✦ Toplar Damarların Kısmi veya Tam Pıhtı İle Tıkanması
Bu hastalık sıklıkla bacaklarda, kasların arasında seyreden derin yerleşimli toplar damarlarda gelişen kan pıhtılaşması ve buna bağlı akışın bozulmasıyla seyreden bir hastalıktır. Bacakların dışında kollar ve karın içindeki büyük toplardamarlarda da oluşabilir. Bu hastalık oluştuğu bir damar boyunca yayılıp diğer damarlara da ilerleyebilir.
Çeşitli sebeplerle oluşan bu pıhtı oluştuğu yerde kalabileceği gibi parçalanıp dolaşıma katılarak başta akciğer olmak üzere farklı bölgelere de gidebilir. Bu gevşek pıhtıya emboli adı verilir. Embolinin, gittiği bölgede dolaşımı bozarak organ fonksiyonlarını bozması muhtemeldir.
Emboli en sık akciğerlere yerleşir, bu durum pulmoner embolizm(PE) olarak adlandırılır. PE hayatı tehdit eden ciddi bir durumdur. Akciğer dolaşımını sekteye uğratarak tüm organlarda oksijen yetersizliğine sebep olur. Bunun yanı sıra kalbin sağ tarafı üzerinde ani ve ciddi bir yük artışına sebep olabilir.
Sağ kalpte ortaya çıkan bu yüklenme zaten oksijenlenmekte zorlanan tüm iç organlarda basınç artışına ve buna bağlı hasara sebep olabilir. Kalbin sağ ve sol tarafı arasında delik olan hastalarda emboli, vücudun herhangi bir yerine ilerleyerek o organın çalışmasını bozabilir.
Yüzeyel toplardamarlarda gelişebilen pıhtılar ise nadiren derin venöz sisteme ilerlemek ve pulmoner embolizme sebep olmak riski taşır.Derin Ven Trombozu, yüzeyel ven trombozu ve pulmoner emboli birbirleriyle ilişkili olabilen hastalıklardır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?