✦ Mitral Darlığı ve Yetmezliği
Mitral kapak darlığının en sık nedeni romatizmal kalp hastalığıdır. Çocukluk çağında geçirilen streptokok enfeksiyonları (genellikle bademcik iltihabı) kapakta kalınlaşmaya, yaprakçıkların birbirine yapışmasına, ve iplikçiklerin kısalıp kalınlaşmasına bağlı olarak balık ağzı gibi bir görünüm alır. Bunun sonucunda normalde 4-6 cm2 olan olan kapak alanı giderek azalır. Kapak alanı 2 cm2 nin altına düştüğünde hastaların şikayetleri başlar.
Mitral kapak darlığı sol kulakçığın büyümesi ve basıncının artmasına yol açar. Bu da akciğerde sıvı toplanması ve akciğer damarı basıncının yükselmesine neden olur. Tedavi edilmediği takdirde kalbin sağ tarafı da bu durumdan etkilenir ve bir müddet sonra sağ kalp boşlukları genişler ve triküspid kapakta da yetersizlik meydana gelir. Mitral kapak darlığında en çok görülen yakınmalar nefes darlığı, çabuk yorulma ve çarpıntıdır. Sol kulakçığın büyümesi atriyal fibrilasyon denilen düzensiz kalp ritmine yol açar. Düzensiz ritim de kalbin içinde pıhtı oluşmasına zemin hazırlar ve oluşan bu pıhtılar kan akımıyla vücuda pompalanarak çeşitli bölgelerde damar tıkanıklıklarıyla (embolizasyon) sonuçlanabilir. Mitral kapak darlığında teşhis esas olarak ekokardiyografi ile konur.
Mitral yetersizlik ise; Mitral kapak yetersizliği sol karıncık kasıldığı zaman vücuda pompalanması gereken kanın bir kısmının kapaktaki kaçak nedeniyle sol kulakçığa geri gönderilmesidir. Mitral kapak yetmezliğinin en sık sebebi dejeneratif hastalıktır. Romatizmal hastalık da mitral yetersizliğe yol açabilir. Mitral kapak yetersizliğinde sol karıncığın pompaladığı kanın bir kısmı yetrsizliğin derecesine bağlı olarak sol kulakçığa kaçar. Bunun sonucu olarak zaman içinde kalp büyümeye ve akciğerde basınç artmaya başlar.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?