✦ Kalsifiye Tendinit
Kalsifiye Tendinit, omuz hastalıkları içerisinde en ağır ağrı oluşturan formlardan birisidir. Genellikle 30-60 yaş aralığında hastalarda kendiliğinden ortaya çıkan ağrı ile karakterizedir. Genellikle neden oluştuğu net değildir. Rotator cuff kası içerisinde kalsiyum depozitleri oluşur. Kendi kendine sınırlanabilen bir rahatsızlıktır. Bosworth, kalsifik birikimlerin yılda %6.4 resolusyon gerileme gösterdiğini bildirmiştir.
Tanısında ultrasonografi ve röntgen genellikle yeterlidir. Büyük birikimlerde, MR görüntüleme ile kasın bütünlüğü, yırtık oluşumu ve yerleşimi hakkında bilgi edinilebilir. Tedavide evreye göre davranılır. Ağrının yüksek olduğu durumlarda ve enflamasyon varlığında cerrahiden kaçınılmaktadır. Genelde analjezik ilaçlar kol boyun askısı ve fizik tedavi ile tedavi edilir. Uzun süreli hareket kısıtlamalarından kaçınılır. Cerrahi tedavisi kronik evrede planlanır.
Artroskopik olarak bu odakların temizlenmesi şeklinde yapılır. Gerekmedikçe bir kas onarımı yapılmaz. Ancak büyük yırtık varsa onarım endikasyonu konabilir. Aynı seansta sub akromiyal alanın temizliği ve akromioplasti ameliyatı da eklenebilir. Barbotage ultrasonografi eşliğinde odakların enjektör iğnesi ile boşaltılması işlemidir. Diğer tedaviler subakromiyal kortikosteroit enjeksiyonları ve ESWT şok dalga tedavisi olarak sayılabilir. Kalsifiye tendinitte MR’da kasın başa yapışma yerinde siyah renkli kısım kalsiyum birikimine ait görüntüdür.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?