Polidaktili (Fazla veya Çoklu Parmak)

Polidaktili (Fazla veya Çoklu Parmak)

24/06/2022

Polidaktili, elde fazladan parmak olmasıdır. Bir veya birden fazla olabilir. Bu fazla parmaklar sadece işlevi olmayan bir çıkıntı olabileceği gibi, tam gelişmiş bir parmak şeklinde de olabilir. Fazla parmak genellikle başparmak ya da serçe parmak tarafında olur fakat nadiren aradaki parmaklardan birinde de polidaktili görülebilir.

Nedenleri

Polidaktili, genetik geçiş nedeniyle olabileceği gibi farklı tıbbi sendromların parçası da olabilmektedir Çoğunlukla sebebi tıbbi olarak saptanamamaktadır. Polidaktili, sindaktili (yapışık parmak) gibi farklı doğumsal el anomalileri ile beraber de görülebilmektedir.

Tanı ve tedavi süreci

Çocuğunuzun muayenesi bir el cerrahınca detaylı olarak yapılmalıdır. Tanı sürecinde, tüm doğumsal anomalilerde eşlik eden başka anomaliler olabileceğini akılda tutmakta fayda bulunmaktadır. Bu nedenle bir çocuk hastalıkları uzmanınca da detaylı olarak değerlendirilme yapılmalıdır. Fiziki muayene sonrası kemiklerin durumunu görmek için röntgen çekilmesi gerekecektir. Polidaktili tedavi planlaması her çocuğun kendine özeldir dolayısıyla el cerrahınız size özel tedavi planını yapacaktır.

Polidaktili tedavisi

En yaygın tedavi yöntemi, fazla parmağın cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ameliyat için genellikle çocuğun 1 ve 2 yaş arasında olması gerekir. Çocuğun nesneleri kavraması gibi gelişimsel dönüm noktalarını kaçırmaması önemlidir. Fakat anestezi ve ameliyatın etkilerini karşılayacak yaş büyüklüğünde olması gerekmektedir.

Cerrahi planlamada, özellikle fazla olan parmağın normal parmak ile paylaştığı ortak yapıların iyi değerlendirilmesi önemlidir. Fazladan bir parmağı çıkarmak için kullanılan yöntem, parmağın konumuna ve boyutuna bağlıdır. Cerrahlar, alınan parmak sonrası geride kalan dokuları normale yakın bir parmak elde etmek için onarır. Bu ortak yapılar kemik, tendon, eklem, bağ, tırnak gibi kısımları içerebilir.

Tıbbi durum farkları nedeniyle deformite oluşma eğilimi varsa ameliyatın daha erken dönemde de yapılma olasılığı vardır. Özellikle polidaktili anomalisine eşlik eden diğer anomaliler de varsa birden fazla seansın gerektiği olur. Ek olarak çocuğun büyüme ve gelişmesine paralel olarak şekil bozuklukları oluşur ise tekrardan ameliyat yapılması gündeme gelir.

Ameliyattan sonraki birkaç hafta sertlik ve şişmenin azalmasına yardımcı olmak için fizyoterapi desteği önemlidir. Doktorunuz, iyileşme sürecini ve hareket yeteneğini kontrol etmek için takip ziyaretleri planlar.

Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK
Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK

Uzm. Dr. Özgün Barış GÜNTÜRK 1983 yılında İzmir'de doğdu. Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı olan GÜNTÜRK, 2009 yılından bu yana EMOT Ailesi’nde çalışmalarını sürdürüyor. İngilizce biliyor. Evli ve bir çocuk babası.

Görüşmeyi başlat
1
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?