✦ Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi
• EMOT Plus’taEMOT Plus Omurga Sağlığı Merkezi uzmanları, ilerleyici omurga deformitesini önlemek amacıyla en iyi ve en güvenli skolyoz tedavisi planını geliştirir.
Skolyoz, omurganın önden ve arkadan bakıldığında “S” veya “C” biçiminde, yanlara doğru 10°’den fazla kıvrılmasıdır. 10-18 yaş arasındaki sağlıklı ergen çocuklarda ortaya çıkan, Adolesan idiyopatik skolyoz (AIS) en yaygın türüdür. Skolyoz tedavisinde, çocukların %10’u konservatif tedaviye, yaklaşık %0,1’i de cerrahi tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Konservatif tedavi, skolyoza özgü Schroth egzersizleri ve kişiye özel tasarlanan skolyoz korsesi kullanımını içerir. Kontrol altına alınmayan, 40°‘den fazla ve şiddetli eğrileri düzeltmek için ise skolyoz ameliyatı gündeme gelmektedir.
Skolyoz, en sık ergenlerde teşhis edilen omurganın yana doğru eğriliğidir. Serebral palsi ve kas distrofisi gibi rahatsızlıkları olan kişilerde skolyoz ortaya çıkabilirken, çoğu çocukluk skolyozunun nedeni bilinmemektedir.
Çoğu skolyoz vakası hafiftir, ancak çocuklar büyüdükçe bazı eğrilikler kötüleşir. Şiddetli skolyoz hayatta engelleyici olabilir. Özellikle şiddetli bir omurga eğrisi, göğüs içindeki boşluk miktarını azaltarak akciğerlerin düzgün çalışmasını zorlaştırabilir.
Hafif skolyozu olan çocuklar, eğriliğin kötüleşip kötüleşmediğini görmek için genellikle röntgen veya bilgisayarlı tomografi ile yakından izlenir. Çoğu durumda, tedavi gerekmez. Bazı çocukların eğriliğin kötüleşmesini önlemek için bir ayraç takması gerekecektir., Şiddetli eğrileri düzeltmek için ameliyat gerektirebilir.
✦ Skolyoz Hakkında Merak Ettikleriniz
Nasıl Oluşur?
Omurganın kendisinden kaynaklanan sorunlara bağlı oluşabileceği gibi, tepkisel yani omurgayı ilgilendiren farklı nedenlere bağlı olarak da gelişebilir.
En sık görülen çeşidi, daha önce düzgün olan bir omurgada bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkan idiopatik skolyozdur. Sıklıkla gelişme çağında (10-17 yaş arası) görülür. Bununla birlikte, sıklıkla karşılaşılan bir diğer skolyoz ise, anne karnındaki etmenler nedeniyle ortaya çıkan ve doğuştan itibaren bulgu veren doğumsal (konjenital) skolyozlardır. Annenin gebelik sırasında geçirdiği rahatsızlıklara ve genetik hastalıklara bağlıdır. Spastik çocuklarda da görülebilmektedir.
Nöromusküler skolyoz ise, sağlıklı doğmuş çocuklarda, sonradan gelişen polio (çocuk felci), beyin felci veya kas distrofisi (erimesi) gibi hastalıklara bağlı olarak kasların felci sonucunda oluşur.
Skolyoz belirtileri nelerdir?
Hafif eğrilikler, yavaş yavaş ortaya çıkar ve genellikle kişi veya ailesi farkında olmadan gelişir. Bazen bir çocuğun skolyozunu öğretmenleri, arkadaşları ve spor takım arkadaşları fark edebilmektedir.
En yaygın görülen skolyoz belirtileri;
- Omurganın yana doğru eğriliği,
- Bir omuzun yüksekte kalması,
- Omuz ve kalçaların simetrik durmaması,
- Bel girintilerinde asimetrik bir duruş bozukluğu oluşması,
- Sırtın bir tarafında çıkıntı oluşması.
Skolyoz korsesi nedir?
