Karpal Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu

22/03/2022

Karpal tünel sendromu, median sinir sıkışması sonucu oluşur. Belirtileri el ve kolda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlüktür. Bileğin anatomik yapısı, tekrarlayan hareketlerle yıpranma ve çeşitli hastalıklar nedeniyle meydana gelir. Doğru tedavi yöntemi ile el bileği rahatlatılır ve hareket yeteneği geri kazandırılır.

Karpal tünel sendromu nedir?

El bileğinde, karpal tünel adı verilen bir boşluk vardır. Karpal tünelin içinden, başparmak, işaret parmağı, orta parmak, yüzük parmağın duyusunu ve başparmağın bazı hareketlerini sağlayan median sinir ile ön koldan ele doğru uzanan 9 tendon geçer. Tünelin çatısını transvers karpal bağ oluşturur. Karpal tünelde normal basıncın bir nedenle artması sonucunda, sinir üzerinde bası olur ve sinirin çalışması engellenir. Bu duruma karpal tünel sendromu denir.

Karpal tünel sendromu belirtileri

Karpal tünel sendromu belirtileri genellikle ağrı, uyuşma, karıncalanma veya üçünün bir kombinasyonunu içerir. Uyuşma veya karıncalanma en sık başparmak, işaret parmağı, orta ve yüzük parmaklarında meydana gelir. Hastalar semptomları genellikle gece hissetse de, araba kullanmak gibi günlük aktiviteler sırasında da hissetmeleri mümkündür. Bununla birlikte, nesneleri güçsüz tutuş ve ara sıra bir şeyleri düşürme eğilimi de fark ederler.

Karpal tünel sendromu neden olur?

Genellikle nedeni bilinmemektedir. Ancak, bazı faktörlerin tünel içindeki basıncın artmasına neden olduğu bilinmektedir.

  • Tünel içinden geçen tendonların, tekrarlayan el hareketleri ile yıllar içerisinde yıpranması sonucu kalınlaşarak sinir üzerine baskı yapması
  • Bu bölgedeki kırık ve çıkıkların tünele doğru çıkıntı oluşturması

    Ayrıca;
  • Hamilelik sırasında sıvı tutulması nedeniyle, tünelde şişme ve genellikle doğumdan sonra kaybolan semptomlar görülmektedir.
  • Tiroid rahatsızlıkları, romatoid artrit ve diyabetin ya da tüm nedenlerin kombinasyonunun da karpal tünel sendromu ile ilişkili olabildiği görülmüştür.

Tanı ve tedavi

Erken tanı ve tedavi rahatlamanızı sağlayıp, sinir hasarının devam etmesini engellemektedir. Tanıda, çeşitli klinik değerlendirmeler ve elektromyografik (EMG) çalışmalar kullanılmaktadır. Tedavi sürecinde, hastalık erken döneminde ise bulgular bazı yöntemlerle sonlandırılabilir. Bunlar;

  • Ev ve iş ortamınızda eli kullanmadaki uygun pozisyonları öğrenme
  • Sinirin üzerindeki basıncı düzenlemek için uygun bir atel
  • İlaç tedavisi
  • Egzersiz

Cerrahi tedavi

Bulgular şiddetli olduğunda veya diğer tedavi yöntemleri ile düzelmediğinde, transvers karpal bağın cerrahi yöntemle gevşetilmesi siniri rahatlatmaktadır. Cerrahi tedavi, tünelin üzerinde yer alan bağın kesilmesi ile mümkündür. Bu bağın kesilmesi tünel içindeki basının azalmasına yol açar.

Karpal tünel sendromu için önlemler

Karpal tünel sendromunu önlemek için kanıta dayalı bir strateji bulunmamakla birlikte, aşağıdaki yöntemlerle el ve el bileğindeki stresi azaltabilirsiniz.

  • Çalışma hayatınızda el ve el bileklerinizi periyodik olarak hafifçe gerin ve bükün.
  • Bilgisayar klavyenizi dirsek yüksekliğinde veya daha alçakta tutun.
  • Bilgisayar faresinin rahat bir kullanımı olduğundan emin olun.
  • Duruşunuzu düzeltin.
  • Boyun kaslarınızı rahatlatacak egzersizler yapın.
  • Uzun süreli el yazısı için yumuşak tutulabilen bir kalemi ve rahat akan bir mürekkebi tercih edin.
  • Ellerinizi sıcak tutmaya çalışın.

Doç. Dr. Yusuf GÜRBÜZ
Doç. Dr. Yusuf GÜRBÜZ

Doç. Dr. Yusuf GÜRBÜZ 1977 yılında İzmir'de doğdu. Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı olan GÜRBÜZ, 2007 yılından bu yana EMOT Ailesi’nde çalışmalarını sürdürüyor. İngilizce biliyor. Evli ve bir çocuk babası.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?