✦ Piyojenik Fleksör Tenosinovit
Piyojenik fleksör tenosinovit, parmaklarımızı bükmemizi sağlayan bükücü kirişlerin (fleksör tendon) kılıfının mikrobiyal enfeksiyonudur. Bütün el enfeksiyonları arasında %2.5 ile %9.4 arasında görülür. Şeker hastalığı, ilaç bağımlılığı ve bağışıklık sisteminde zayıflık, piyojenik fleksör tenosinoviti kolaylaştıran faktörlerdir. Tendon kılıfına direkt delici bir yaralanma ve parmak ucundaki bir enfeksiyonun yayılması sonucu meydana gelebilir. En sık izole edilen mikroorganizma stafilokokus aureus’tur.
Nasıl anlaşılır? Bulguları nelerdir?
Genellikle yaralanma gerçekleştikten 24-48 saat sonra, parmağın avuç içi kısmına bakan tarafında, ağrı, şişli, kızarıklık ve sıcaklık artışı olarak ortaya çıkar. Etkilenmiş olan parmak bükülü pozisyon alır, hassastır ve geriye doğru parmak bükülmeye çalışıldığında aşırı ağrılıdır. Tanı iyi bir öykü ve dikkatli yapılan fizik muayene ile konulur.
Nasıl tedavi edilir?
Erken tespit edilen olgularda sistemik damar yolu ile verilen antibiyotik tedavisi ve elin atele alınması ile tedavi edilebilir. Bu tedavilere rağmen 24 saat içinde bulguları gerilemeyen olgularda, parmağın cerrahi olarak açılarak, enfeksiyon odaklarının yıkanması ve kirli-cansız dokuların uzaklaştırılması gerekir.
Ne gibi sorunlar oluşur?
Piyojenik fleksör tenosinovit, uygun tedavi edilmediği takdirde parmakta sertlik, tendon ve puley sisteminde kopma, enfeksyonun tüm ele yayılması, yumuşak doku kaybı ve kemik iltihablanması gibi komplikasyonlar gelişebilir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?