Kalp Yetmezliği

Kalp Yetmezliği

03/04/2022

Kalp yetersizliği ilerleyici bir hastalıktır, zaman içinde kalbin kuvveti giderek daha da azalır. Kalp, vücudun ihtiyacı olan miktarda kanı pompalayamaz hale gelir. Bunun sonucunda doku ve hücrelere yeteri kadar besin maddesi ve oksijen ulaşamaz. Dolayısıyla organlarda çeşitli sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Korunmuş Enjeksiyon Fraksiyonlu Kalp Yetmezliği olan hastalarda ventrikülünüz sertleşir ve düzgün bir şekilde gevşeyemez. Bu, kalp döngüsünün diyastol fazı sırasında yeterli kanla dolmasını önler ve doldurma, sistol fazı sırasında tüm vücuda pompalanabilecek kan miktarını azaltan ve sıvının akciğerlere ve vücuda yedeklenmesine neden olan daha yüksek basınçla gerçekleşir.

Kardiyomiyopati, çoğu zaman hiçbir belirti göstermeyebilir. Hastaların en sık yaşadığı şikayetler ise göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, bayılma ve bacaklarda şişliktir.

Kalp yetmezliği ve ani ölüm gibi çeşitli sorunlara neden olabilen, kalbin nispeten yaygın bir genetik hastalığıdır. Kalp kası liflerinin büyümesinde bir bozukluk oluşturan birkaç genetik mutasyondan biri veya bir diğeri tarafından kaynaklanır.

Pulmoner”; akciğere ait, “hipertansiyon” ise yüksek kan basıncı demektir. Normalde hipertansiyon denince aort ve dallarındaki basıncın artması anlaşılır ve aslında bunun tam adı “sistemik hipertansiyon”dur. Günlük konuşmalarda, tansiyon veya hipertansiyon denince kastedilen aslında kol atardamarlarındaki basıncın artmasıdır yani sistemik hipertansiyondur.

Kalp kası iltihabından kuşkulanıldığında başvurulacak ilk test elektrokardiyografidir. Polikliniğimizde tetkiki yapılan EKG nin amacı eğer kalp hastalıktan etkilenirse, EKG’de kalp atışlarının hızlandığı (taşikardi) ve normal ritmi bozan ekstrasistoller detaylı şekilde görülür.

Uzm. Dr. Hasan YILMAZ
Uzm. Dr. Hasan YILMAZ

Uzm. Dr. Hasan YILMAZ 1957 yılında Salihli'de doğdu. Kardiyoloji Uzmanı olan YILMAZ, 2006 yılından bu yana EMOT Ailesi’nde çalışmalarını sürdürüyor. İngilizce biliyor. Evli ve bir çocuk babası.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?