✦ Replantasyon Rehabilitasyonu Programı
Replantasyon nedir?
Bir kişinin vücudundan tamamen kesilmiş bir parmak, el veya kolun cerrahi olarak yeniden birleştirilmesi anlamına gelir. Bu işlemle yapılan el cerrahisinin amacı, kişinin yaralı bölgeyi mümkün olduğunca kullanmasını sağlamaktır. Ameliyat öncesinde uzmanlar, yaralanmanın şekli, kopan parçanın durumu, hastanın yaşı ve rehabilitasyon sürecinin zorluk derecesi gibi faktörleri değerlendirirler. Daha sonra, hastayı ve yakınını, ameliyat, tedavi ve replantasyon rehabilitasyonu süreci hakkında bilgilendirir ve ortak bir karara varırlar.
Replantasyon Rehabilitasyonu Programı
Cerrahide olduğu gibi, replantasyon rehabilitasyonu da kişiye özeldir ve bireyselleştirilir. Çünkü yaralanmaya ve kişiye ait özelliklere göre farklılık gösterir. Hastanın genel durumu, yaşı, yaralanma şekli, yaralanma seviyesi, eşlik eden yaralanmaları, ruhsal ve sosyal faktörleri rehabilitasyon programına yön verir. Ayrıca replantasyon cerrahisinde yer alan sistemler olan iskelet, dolaşım, tendon, sinir ve derinin iyileşme mekanizması ve zamanı birbirinden farklıdır. Sonuç olarak uzmanlar replantasyon rehabilitasyonu programını, tüm süreçleri göz önünde bulundurarak dizayn ederler.
Replantasyon rehabilitasyonu üç temel evre içerir:
Akut Safha: İlk 8 haftalık süredir. Yara iyileşme sürecinin en yüksek olduğu safhadır.
Subakut Safha: 8 hafta ile 4 ay arasındaki süredir. Fonksiyonların düzenlenmeye çalışıldığı dönemdir.
Kronik Safha: 4 ay arasındaki süredir. Bu safhanın ne kadar süreceği, yaralanma seviyesine göre değişmektedir. Yaralanma seviyesi kolun üst bölgelerinde ise, süre uzayabilmektedir. Fonksiyonların ve kuvvetin maksimum kazanıldığı ve elde edilen sonuçların değerlendirildiği dönemdir.
Fizik tedavi desteği
Fizik tedavi programı, iyileşme süreci için oldukça önemlidir. Başlangıçtan itibaren, yeni onarılan tendonları korumak ama hastanın replantasyon yapılan bölgeyi hareket ettirmesine izin vermek için braketler kullanılır. Sınırlı hareketle terapi, eklemlerin sertleşmesini önlemeye yardımcı olur, kasları hareketli tutar ve yara dokusunu sınırlar.
Hastaneden ayrıldıktan sonraki iyileşme süreci
Replantasyon rehabilitasyonu süreci ve sonrasında hastanın rolü çok önemlidir. Bazı kaçınılması gereken durumlar şöyledir:
- Sigara kullanımı kan akışının azaltır ve iyileşme sürecini engeller.
- Kan akışını azaltabileceğinden buzdan kaçınılmalıdır.
- Dolaşımı artırmak için birleştirilen bölgeyi kalp seviyesinin üzerinde tutmak faydalıdır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?