi cerrahi tedavi yöntemleri ile fonksiyonların geri kazandırılması amaçlanır.
Elde Eklem Kireçlenmeleri
El parmaklarımızın hareketi, eklemlerle, çevre kas ve bağ dokusunun uyum içerisinde çalışması ile oluşur. Eklemlerin her iki yüzünde kıkırdak yüzeyler ve ayrıca eklem içinde hareketi kolaylaştıran sinovyal sıvı vardır. Kıkırdak yüzeylerin aşınması sonucu kireçlenme (osteoartrit) oluşur. Kireçlenme oluşan eklemlerin çevresinde kemik çıkıntılar meydana gelir. Bunun yanı sıra, zaman zaman şişlik, ağrı ve kızarıklık oluşur. Parmak […]
Elde Enfeksiyonlar
Elde görülen enfeksiyonların çoğu iğne, kıymık batması gibi çok da önem verilmeyen veya yeterli tedaviyi görmeyen yaralanmalardan oluşur. El ve parmaklarda çeşitli sınırlarla ayrılmış kompartmanlara, açık yaralanmalar veya yabancı cisimler vasıtası ile ulaşan enfeksiyon etkenleri bölgesel veya yaygın enfeksiyonlara neden olurlar. Enfeksiyon etkenleri çoğunlukla bakteriler, daha nadir olarak da mantarlar veya virüslerdir. Bu etkenlerin çoğu sağlıklı bir bireyin elinde, deri üzerinde bulunurken, yaralanmalar, elde çatlamalar, soyulmalar, sürekli ıslak kalmaya bağlı deri bütünlüğünde bozulmalar onların elin yüzeyinden iç bölgelerine taşımasına yardımcı olur.
Doğumsal El Anomalileri
Konjenital, bir başka deyişle doğumsal el anomalisi, fetüs anne karnındayken elin normal oluşumunda yaşanan bir değişikliktir. Çoğu el anomalileri kalıtsal veya önlenebilir değildir ve çoğu doğumdan önce tespit edilemez. Doğru uzman seçiminin yanında, ebeveynlerin farklılığı kabul eden, şefkatli tutum ve davranışları, tedavinin başarısı ve çocuğun benlik gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?