✦ Omuz Sıkışma Sendromu
Omuz hareketlerini sağlayan kasların (rotator manşet), üst kol kemiği (humerus) ile kürek kemiği (skapula) üst dış kenarı (akromion) arasında sıkışması sürtünmeye neden olur. Sürtünme bu alanda daha fazla şişmeye ve daha fazla sıkışmaya neden olmaktadır. Sonuç olarak tahriş olur ve ağrıya yol açar. Bu durum, omuz sıkışma sendromu olarak tanımlanmaktadır.
Omuz Yapısı
Omuz eklemi, üst ekstremiteyi gövdeye bağlayan ana eklemdir. Aynı zamanda insan vücudundaki eklemlerin en hareketlisidir. Bu nedenle problemlere en açık eklemlerden biridir. Üç kemikten oluşur: humerus (üst kol kemiği), skapula (kürek kemiği) ve klavikula (köprücük kemiği). Omuz eklemi, bağlar, kas ve fibröz kıkırdak kombinasyonları ile bir arada tutulur. Daha kararlı, daha güçlü, hareketli ve işlevsel bir omuz eklemi oluşturmak için bu eklemi çalıştırmak önemlidir. Kolun tüm hareketlerine yardımcı olan ve çalıştıran eklem olduğu için bu eklemi ve çevresindeki tüm bağları ve kasları güçlü tutmak gerekir. Böylece omuz sıkışma sendromu önlenebilmektedir.
Omuz Sıkışma Sendromunun Belirtileri
En yaygın belirtilerin başında ağrı gelmektedir. Dinlenirken ya da zorlanma sırasında ve yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir. Omuz sıkışma sendromunda ağrıyı aşağıdaki gibi çeşitli durumlarda hissedebilirsiniz.
- Kolları başın üzerine uzattığınızda ağrı.
- Kolu kaldırırken, kolu yüksek bir konumdan indirirken veya uzanırken ağrı.
- Omzun önünde ağrı ve hassasiyet.
- Omzun önünden kolun yanına doğru hareket eden ağrı.
- Etkilenen tarafta yatarken ağrı.
- Geceleri uyku kalitesini etkileyen ağrı veya sızı.
- Arka cebe ulaşmak veya fermuarı çekmek amacıyla sırtın arkasına doğru uzanırken ağrı.
- Omuz ve/veya kol zayıflığı ve sertliği.
Omuz Sıkışma Sendromunda Fizik Tedavi Yöntemi
Fizik tedavi, omuz sıkışma sendromu için etkin tedavi yöntemlerinden biridir. Doktor tanısıyla birlikte fizik tedavi uzmanı size özel bir fizik tedavi programı oluşturacaktır.
Programın içinde evde kendi başınıza uygulamaya devam edebileceğiniz fizik tedavi egzersizleri de bulunmaktadır. Bununla birlikte omzun hareket aralığını geliştirmek için germe egzersizleri öğreneceksiniz. Ağrınız azaldıkça rotator manşet kaslarınızı geliştirmek için güçlendirme egzersizlerine başlayabilirsiniz. Günde bir veya iki kez omuza 20 dakika buz uygulanmalıdır.
Doktorunuzun yazdığı reçete doğrultusunda ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. Daha şiddetli ağrı için, daha güçlü bir reçeteli anti-inflamatuar ilaç reçete edilebilmektedir. Bunun yanı sıra, ortopedi uzmanı ya da fizik tedavi uzmanınca kortizon enjeksiyonu yapılabilir.
Sık sık başınızın üstüne veya arkanıza uzanmanız gereken aktivitelerden kaçının. Bu hareketler genellikle omuz sıkışma sendromu olan omzu daha da kötüleştirir. Ağrınız düzelene kadar bu hareketleri içeren aktiviteleri durdurmanızda fayda bulunmaktadır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?