Kalça Kırıkları (Yaşlı Hastalarda)

Kalça Kırıkları (Yaşlı Hastalarda)

21/03/2022

Kimler yaşlıdır?       

Dünya sağlık örgütüne göre 65 yaş ve üzeri hastalar yaşlı olarak tanımlanırken; bu grup da içinde genç-yaşlı, yaşlı ve çok yaşlı olarak sınıflandırılmıştır.

Tedaviyi planlarken nelere dikkat ediyoruz?

Bu hasta gruplarının tedavisinde kırık şekli ve yerleşimi ile birlikte en önemli faktör kişiye özel tedavi seçimin yapılmasıdır. Bu yaş grubunda kalça kırıklarının tedavisi genel olarak ameliyatla yapılmaktadır.

Nasıl tedavi edilir?

Kalça kırığının yerleşimine ve şekline göre başlıca iki türlü tedavi yapılmaktadır.

İlk tercih mümkün olduğu kadar hastanın kendi kemiğinin ve ekleminin korunarak kırık tespitinin yapılması ve kaynama sonuçlarının beklenmesidir. Bu tedavi daha çok kapalı yöntemler ya da çok az kesi ile yapıldığı için kanama daha azdır ve infeksiyon riski düşüktür. Ancak ileri yaşlarda görülen kemik erimesi ve kemik gücünün düşüklüğüne bağlı olarak kullanılan plak ve çivi gibi tespit malzemeleri kaynama süresince yetmezlik geliştirebilir.

Kırık ve hasta özelliklerine göre ikinci tedavi yöntemi bu bölgeye konulan hastanın kemiği ve eklemi yerine kullanılan kalça protezleridir. Sadece kırık bölgesi için uygulanabileceği gibi kalça eklemi yuvası da değiştirebilir.

Her iki tedavide de amaç nedir?

Her iki tedavi yönteminde de amaç hastanın en kısa zamanda ayağa kaldırılıp yürütülmesi ve gündelik fonksiyonel hayatına geri dönüşün sağlanmasıdır.

Doç. Dr. Tahir Sadık SÜGÜN
Doç. Dr. Tahir Sadık SÜGÜN

Doç. Dr. Tahir Sadık SÜGÜN 1974 yılında İzmir'de doğdu. Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı olan SÜGÜN, 2005 yılından bu yana EMOT Ailesi’nde çalışmalarını sürdürüyor. İngilizce biliyor. Evli ve iki çocuk babası.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?