Omurga Enfeksiyonu (Vertebral Osteomiyelit)

Omurga Enfeksiyonu (Vertebral Osteomiyelit)

05/07/2022

Vücudun başka bir bölümünden, kan dolaşımı yoluyla omurgaya taşınan bir bakteri veya mantar organizmaları omurga enfeksiyonuna neden olabilir. Omurga enfeksiyonu belirtilerinin başında enfeksiyonun olduğu bölgede ağrı hissedilmesi gelir. Ağrıya şişlik, ateş ve halsizlik eşlik edebilir. Erken tanı çok önemlidir. Risk grubunda iseniz veya son geçirdiğiniz ameliyat ya da yaralanma nedeniyle enfeksiyon riski altındaysanız, enfeksiyon belirtileri ve semptomları fark ederseniz hemen doktorunuza görünün.

Omurga Enfeksiyonu Belirtileri

  • Şiddetli sırt ağrısı
  • Ateş
  • Titreme
  • Kilo kaybı
  • Kas spazmları
  • Ağrılı veya zor idrara çıkma
  • Nörolojik bozukluklar: kol veya bacaklarda güçsüzlük ve/veya uyuşukluk, bağırsak ve/veya mesane kontrol kaybı

Çok sayıda önleyici tedbire rağmen, cerrahi risk faktörleri de söz konusudur. Yüksek kan kaybı, enstrümantasyon implantasyonu, aynı bölgede birden fazla operasyon yapılması omurga enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.

Bunun yanında, çiğ süt ve ürünleri tüketen kişiler de brucella bakterisi nedeniyle risk altındadır.

Omurga Enfeksiyonu Türleri

  • Vertebral osteomiyelit: Omurga enfeksiyonlarının en yaygın şeklidir. Bu enfeksiyonlar sıklıkla lomber denilen bel bölgesinde meydana gelir. Travma, çevredeki enfeksiyonlar ve kandan omurlara yayılan bakteriler nedeniyle gelişir. Ateş, kol veya bacakta ağrı, kilo kaybı, kas spazmları ve yürüme veya ellerinizi kullanmada sorunlara neden olabilir.
  • Diskisit: Omurgada, disk aralığında meydana gelen enfeksiyondur. İlk çocukluk çağında diskte kanlanma özelliklerine bağlı olarak gelişirken, erişkinlerde daha çok ameliyattan sonra ortaya oluşur. Omurga hareketi ile oluşan, çeşitli bölgelere yayılan ağrı, ateş ve titreme en yaygın belirtilerdir.
  • Spinal epidural apse: Yine lomber bölgede bulunan bu enfeksiyonlar halsizlik, sırt ağrısı, çıban oluşumu, kol veya bacak ağrısı, omurga hassasiyeti ve bağırsak, mesane ve karın sorunlarına neden olduğu gözlemlenmiştir.
  • Spinal subdural ampiyem: Ampiyem, vücut boşluklarında iltihaba bağlı sıvı birikmesi olarak tanımlanır. Bu enfeksiyon çok nadirdir ve genellikle başka bir bölgedeki enfeksiyondan kaynaklanır. Ateş ve kol ya da bacak ağrısı belirtileri gösterir.
  • Omurilik apsesi: Omurgada dahili olarak oluşur ve çok nadirdir. Ateş ve sırt ağrısıyla birlikte omurga fonksiyonunun azaldığı görülür.
  • Menenjit: Beyin ve omurga çevresindeki dokularda şişmeye neden olan bu enfeksiyon hızla yayılır. Uygun şekilde tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlar meydana gelir.

Tanı Koyma Süreci

Doktorunuz şikayetlerinizi ve tıbbi öykünüzü dinleyerek fiziki muayene yapar. Omurga enfeksiyonu olduğundan şüphelenirse çeşitli kan ve hastalık testleri talep eder. Enflamasyon vücudun enfeksiyona verdiği doğal tepkidir. Bu nedenle örneğin, enflamasyon oranını ve derecesini öğrenmek için ESR (eritrosit sedimantasyon hızı) testi ya da CRP (C-reaktif protein) testi, vücutta herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı konusunda genellikle iyi göstergelerdir.

Biyopsi

Enfeksiyonun kesin varlığını tespit etmek ve enfeksiyona neden olan organizmayı da tanımlamak amacıyla kan kültürü gerekir. Bununla birlikte biyopsi işlemi yapılır, bir başka deyişle hastadan doku örneği alınarak laboratuvar ortamında incelenir.

Görüntüleme Araçları

Vertebral osteomiyelit, omurgada deformasyona (kifoz) yol açabilir. Deformasyon derecesi için bilgisayarlı tomografi taraması (CT) gerekir. Ayrıca manyetik rezonans görüntüleme aracı (MRI) da omurga enfeksiyonun tanımlanmasında oldukça etkilidir.

Tedavi Süreci

Omurga enfeksiyonları tedavisinde, nörolojik bulgularınız uygun ve omurganız yapısal olarak stabil ise tanımlı organizmaya yönelik uzun süreli bir antibiyotik ve antifungal ilaç tedavisi gerekir. Hastanın yaşı, özel koşulları ve enfeksiyonun durumuna göre hastanede yatarak tedavi süreci başlatılır.

Cerrahi tedavi yöntemlerine aşağıdaki durumlardan herhangi biri varsa, ameliyat gerekli hale gelir.

  • Ciddi derecede kemik deformasyonu
  • Antibiyotik tedavisiyle iyileşme görülmemesi
  • Nörolojik tutulum
  • Biyopsi ile gerekli kültürün elde edilemeyişi

Cerrahlar enfekte dokuyu çıkarır, bölgeyi temizler ve yeterli kan akışının sağlanması için işlem yapar. Ayrıca, omurgadaki deformiteye göre uygun stabilizasyon yöntemi uygular.

Sonuç olarak, omurga enfeksiyonu tedavisinin, enfeksiyon hastalıkları uzmanı, radyologlar, nörologlar ve omurga cerrahlarından oluşan bir ekip çalışması ile yürütülmesi ve takip edilmesi gerekmektedir.

EMOT Plus Omurga Sağlığı Merkezi, 7/24 acil servisi, tüm tanı ve tedavi işlemleri için gerekli teknolojik donanımı ve uzman kadrosu ile hizmetinizde.

Uzm. Dr. Kayra BARUT
Uzm. Dr. Kayra BARUT

Uzm. Dr. Kayra BARUT 1987 yılında Aydın'da doğdu. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olan BARUT, 2022 yılından bu yana EMOT Ailesi’nde çalışmalarını sürdürüyor. İngilizce biliyor. Evli ve bir çocuk babası.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?