✦ Periferik Arter Hastalığı
Periferik Arter astalığı, erken evrelerde belirti vermeyebilir. Ancak hastalığın ilerlemesi ile kişi bacakta rahatsızlık hissi ve ağrı hissetmeye başlar. Kişi yavaşlamak bir süre sonra da durmak zorunda kalır. Bu aralıklı topallama hali (intermittant kladikasyo ) en sık görülen belirtidir.
Özellikle merdiven veya yokuş çıkarken çok tipik olarak daha erken ortaya çıkar. Hastalığın daha da ilerlemesi ile istirahatte de ağrı oluşmaya başlar. Yürüme imkansızlaşır. Kritik bacak iskemizi dediğimiz bu durumda bacak soğuk ve soluktur. Bu aşamada tedavi edilmeyen hastalarda zaman içerisinde yaralar hatta gangren meydana gelebilmektedir. Periferik arter hastalığı sıklıkla arter duvarının tabakaları arasında kolesterol (vücutta bulunan bir çeşit yağ) içeriği yoğun olan, damar içine doğru uzanan kabartılar sonucunda damarların daralması ve bunun sonucunda damarın beslediği bölgeye yeterince kan gidememesi durumudur.
Bazen damar duvarının iltihabi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, bağışıklık sistemini tutan hastalıklar, damar içinde pıhtılaşma, doğuştan olan hastalıklar veya başka bozukluklar sonucunda da damarlarda daralma olabilir.
Hastaya sorulan sorular ve öyküsü ile birlikte iyi bir fizik muayene son derece fikir vericidir.
Şu sorular yöneltilir;
Ayak bileği – kol basınç indeksi: Bu alanlardan ölçülen tansiyonun oranlanması ile elde edilen bir veridir.
Renkli doppler damar ultrasonu: En kolay ve detaylı fikir verici tetkiktir. Damarlar görüntülenmesini sağlar.
Bacak Damarı anjiyografisi ( DSA ): Ameliyat ya da girişim düşünülen hastalara yapılması gerekli olan ileri bir tetkiktir. Bu aşamadaki hastaların tanı ve tedavi planı için altın standarttır.
Bilgisayarlı Tomografik Anjiyografi: Tanıya yardımcıdır.
Manyetik Rezonans Anjiyografi: Tanıya yardımcıdır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?