✦ Spinal Stenoz (Dar Kanal)
• EMOT Plus’taEMOT Omurga Sağlığı Merkezi’nde deneyimli cerrahlar, omurilik kanalındaki boşluğu arttırmak, omurilik ve sinirler üzerindeki basıyı hafifletmek amacıyla en uygun cerrahi yöntemi belirler ve uygular.
Spinal Stenoz, bir başka adıyla dar kanal, omurilik kanalının daralarak omurilik ve sinirlere bası yapması olarak tanımlanır. Belirtiler darlığın konumuna ve hangi sinirlerin etkilendiğine bağlı olarak değişir. Belirtiler hafifse, doktorunuz düzenli takip randevuları ile durumunuzu izler. Evde uygulayabilmeniz için bazı kişisel bakım ipuçları verir. Bunlar yardımcı olmazsa, ilaç veya fizik tedavi uygulamaları önerir. Ameliyatsız tedavi süreci ile iyileşme görülmezse, cerrahi tedavi gündeme gelir.
Omurilik darlığı, omurga içindeki boşlukların daralmasıdır, bu da sonunda omurilik veya sinir kökleri üzerinde baskıya neden olur. Spinal stenozun semptomları kişiden kişiye büyük ölçüde değişir ve semptom olmamasından sırt veya boyunda ağrı ve kollarda ve/veya bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük arasında değişir.
✦ Dar kanal (Spinal Stenoz) hakkında merak ettikleriniz
Dar kanal (Spinal Stenoz) nasıl oluşur?
Omurga, bağ dokusu, eklem ve disklerle birbirine bağlı omurlardan oluşur. Bu yapının çerçevelediği kanala ise omurilik kanalı (spinal kanal) denir. Bu kanaldan omurilik ve sinirler geçer. İlerleyen yaşlarda, diskler süngerimsi yapılarını kaybederek daha az su içerir, eklemlerdeki kıkırdak doku kaybolur. Sonuç olarak disklerin yüksekliği azalır ve sertleşir. Bu haliyle diskler spinal kanala doğru bombeleşir ve kanaldaki boşluk azalır. Ayrıca, vücut tarafından omurga hareketini kısıtlamak amacı ile oluşturulan osteofit adlı kemik çıkıntılar da sinirleri sıkıştırır. Tüm bu değişiklikler sonucu omurilik kanalı daralır.
Dar kanal belirtileri nelerdir?
Servikal Dar Kanal (Servikal Stenoz)
- El, kol, ayak veya bacakta uyuşma veya karıncalanma
- El, kol, ayak veya bacakta güçsüzlük
- Ellerde ince beceri gerektiren hareketlerde bozukluk (düğme ilikleme, kaşık tutma)
- Yürüme ve denge sorunları
- Boyun ağrısı
- Şiddetli vakalarda, bağırsak veya mesane fonksiyonlarında işlevsizlik görülür.
Lomber Dar Kanal (Lomber Stenoz)
- Ayak veya bacakta uyuşma veya karıncalanma
- Ayak veya bacakta zayıflık
- Uzun süre ayakta dururken veya yürürken bir ya da iki bacakta ağrı, kramp. Genellikle öne eğildiğinizde veya oturduğunuzda hafifler.
- Sırt ağrısı
Dar kanal (Spinal Stenoz) tedavi yöntemleri nelerdir?
Tedavi, darlığın konumuna ve belirtilerin ciddiyetine bağlıdır. Belirtiler hafifse veya herhangi bir şey yaşamıyorsanız, doktorunuz düzenli takip randevuları ile durumunuzu izleyebilir. Evde uygulayabilmeniz için bazı kişisel bakım ipuçları verebilir. Bunlar yardımcı olmazsa, ilaç veya fizik tedavi önerebilir. Bu tedavi süreci ile iyileşme görülmezse, cerrahi tedavi gündeme gelir.
Tanı ve tedavi yöntemleri, EMOT Omurga Sağlığı Merkezi’nde bulunan beyin cerrahisi, ortopedi ve fizik tedavi uzmanlarının ortak görüşü ile belirlenir.
Boyun Fıtığı
Omurga Sağlığı Merkezi’nde, doktorunuz ve fizyoterapistinizin desteği ile yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler, fizik tedavi uygulamaları ve boyun fıtığı egzersizleri iyileşmenizde etkili olacaktır.
