Multipl Skleroz

Multipl Skleroz

31/03/2022

Multipl skleroz (MS) topluca merkezi sinir sistemi denen beyin ve omuriliğin tekrarlayıcı nörolojik anormalliklerle seyreden bir hastalığıdır. Genç erişkinlerde, daha çok da kadınlarda görülür. Hastalığın oluşumunda sinir hücrelerinin akson denen uzantılarını saran miyelin kılıfın hasarlanması temel mekanizmadır.

Hastalık sürecinde göz hareketlerinde bozukluk, çift görme, görme keskinliğinde azalma gibi yüz sinirlerinin anormallikleri, bir ya da her iki kol ve bacakta güç azlığı, uyuşma, yanma, karıncalanma; denge ve yürüme bozuklukları; mesane ve kolon işlev bozuklukları ataklar halinde ortaya çıkar. Benzer sorunlar birçok başka hastalıkta da görülebileceğinden başlangıçta tanı karmaşası yaşanabilir. Günümüzde manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve bazı kan ve beyin omurilik sıvısı tetkikleri ile kısa zamanda kesin tanı konabilmektedir.

Atak birkaç saat-gün gibi bir sürede yerleşen daha önceden olmayan bir nörolojik işlev bozukluğudur. Yüksek doz kortizon ile tedavi edilir. Tedavili/tedavisiz genellikle ataklar birkaç hafta/ayda düzelir. İlerleyen yıllarda ataklar tam olarak düzelmeyebilir ve kalıcı işlev bozuklukları olur. Biriken nörolojik sorunlar genç erişkinlerde engelliliğin en önemli nedenlerindendir. Günümüzde MS tedavisinde atakları önlemek için çok sayıda iğne ya da hap şeklinde ilaç vardır. Bu ilaçlara erkenden başlanması birçok hastanın yaşamını engelsiz normal bir birey olarak yaşamasına olanak sağlar. Bununla birlikte tedavinin temelinde doktor-hasta ilişkisinin uyumlu ve düzenli olması, tedavilere uyum yatar.

Doç. Dr. Muhteşem GEDİZLİOĞLU
Doç. Dr. Muhteşem GEDİZLİOĞLU

Doç. Dr. Muhteşem GEDİZLİOĞLU 1954 yılında Gümüşhane'de doğdu. Nöroloji Uzmanı olan GEDİZLİOĞLU, 2019 yılından bu yana EMOT Ailesi’nde çalışmalarını sürdürüyor. İngilizce biliyor. Evli ve iki çocuk annesi.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?