Osteoporotik Kırıklar (Kemik Erimesine Bağlı Kırıklar)

Osteoporotik Kırıklar (Kemik Erimesine Bağlı Kırıklar)

21/07/2022

Osteoporoz, ileri yaşlarda ve özellikle kadınlarda sık rastlanılan bir iskelet sistemi hastalığıdır. Kemik dokusunun yapısı bozulur, düşük kemik kütlesi görülür ve kemik kırılganlığı artar. Bu kırılganlık nedeniyle, küçük travmalar sonucu veya travma olmaksızın oluşan kırıklara kemik erimesine bağlı kırıklar ya da osteoporotik kırıklar denir. En çok, omurga, kalça ve el bileğinde görülür. Düşme sonrası el bileğinde veya kalçada ağrı, şişlik ve şekil bozukluğu oluşur. Bu şikayetleri olan kişilerin deneyimli bir uzman doktora başvurması gerekir. Tanı için uzmanlar röntgen ve bazı durumlarda bilgisayarlı tomografiye ihtiyaç duyar.

Kemik erimesine bağlı osteoporotik kırıkların tedavisi

El bileği kırıkları tedavisi

Tedavi, kırığın tipine, hastanın yaşına ve aktivite düzeyine bağlı olarak cerrahi dışı veya cerrahi yöntemlerle gerçekleşir. Cerrahi dışı yani ameliyatsız tedavide uzmanlar kırığı oturtarak alçı yapar. Ancak alçı ile tedavi esnasında osteoporotik kırık kemiklerin uçlarında çökme sık görüldüğü için cerrahi tedavi tercih edilmektedir. Cerrahi tedavide 3 yöntem vardır:
1- Kırığın kapalı olarak oturtulup dıştan tellerle kırık hattının sabitlenmesi,

2- Kırık hattının açılarak kırık uçlarının oturtulup plak ve vidalarla sabitlenmesi

3- Kırık hattının altından ve üstünden koyulan çivilere takılan barlar ile vücut dışından kırığın sabitlenmesi.

Osteoporoza bağlı kalça kırığı tedavisi

Osteoporoz, kalça kırığı için önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle önleyici tedaviler oldukça önemlidir. Tanısı koyulan kırığın cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir. Cerrahi tedavinin şeklini osteoporotik kırığın yeri, hastanın yaşı ve aktivite düzeyine göre değişir.

Osteoporoza bağlı kalça kırığı tedavisinde cerrahlar, kırık uçları, kapalı veya açık olarak yerine oturtup, çivi ve vidalarla sabitler. Kalça ekleminin hareketli kısmı değiştirilerek yapay bir eklem oluşturan protez de günümüzde tedavi seçenekleri arasındadır.

Kalça kırığı ameliyatının riskleri

Ameliyat öncesi kişinin sağlık durumu detaylıca incelenmelidir. Cerrahi müdahale sırasında iltihaplanma, pıhtılaşmaya bağlı tıkanma ve bu pıhtının akciğer veya beyne sıçraması gibi komplikasyonlar oluşabilir. Osteoporotik kırıklar deneyimli merkezlerde, uzman cerrahlarca tedavi edilmelidir.

Kalça kırığı iyileşme süreci

Ameliyat sonrasında uzmanlar, kişinin en kısa zamanda yürümesini amaçlar. Günümüzde yeni nesil araçlar ve gelişmiş cerrahi teknikler sayesinde daha hızlı bir iyileşme süresi söz konusudur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programı da ayrıca ameliyat sonrası iyileşmeyi desteklemektedir.

Osteoporotik kırıklar için önlemler

Öncelikle, bir osteoporoz rehabilitasyon programı, tam bir iyileşme için etkili olabilir. Rehabilitasyonun amacı ağrıyı azaltmak, kırıkları önlemeye yardımcı olmak ve daha fazla kemik kaybını minimuma indirmektir.

  • Ağırlık taşıma, fiziksel uygunluğu artırmak için egzersiz programları
  • Ağrı kontrolü için yöntemler
  • Aldığınız kalsiyum ve D vitamini miktarını artırmak ve kafein ile alkolü sınırlamak için beslenme danışmanlığı
  • Evde daha güvenli olmanızı sağlayacak yardımcı cihazlar
  • Düşmeleri önlemenin yolları

Ortopedi doktoru, cerrahı, fizyoterapi uzmanı ve fizyoterapistlerle birlikte, diyetisyen, rehabilitasyon hemşiresi ve psikolog gibi uzmanlardan da destek alabilirsiniz.

EMOT Hastanelerinin ilkeli ve deneyimli kadrosu tüm tanı, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinizde yanınızda.

Uzm. Dr. Kubilay EROL
Uzm. Dr. Kubilay EROL

Uzm. Dr. Kubilay EROL 1989 yılında İzmir'de doğdu. Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı olan EROL, 2021 yılından bu yana EMOT Ailesi’nde çalışmalarını sürdürüyor. İngilizce biliyor. Evli ve bir çocuk babası.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?