✦ Jeneralize Epilepsiler
Jeneralize Epilepsi Nedir?
Jeneralize epilepsi dendiğinde bilincin kaybolduğu ve tüm bedende simetrik kasılmaların izlendiği büyük nöbetler anlaşılır. Bu durum beynin belli bir bölgesindeki hücrelerin aşırı çalışması sonucunda doğan elektriksel aktivitenin çevresine yayılması ile oluşan bir nöbettir. Bu tür nöbetlerin farklı tipleri olmakla birlikte jeneralize tonik klonik (JTK) denen tip halk arasında en iyi tanınan büyük nöbet tipidir.
Epilepsinin Nedenleri?
Epilepsi bazen nedeni bilenemeyen, ya da ortaya konamayan bir hastalık olsa da pek çok farklı nedeni de olabilir. Geçirilmiş kazalar, beyin ameliyatları, beyin tümörleri, kanamalar, beyin damar tıkanıklıkları gibi doğrudan beyini hasarları; beyin iltihapları (ansefalit, menenjit); kan şekeri düşüklüğü, böbrek yetmezliği ya da çocukluk çağının metabolik hastalıkları; beynin doğumla birlikte gelen yapısal değişiklikleri gibi nedenler epilepsi nedeni olabilir.
Büyük epileptik nöbetler genellikle yarım saat içinde düzelirler. Nöbetlerin çok sık olup üst üste gelmesi (status epileptikus) ise hayatı tehdit edici bir durumdur ve yoğun bakım yatışı gerektirir.
Epilepsi özel durumlar dışında daima ciddi tedavi gerektiren bir durumdur. Yaşam biçimi düzenlenmesi, düzenli doktor kontrolü, ilaçların düzenli takibi zorunludur.
Tedavi Yöntemleri
Günümüzde pek çok anti-epileptik ilaç vardır. Bunlar arasından nöbetin tipine, hastanın yaşına, cinsine, mevcut diğer hastalıklarına göre hekim tarafından en uygun ilaç seçilir. Yeterli nöbet kontrolü sağlanamazsa ilaç değişimi ve sonra da kombinasyonu yapılabilir. Anti-epileptik ilaçlar hiçbir şekilde aniden kesilmemelidir.
Epilepsi hastalarının araç kullanmaları, bazı mesleklerde görev almaları riskli olabilir. Bu hususlar yasalarla düzenlenmiştir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?