✦ Yüksek Basınçlı Enjeksiyon Yaralanmaları
Yüksek basınçlı enjeksiyon yaralanmalarında, yara küçük ve masum gözükse de, bütün parmağa hatta ele yayılan ciddi yumuşak doku yaralanması görülebilir. Oldukça nadir görülmekle birlikte, her 600 el travmasından birini bu yaralanmalar oluşturur. Genellikle genç erkek işçilerin boya, gres yağı veya solventi yanlışlıkla dominant olmayan elin işaret parmağına enjekte etmesi ile gerçekleşir. 3000 ile 10000 PSI basınçla, saatte 600 km hızla enjekte edilen madde, alttaki dokuları ayırarak parmak köküne kadar ilerler.
Bulguları nelerdir?
İlk başta enjeksiyon bölgesinde hafif bir ağrı olur. Daha sonra ağrı artar ve uyuşukluk ortaya çıkar. Muayenede enjeksiyonun giriş yeri küçük bir yara gibi gözükür. Zaman geçtikçe ödem, gerginlik, solukluk ve soğukluk meydana gelir. Tanı dikkatli bir öykü ve fizik muayene ile konulur.
Yüksek basınçlı enjeksiyon yaralanmaları tedavisi nasıl gerçekleşir?
Eğer hava veya su enjekte edildiyse, tetanoz profilaksisi, antibiyotik tedavisi, elevasyon ve erken mobilizasyon yeterlidir. Kompartman sendromu gelişebileceğinden, hastayı yakından takip etmek gerekir. Solvent, boya, yağ gibi madde enjeksiyonlarında ise, en kısa sürede cerrahi müdahale etmek gerekir. Cerrahide parmağın açılarak yaralanmaya neden olan sıvının uzaklaştırılması, ölü dokuların temizlenmesi gereklidir. Daha sonra enfeksiyon gelişmesini önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanır.
Ne gibi sorunlar oluşur?
Yüksek basınçlı enjeksiyon yaralanmaları uygun şekilde tedavi edilmezse, parmaktaki dokuların canlılığını yitirmesi nedeniyle ampütasyon yani uzvun kaybı ile sonuçlanır. Özellikle yağ bazlı boya enjeksiyonlarında ampütasyon oranı %50’lere yaklaşmaktadır. Tedavi için geç kalınan olgularda, ameliyat sonrasında enfeksiyon görülme ihtimali yüksektir. Uygun tedavi uygulanmış olsa bile enfeksiyona bağlı parmak kayıpları görülebilmektedir.
Sonuç olarak, yüksek basınçlı enjeksiyon yaralanmaları oldukça tehlikeli yaralanmalardır. Özellikle boya tabancası ile olanlarda yaralanmadan sonra birkaç saatlik gecikme parmağın ampute edilmesine neden olur. İşçiler, işyeri yöneticileri, işyeri hekimleri ve pratisyen hekimler yüksek basınçlı enjeksiyon yaralanmaları konusunda bilgilendirilmelidir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?