Doktorlar 20 ile 40 derece arasındaki eğrilik varsa ve kemikler hala büyüyorsa skolyoz korsesi önerir. Korse tedavisinde ilk amaç eğriliğin ilerlemesini durdurmaktır.
Skolyoz korsesi yaygın olarak plastik malzemeden, kişiye özel olarak tasarlanır. Kolların altından bel ve kalçayı da kapsayacak şekilde vücuda oturduğu için giysilerin altında neredeyse fark edilmez.
Geç ergenlik döneminde, kemik büyümesi durana kadar kullanılması gerekir. 13-16 saatlar arasında giyilmesi etkinliğini arttırır. Skolyoz korsesi takan çocuklar, gerekirse sportif aktiviteler için korseyi çıkarabilirler. Doktorlar, kişinin büyümesi tamamlandığında korse uygulamasını sonlandırır. Kişiden kişiye değişse de, kız çocukları ortalama 14, oğlanlar ise 16 yaşında büyümelerini tamamlar.
Skolyoz egzersizleri (Schroth yöntemi) işe yarar mı?
Skolyoza özel olarak geliştirilmiş Schroth yöntemiyle yapılan egzersizler, asimetrik postürü düzeltmeyi, böylece kişinin doğru postürle günlük yaşamını sürdürmesini amaçlar. Ağrıların azalması da olumlu sonuçlardan biridir.
Skolyoz tanısı alan kişi, egzersizlerini fizyoterapist yönlendirmeleri eşliğinde, egzersiz barları ve aynalar yardımıyla yapar. Bedeni germe, kolları ve gövdeyi doğru konumlandırma ile kaslarını güçlendirir. Yer egzersizleri ve kum torbaları ile çeşitli bölgelere uygulanan baskı, eğriliklerin düzelmesinde işe yarayabilmektedir. Hasta aynı zamanda solunum teknikleri ile birlikte hareket etmeyi de deneyimler.
Fizyoterapistler, tekniklerin ve egzersizlerin pratik edilmesi amacıyla hastanın evde uygulayabileceği bir program da hazırlarlar.
Cerrahi tedavi ne zaman gereklidir?
Genellikle 40-45 derecenin üzerindeki eğriliklerde cerrahi yöntemler söz konusudur. Akciğer gelişimini tamamlayan kişiler, düzeltme ve sabitleme cerrahi yöntemi için uygundur.
Spinal Stenoz (Dar Kanal)
EMOT Omurga Sağlığı Merkezi’nde deneyimli cerrahlar, omurilik kanalındaki boşluğu arttırmak, omurilik ve sinirler üzerindeki basıyı hafifletmek amacıyla en uygun cerrahi yöntemi belirler ve uygular. Spinal Stenoz, bir başka adıyla dar kanal, omurilik kanalının daralarak omurilik ve sinirlere bası yapması olarak tanımlanır. Belirtiler darlığın konumuna ve hangi sinirlerin etkilendiğine bağlı olarak değişir. Belirtiler hafifse, doktorunuz düzenli […]
Boyun Fıtığı
Omurga Sağlığı Merkezi’nde, doktorunuz ve fizyoterapistinizin desteği ile yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler, fizik tedavi uygulamaları ve boyun fıtığı egzersizleri iyileşmenizde etkili olacaktır.
Kifoz (Kamburluk)
EMOT Plus Omurga Sağlığı Merkezi uzmanları, ilerleyen eğriliği engellemek için, ortak bir kifoz (kamburluk) tedavi planı geliştirir. İnsan omurgasına yandan bakınca düz bir çizgi halinde olmadığını görürüz. Omurların her biri, birbirleri ile açı yaparak fizyolojik birtakım eğrilikler oluşturur. Bu eğrilikler sırt bölgesinde kamburluk (kifoz), bel bölgesinde çukurluk (lordoz) olarak tanımlanır. Kifozdan etkilenen bir omurgada, sırtın […]
Kas ve Eklem Enjeksiyonları
Ağrıyı azaltmak, eklem içi iyileşmeyi başlatmak için enjeksiyonlar tercih edilebilir.
