✦ Tırnak enfeksiyonu: Paronişi (Dolama)
Paronişi ya da diğer bir adıyla dolama, travma, tahriş veya enfeksiyondan kaynaklanabilen bir tırnak iltihabıdır. Tırnakları veya ayak tırnaklarını etkiler. Bakterilerin kütikül ve tırnak kıvrımının yakınındaki deriye kesikler yoluyla girerek enfeksiyona neden olması sonucu paronişi ortaya çıkar.
Nedenler
Yaygın olarak, staphylococcus aureus denilen bakteriler enfeksiyona neden olur. Bakteriler cilde çeşitli yollarla girmektedir.
- Kesikler, çatlamış cilt veya yerinden oynamış tırnaklar
- Batık tırnaklar
- Su veya kimyasalların neden olduğu tahrişler
- Tırnak yatağı veya kütikül bölgesine travma. Travma, kazalar, tırnak ısırma veya sık manikür veya pedikürden kaynaklanabilir.
Bazı ilaçların da paronişiye neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu ilaçlardan bazıları, retinoidler, HIV ilaçları, kanser önleyici ilaçlar ve bazı antibiyotiklerdir.
Belirtiler
- Tırnak çevresinde ağrı, şişlik ve hassasiyet
- Cilt renginde kızarıklık ve ciltte sıcaklık
- Derinin altında biriken irin. (Beyazdan sarıya, irin dolu apse)
Paronişi türleri
Akut paronişi: Enfeksiyon sadece tırnak kıvrımındadır, daha derine yayılmamıştır. Semptomlar tedavi ile kaybolur ve altı haftadan az sürer.
Kronik paronişi: Semptomlar akut paronişiden daha yavaş gelişir ve genellikle altı hafta veya daha uzun sürer. Birkaç parmak veya el ve ayak parmağı aynı anda enfekte olabilir. Bakteriyel enfeksiyonla birlikte bir tırnak mantarı (genellikle candida adı verilen bir mantar türünden) oluşabilir.
Paronişi Tedavisi
Genellikle antibiyotik tedavisi gerektirir. Bununla birlikte doktorlar yaranın etrafında biriken irini tahliye eder. Tahliye işleminde alanı temizledikten sonra, irinin akabilmesi için küçük bir kesi yapar, üzerine bir bandaj yerleştirir. Bu işlem sonrasında bölgeyi temiz tutmanız önemlidir.
Bazı hastalarda, enfeksiyon tedaviden sonra tekrar ortaya çıkar (kronik paronişi). Tedavi edilmeyen enfeksiyon tırnağa zarar verebilir.
Sık olmamakla birlikte, tedavi edilmeyen paronişi, parmakta veya ayak parmağında daha derine inebilir ve ciddi bir enfeksiyona yol açabilir. Enfeksiyon, alttaki kemiği içerecek şekilde ilerleyebilir. Kronik paronişi genellikle diyabetli veya kan dolaşım rahatsızlıkları olan hastaları daha şiddetli bir şekilde etkilemektedir.
Önlemler
- El ve tırnaklarınızın hijyenine özen gösterin.
- Tırnaklarınızı ısırmak, etlerini koparmak enfeksiyon riskini arttırır.
- Cildinizi nemli tutmanız, çatlak oluşmaması açısından önemlidir.
- İşiniz gereği kimyasallarla çalışıyorsanız su geçirmez koruyucu eldiveninizi giyin.
- Ek olarak, tırnaklarınızı çok kısa kesmemeye dikkat edin.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?