Boyun Düzleşmesi
Psikolojik ve fizyolojik nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilen bu rahatsızlık doğumsal bir rahatsızlık değildir.
Nörolojik Rehabilitasyon
Periferik ve santral sinir sisteminin hasarlandığı durumlarda gerekli olan bir tedavidir.
Ortopedik Rehabilitasyon
Kas ve iskelet sistemi problemlerinin temel ortopedik rehabilitasyon prensipleri ve güncel yaklaşımlar kullanılarak tedavi edilmesidir.
Omurganın Şekil Bozuklukları
EMOT Plus Hastanesi Omurga Sağlığı Merkezi’nde, omurga eğrilikleri, bel kayması, kamburluk, osteoporoz kaynaklı şekil bozukluklarının tedavi ve izlemleri beyin cerrahı, ortopedist ve fizik tedavi uzmanlarımız tarafından yapılmaktadır.
Bel Fıtığı
Omurga “omur” adı verilen bir birine bağlı kemik dizininden oluşur. Disk ise, bir omuru diğerine bağlayan ve iki omur gövdesinin arasında kauçuk yumuşaklığındaki destek dokulardır. Bel fıtığı, disklerin içinde yer alan jöle kıvamındaki maddenin omuriliğe ve/veya sinir köklerine baskı yapmasıdır. Bu baskı sonucu bel ağrısı, bacak ağrısı ve bacakta güçsüzlük gibi belirtiler ortaya çıkar. EMOT […]
Duruş (Postür) Bozuklukları
Dururken ya da hareket halindeyken kollar, bel ve bacakların dengede olmaması haline duruş (postür) bozukluğu denir. Kötü duruşlar pek çok sağlık problemine neden olur. Yürürken, eğilirken ya da ayakta dururken bedeninizi doğru tutarak ağrılı rahatsızlıkları ve yaralanmaları önleyebilirsiniz. Çoğunlukla, duruş bozukluğu egzersizleri ve korse kullanımı ile iyileşme mümkündür. Egzersizler, korse ve ortez kullanımı mutlaka uzmanlar rehberliğinde ve takibinde yürütülmelidir. EMOT Plus Omurga Sağlığı Merkezi’nde duruş bozukluğu ve neden olduğu rahatsızlıkların tedavi süreci, ortopedist, nörolog, beslenme uzmanı, fizik tedavi uzmanları ve fizyoterapistlerden oluşan bir ekip çalışması desteği ile yürütülür.
Nörolojik Check-Up
Nörolojik Check-Up; Sağlığınızı korumak için vücudunuzda bilinmeyen nörolojik hastalıkların tespit edilmesine ve gelecekte oluşabilecek nörolojik hastalıkların erken teşhis ve tedavilerin uygulanması açısından gereklidir. Yaş ve cinsiyete bağlı olarak bir hastalığın belirtiler göstermeye başlayarak veya direkt olarak ortaya çıkmasını beklemeden, düzenli aralıklarla Nöroloji Uzmanı’na başvurarak sağlık kontrollerinin yaptırılması, gelecekte yaşanacak hastalıkları önlemede oldukça önemlidir.
EMG (Elektromiyografi)
Elektrofizyoloji bilim dalının elektromiyografi (EMG)/elektronörografi (ENG) bölümü sinir sisteminin “çevresel sinir sistemi denen kas, kas sinir kavşağı ve kol-bacaklardaki çevresel sinirlerin özelliklerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bunun için bütün bu işlevleri yapabilen kompakt bir cihaz olan EMG/ENG cihazı kullanılır. ENG işlemi sinir iletim özelliklerin ölçmekte kullanılır. Bireyin el veya ayaklarının belli noktalarına (çevresel sinirlerin geçtiği […]
Bilgisayarlı Tomografi (BT/CT)
Hastanemizde çok kesitli (çok dedektörlü) BT cihazı bulunmakta olup en sık kemik kırıkları, eklem çıkıkları ve kırıklı çıkıklarını ve kemik tümörlerini değerlendirmekte kullanılmaktadır. Bunun dışında özellikle travma hastalarında kemik kırıklarına eşlik edebilecek damar yaralanmalarını değerlendirmekte ilaçlı BT’den (BT anjiografi) faydalanılmaktadır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?