Bel Fıtığı
Omurga “omur” adı verilen bir birine bağlı kemik dizininden oluşur. Disk ise, bir omuru diğerine bağlayan ve iki omur gövdesinin arasında kauçuk yumuşaklığındaki destek dokulardır. Bel fıtığı, disklerin içinde yer alan jöle kıvamındaki maddenin omuriliğe ve/veya sinir köklerine baskı yapmasıdır. Bu baskı sonucu bel ağrısı, bacak ağrısı ve bacakta güçsüzlük gibi belirtiler ortaya çıkar. EMOT […]
Duruş (Postür) Bozuklukları
Dururken ya da hareket halindeyken kollar, bel ve bacakların dengede olmaması haline duruş (postür) bozukluğu denir. Kötü duruşlar pek çok sağlık problemine neden olur. Yürürken, eğilirken ya da ayakta dururken bedeninizi doğru tutarak ağrılı rahatsızlıkları ve yaralanmaları önleyebilirsiniz. Çoğunlukla, duruş bozukluğu egzersizleri ve korse kullanımı ile iyileşme mümkündür. Egzersizler, korse ve ortez kullanımı mutlaka uzmanlar rehberliğinde ve takibinde yürütülmelidir. EMOT Plus Omurga Sağlığı Merkezi’nde duruş bozukluğu ve neden olduğu rahatsızlıkların tedavi süreci, ortopedist, nörolog, beslenme uzmanı, fizik tedavi uzmanları ve fizyoterapistlerden oluşan bir ekip çalışması desteği ile yürütülür.
Nörolojik Check-Up
Nörolojik Check-Up; Sağlığınızı korumak için vücudunuzda bilinmeyen nörolojik hastalıkların tespit edilmesine ve gelecekte oluşabilecek nörolojik hastalıkların erken teşhis ve tedavilerin uygulanması açısından gereklidir. Yaş ve cinsiyete bağlı olarak bir hastalığın belirtiler göstermeye başlayarak veya direkt olarak ortaya çıkmasını beklemeden, düzenli aralıklarla Nöroloji Uzmanı’na başvurarak sağlık kontrollerinin yaptırılması, gelecekte yaşanacak hastalıkları önlemede oldukça önemlidir.
EMG (Elektromiyografi)
Elektrofizyoloji bilim dalının elektromiyografi (EMG)/elektronörografi (ENG) bölümü sinir sisteminin “çevresel sinir sistemi denen kas, kas sinir kavşağı ve kol-bacaklardaki çevresel sinirlerin özelliklerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bunun için bütün bu işlevleri yapabilen kompakt bir cihaz olan EMG/ENG cihazı kullanılır. ENG işlemi sinir iletim özelliklerin ölçmekte kullanılır. Bireyin el veya ayaklarının belli noktalarına (çevresel sinirlerin geçtiği […]
Kas/Kas-Sinir Kavşağı/Çevresel Sinir Sistemi Hastalıkları
Sinir sistemi, beyincik, beyin, omurilik, çevre sinirler ve kafa sinirlerinden oluşur. Belirtilen bu bölgelerin etkilenmesi sonucunda, sinir sorunları ortaya çıkmaya başlar. Sinir sistemi denilen bölgede meydana gelebilecek en ufak hasar bile, önemli ve kalıcı olabilecek sorunlara yol açabilir. Sinir hastalıkları ise fonksiyonel ve yapısal olmak üzere iki grupta değerlendirilir. Sinir hastalıkları doğuştan gelebildikleri gibi sonradan […]
Bilgisayarlı Tomografi (BT/CT)
Hastanemizde çok kesitli (çok dedektörlü) BT cihazı bulunmakta olup en sık kemik kırıkları, eklem çıkıkları ve kırıklı çıkıklarını ve kemik tümörlerini değerlendirmekte kullanılmaktadır. Bunun dışında özellikle travma hastalarında kemik kırıklarına eşlik edebilecek damar yaralanmalarını değerlendirmekte ilaçlı BT’den (BT anjiografi) faydalanılmaktadır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?