✦ Omuzda Tekrarlayan Çıkıklar
Omuz eklemi vücudumuzun en instabil yani çıkığa en elverişli eklemlerinden birisidir. Bunun temel nedenlerinden birisi kemiksel olarak birbiri ile sıkı ilişkide eklem yüzleri içermemesidir. Eklemin sağlam yapısı onu çevreleyen kaslar (rotator cuff /deltoid /biceps) ve bağlar ile sağlanır. Gündelik yaşamda biz omzumuzu 90 derece üzerine nadiren çıkartırız ve bu da zorlayıcı fiziksel travmalardan korunmamızı sağlar. Ancak düşme, direk darbe veya bazen kolumuzu ileriye doğru uzattığımız sportif faaliyetlerde, omuz eklemi yerinden çıkabilir. Genç hastalarda omuz eklemi çıkığı önemlidir.
Çünkü tekrarlayan çıkık görülme olasılığı yüksektir. Hemen ameliyatı gerektirmeyebilir Ancak buna karar verirken, hastanın muayenesi ve manyatik rezonas görüntülerinin incelenmesi önem taşır. Bazı hastalarda eklemde oluşan kapsül ve labrum yırtıkları yanısıra kemik bankart lezyonları olabilir. İlk çıkıkta dahi ameliyat gerektiren durumlar olabilir. Bazı kişilerde omuz çok basit bir travma ile örneğin taş atarken, yüzerken çıkabildiği halde, diğerlerinde düşme ters hareket darbe gibi daha yüksek enerjili travma gerektirebilir. Bu iki grup hasta arasındaki temel fark eklem yapısı genel laksite (eklemlerin esnekliği) ile açıklanabilir. Kimi kişilerde eklem esnek yapıda olduğu için daha kolay çıkar.
Bu durum, çok yönlü omuz instabilitesi (MDİ) olarak isimlendirilmektedir. Eklem kapsülünü bir balon gibi düşünürsek içinde baş, rahatça her yöne hareket edebilir. Hatta bu hastalar, çıkık hissi yaratan hareketlerden bir süre sonra kendiliklerinden sakınmaya başlarlar. Diğer sıkı eklemlere sahip hastalara göre tekrarlamalara daha yatkınlık olur. Klasik ön arka planda oluşan çıkıklardan sonra eklemin kapsül ve labrum denilen fibrokartilajinöz kenar kısımları onarılır. Çıpa (ankor) benzeri kemiğe saplanan küçük vidalar ve arkalarındaki ipler yoluyla dokular kemiğe tutturulmaktadır. Bu onarım eklemin yeniden eski sıkılığına gelmesine yol açar. Eşlik eden biceps uzun başı ya da hill sachs lezyonları varsa, onlar da eş zamanlı onarılır. Artroskopik yapılan instabilite cerrahisinde eklem içerisindeki bozulmanın iyi değerlendirilmesi ve yukarıda adı geçen yapıların sağlam tamir edilmesi tekrar çıkığı önlemede en önemli basamaktır. Kapsüler plikasyon denilen, bollaşmış eklem kapsülünün gerdirilmesi işlemi, bazı hastalarda, özellikle de yapısal olarak eklemleri esnek olanlarda gerekli olabilir.
Onarım yapılmış omuzun iyi rehabilitasyon görmesi, bir süre temastan korunması daha sonra kasların kuvvetlendirilmesi de önemli bir aşamadır. Fizik tedavi en az 3 ay hastanın izlemini gerektirmektedir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?