

✦ Ultrasonografi
• EMOT’ta• EMOT Plus’taUltrasonografi tarama, tanı ve tedavi süreçlerinin birçok farklı aşamasında önemli bir yardımcıdır. Hastanemizde karın-tiroid-meme ultrasonografisi gibi bilinen tetkiklerin yanı sıra tendon kopması, eklem sıvılarında artış, sinir kesilmesi, sinir sıkışması, kas yırtığı / kas içine kanama, çocuk hastalarda kalça çıkığı gibi ortopedik hastalıkların teşhisinde de ultrasonografiden sıklıkla faydalanılmaktadır. Ortopedik ultrasonografide deneyim ve tetkiki isteyen hekimle yakın iş birliği doğru tanı için gereklidir.
✦ ULTRASONOGRAFİ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ
Gebelerde ve çocuklarda ultrasonografi incelemesi yapılır mı?
İyonize radyasyon içermediği için çocuk ve hamilelere uygulanabilir bir tekniktir. Vücutta gösterilebilmiş kalıcı zararı yoktur.
Ultrasonografi ne işe yarar?
Uygulaması hızlı, pratik, tekrarlanabilir bir yöntem olup anlık görüntü elde edilmesi de büyük bir avantajdır. Böylece görüntü üzerinden yorum yapmak mümkündür. Ultrasonografi tarama, tanı ve tedavi süreçlerinin birçok farklı aşamasında önemli bir yardımcıdır.
Eski radyoloji incelemelerine ihtiyaç duyulmakta mıdır?
Teşhis ve takibin doğru yapılabilmesinde, karşılaştırma önemli olup varsa eski incelemeler (Ultason/Doppler, Ultrason Raporları, BT/MR ve Röntgen İncelemeleri) tetkik sırasında getirilmelidir.
EMOT'ta ultrasonografi hangi durumlarda kullanılır?
Hastanemizde karın-tiroid-meme ultrasonografisi gibi bilinen tetkiklerin yanı sıra tendon kopması, eklem sıvılarında artış, sinir kesilmesi, sinir sıkışması, kas yırtığı / kas içine kanama, çocuk hastalarda kalça çıkığı gibi ortopedik hastalıkların teşhisinde de ultrasonografiden sıklıkla faydalanılmaktadır.
İnceleme öncesinde hazırlık yapmalı mıyım?
Ultrasonografi tetkiki öncesi uygulama bölgesine göre gerçekleştirilmesi gereken ön hazırlıklar olabilir. Bunlardan bazıları:
- Karın ultrasonlarında en az 8 saatlik tam açlık gerekmektedir.
- Alt karın bölgesinin değerlendirilmesi için idrar torbası dolu olmalıdır.
- Ortopedik ultrasonografi için herhangi bir ön hazırlığa ihtiyaç yoktur.
Ultrasonografi incelemesi ne kadar sürer?
Hastanemizde ortopedik ultrasonografi doktor muayenesini takiben ya da muayene ile eş zamanlı yapılmakta (kimi zaman ortopedi hekimi de incelemeye katılmakta), inceleme süresi hekim(lerin) tedavinin en sağlıklı şekilde ilerlemesi ve inceleme sonucunda doğru tanının konulabilmesi için değişkenlik göstermektedir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT/CT)
Hastanemizde çok kesitli (çok dedektörlü) BT cihazı bulunmakta olup en sık kemik kırıkları, eklem çıkıkları ve kırıklı çıkıklarını ve kemik tümörlerini değerlendirmekte kullanılmaktadır. Bunun dışında özellikle travma hastalarında kemik kırıklarına eşlik edebilecek damar yaralanmalarını değerlendirmekte ilaçlı BT’den (BT anjiografi) faydalanılmaktadır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)
Hastanemizde 1.5 Tesla manyetik alan gücüne sahip MR cihazı bulunmaktadır. Her türlü ortopedik MR, beyin, omurga-omurilik, karın bölgesi incelemeleri yapılmakta, gerekli durumlarda ilaçlı (kontrastlı) incelemeler de yapılmaktadır.

Renkli Doppler Ultrasonografi (RDUS)
Doppler ultrasonografide ultrasonografideki gibi yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Doppler ultrasonografi iyonize radyasyon içermez. Çocuk ve hamilelere uygulanabilir bir tekniktir. Vücutta gösterilebilmiş, kalıcı zararı yoktur.

Röntgen
Röntgen incelemesi iyonize radyasyon içermektedir. Bu nedenle hamilelerde ancak mutlak gerekli ve acil durumlarda ve karın bölgesi kurşun önlükle kapatıldıktan sonra yapılabilir.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?